Hoe kunnen ziekenhuizen meer levens redden?

We zijn allemaal mensen, van tijd tot tijd heeft iedereen wel momenten dat je iets minder hard werkt als de baas niet meekijkt. Normaal gesproken is dat geen probleem. Het is geen kwestie van leven of dood als je soms even niets doet en je werkt in de bouw. Maar in de gezondheidszorg is dat toch even een ander verhaal: als je besluit om iemand vijf minuten later te helpen en diegene heeft iets waar hij/zij aan kan overlijden.

Nu blijkt uit een onderzoek van JAMA Internal Medicine dat doktoren en artsen net zijn als de rest van ons. Op het moment dat er inspecteurs rondlopen in een ziekenhuis, redden doktoren namelijk meer levens. Het verschil lijkt misschien klein, maar als je het bekijkt op een grotere schaal zou dit dus duizenden levens kunnen redden.

Om dit te meten hebben onderzoekers periodes van 30 dagen bekeken, voor, tijdens en na de week dat een ziekenhuis een routine inspectie kreeg. Ze hebben 1.984 ziekenhuizen vergeleken in de periode van 2008 tot 2012 en de totale data van 244.787 patiënt-opnames vergeleken met meer dan een miljoen opnames van de 3 weken voor en na de week dat de inspectie werd uitgevoerd.

Ze concluderen dat er in de weken dat er geïnspecteerd werd, er een daling van van het aantal overleden patiënten plaatsvond. Dit was 1.5% en dat lijkt niet veel. Maar op jaarbasis zijn dit duizenden mensen die dus blijven leven in plaats van dat ze overlijden.

Hoe dat precies kwam, konden de onderzoekers niet goed plaatsen. Ze denken dat het komt door de verhoogde waakzaamheid van het personeel en doordat het personeel zich strikter hield aan protocollen en procedures.

Hieruit blijkt dus ook dat het loont om het doen van observaties voor het personeel makkelijker te maken, iets wat met Safety Changer ook gerealiseerd kan worden. Hierdoor kun je sneller reageren op problemen en verantwoorde conclusies trekken uit de data. Bij Safety Changer richten we ons ook op de gezondheidszorg. Met ons platform kun je dus levens redden!

Hoe kunnen ziekenhuizen meer levens redden? Door te inspecteren.

Meer lezen? Lees ook: “The Power of Checklists