Més enllà del raonament conscient

Xavier Aymerich
Calidae Blog
Published in
3 min readJan 29, 2019

Sobre els principis sistèmics de les organitzacions…

Núria, Lluc, Laia i Bernat situats per ordre d’edat al Llac de Genos Loudenvielle al pirineu francés

Sempre m’ha cridat l’atenció els principis sistèmics i sovint em trobo a mi mateix fent-ne referència. Vagi per davant que no sóc cap expert en sistèmica, ans al contrari, m’he animat a escriure aquest “post” per aprofundir en la matèria, endreçar idees i compartir-les amb vosaltres.

Les organitzacions (empreses, famílies, escoles, ong’s, etc) al igual que l’ésser humà procuren la seva pròpia supervivència. I aquesta depèn d’una xarxa de relacions on cada membre (les persones en el cas de les organitzacions i els òrgans en el cas del cos humà) té el seu lloc i la seva funció.

Sistemes sans

En els sistemes “sans” els membres es relacionen entre si de forma sòlida, regits per uns principis que estan més enllà del raonament conscient, podríem dir que formen part de la natura (de fet es poden observar molt bé en el mon animal), i cal respectar-los tant com es pugui ja que sinó entren en desequilibri amb la conseqüent aparició de conflictes.

I quins són aquests principis? Va, som-hi!

Principi de Pertinença
Cada un dels membres de l’organització té dret a tenir el seu lloc i a ser reconeguts pel que son, sempre i quan treballin per la supervivència de la mateixa.

Principi d’Equilibri
Tothom dins d’una organització, encara que sigui inconscientment, busca l’equilibri entre el que dóna i el que rep a canvi. Aquesta balança entre el que es dóna i el que es reb ha d’estar equilibrada, sinó és així el propi sistema intenta restablir aquest equilibri per si sol i pot crear desajustaments.

Principi de Reconeixement
S’han de reconèixer els esforços i els mèrits. Quan algú fa quelcom extraordinari ha de tenir un reconeixement especial (Kudos!) Sinó és així es probable que la persona que ha realitzat un esforç especial i no se l’hagi reconegut marxi de l’organització, o pitjor encara que es quedi dolguda i frustrada amb les conseqüències negatives que això comporta.

Principi de Jerarquia
Dins d’una organització hi ha gent amb més responsabilitats que altres i això s’ha de respectar sempre, sobretot en la presa de decisions. És bo que els membres de l’organització coneguin l’organigrama per saber quin és el seu lloc i ocupar-lo, també és bo saber quin lloc ocupen els altres. Quan l’ordre jeràrquic no és respectat s’estableixen les lluites de poder i les persones no assumeixen la responsabilitat del càrrec que ocupen.

Principi de Prevalença
Qui porta més temps té prioritat. Davant dos iguals te prioritat qui va arribar abans a l’organització (per això ningú busca raons amb la Maria!). La companyia ha sobrevicut gràcies a l’esforç i experiència dels qui han arribat abans i això s’ha de respectar estiguis on estiguis del organigrama. Mereixen un reconeixement especial els fundadors de l’organització, estiguin o no estiguin en l’actualitat.

Tots aquests principis em fan reflexionar sobre l’origen de situacions viscudes en diferents àmbits tant a nivell personal com professional, i a mesura que vaig prenent consciència d’algun desajustament, amb el sol fet de restablir-los sembla que el sistema es re-equilibri per si sol i torni la màgia.

--

--