101 Maddede CHP’nin Yaşanacak Bir Türkiye Planı

Cumhuriyet Halk Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
10 min readJun 4, 2015

--

Seçim dönemlerinde hayatımıza girip hakkında çokça konuşulan sayılı şeylerden biri de seçim bildirgeleri, biliyorsunuz. Herkesin ne olduğuna dair az buçuk bir fikri olsa da, tam olarak ne olduğunu açıklamaktan zarar gelmez; Seçim bildirgesi, partilerin genel seçimlerden önce yayınladıkları, iktidara gelme ihtimallerinde uygulamaya geçirecekleri yasalar, projeler, uygulamalar ve vaatleri anlattıkları metindir.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2015 seçim bildirgesi, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu tarafından 19 Nisan’daki toplantıda halka duyurulmuştu. Toplamda 202 sayfa olan bu metin sonra, daha okunabilir ve soru-cevap formatında 101 Soruda Seçim Bildirgesi adıyla 101sorudasecimbildirgesi.com adresinde seçmenlerle paylaşılmıştı.

Şunun şurasında seçime yalnızca birkaç gün kalmışken istedik ki bu bildirgeyi sizinle daha okunabilir, net ve direkt bir biçimde paylaşalım. Çünkü inanıyoruz ki, herkes 8 Haziran 2015 sabahıyla başlayacak Yaşanacak bir Türkiye’de neler olacağını bilmeli ve okumalı.

İçinde özgür birey, 20 yıllık Türkiye vizyonu, güçlü kadın, eğitim, doğaya saygı ve bilgi toplumu gibi oldukça merak edilen konuları da kapsayan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Yaşanacak bir Türkiye’yi inşa ederken hayata geçireceği 101 adım.

Hazırsanız başlayalım.

Özgür Birey, Örgütlü Toplum, Hukuk Devleti ve Demokratik Siyaseti sağlamak için;

  1. CHP iktidarında korku ve baskı devletine son verilmesi adına / Barışçıl toplantı ve gösteri hakkının özgürce kullanılması adına Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nu demokratikleştirecek ve orantısız şiddete son verecek.
  2. Yurttaşa kötü davranan memurun cezalandırılması için ceza vermemeyi devlet politikası olmaktan çıkaracak.
  3. Gözetleme ve fişlemenin önüne geçmek için yurttaşın hayatını değil devleti şeffaflaştıracak, kamusal ve özel hayata haksız müdahaleleri sonlandıracak
  4. MİT Yasası’nın kamu görevlilerine mutlak dokunulmazlık kazandırmasına son verip “Devlet Sırrı” kavramının kapsamını daraltacak.
  5. Bir arada yaşamı laiklik ilkesiyle güvence altına alacak ve Evrensel İnsan Hakları çerçevesinde din, mezhep, inanç ayrımı gözetmeksizin tüm yurttaşlarımızın inanç ve ibadet özgürlüğünü güvence altında alıp, din ve siyaseti birbirinden ayıracak.
  6. Kürt sorununu bu meselenin çözüm yeri olan TBMM’de her türlü baskı ve şiddete son verecek müzakere ve siyaset yoluyla çözecek.
  7. Faili meçhul cinayetlerde zaman aşımını kaldırıp, köyleri boşaltılan köylerdeki yurttaşların mağduriyetini giderecek ve Dersim arşivlerine erişim sağlayacak.
  8. Örgütlü toplumun önündeki anti-demokratik engelleri kaldırmak adına toplumsal paydaş ve STKların, derneklerin, mesleki örgütlerin üzerlerindeki baskıyı kaldırıp ve mali açıdan güçlenmelerini sağlayacak.
  9. HSYK, DGM ve Adalet Bakanlığı yapılarına yeni düzenlemeler getirip, tüm kanunlar gündelik yaşamın gereklilikleri ile uyumlu hale getirecek.
  10. Yargıç ve savcıların mesleğe girişinde nesnel ölçütler getirecek ve idari olarak Adalet Bakanlığı’na bağlı olmaktan çıkaracak.
  11. Seçimlerin özgür ve adil bir şekilde yapılabilmesini sağlamak adına gerekli evrensel kuralları, özerk kurulları ve saydam işleyiş biçimleri sağlayıp barajı en yüksek yüzde 5’e düşürecek.
  12. “Siyasi Ahlak Yasası” düzenlemesiyle parti içi demokrasiyi güçlendirip, finansmanları şeffaflaştıracak ve maddi gücü olmayan vatandaşların siyasete katılımda bulunmasını sağlayacak.
  13. TBMM’yi daha etkin kılmak amacıyla yasama sürecinin işleyişini bozan, şeffaflıktan uzak “torba kanun” uygulamasına son verip, ana muhalefet başkanlığında “Kesin Hesap Komisyonu” kurup, partiler üstü, yasama ve yürütme üzerindeki etkisi sınırlandırılmış bir cumhurbaşkanlığı modeli kuracak.
  14. İş dünyasını korumak için ilgili üst kuruluları özerkleştirip, siyasi iktidarın haksız vergi cezası gibi müdahalelerine engel olacak.
  15. Medya özgürlüğünü sağlayabilmek için medya kuruluşlarını partizan saldırılardan, keyfi cezalandırmalardan koruyacak, medya emekçisinin sendikalaşmasının önündeki engelleri kaldıracak ve İnternet’e erişimi engeleme yetkilerini yeniden düzenleyecek.

Zengin Yurttaş, İşsizlere İş, Yatırımcı Devlet, Üreten Şirket ve Hukuka Saygılı Bilgi Ekonomisi için CHP’nin 20 yıllık Türkiye Vizyonu’nda;

  1. İnsan odaklı kalkınma planıyla ekonomik kalkınma çerçevesinde zengleşmenin yanı sıra sosyal gelişmeyi hedefleyip, bunu sağlamak için gelir adaletsizliğine son verecek.
  2. Her partinin verdiği işsize iş vaatlerinin aksine CHP somut rakamlar hedefledi; 20 yıl içinde işsizlik yüzden 10’dan yüzden 5’e düşecek ve kamuda kapsayıcı istihdama öncülük edecek.
  3. Vasıfsız işçileri İş-Kur ve Mesleki Yeterlilik Kurumu iş birliği çerçevesinde, asgari ücretli eğitim dönemlerinde eğitip, işçi becerilerini arttırmasını sağlayacak.
  4. İşini kaybeden yurttaşlar için İşssizlik Fonu’ndan yararlanma koşullarını iyileştirecek.
  5. İstihdam yaratmanın en önemli kaynağı yatırım olduğu için yatırım ortamının iyileştirilmesi adına “piyasaya giriş ve çıkış” yüklerini azaltıp, işlemleri basitleştirip hızlandıracak.
  6. Şimdiki çökmüş teşvik sistemini kalkındırmak için teknik çalışmalarla ölçek arttırma potansiyeli olan işletmelere teşvik sağlayacak ve bölgesel gelişmişlik farklılıklarını azaltıp istihdam sağlayacak.
  7. Yoksulluk, işsizlik, kayıt dışılık, iş gücünün niteliksizliği ve ücret düşüklüğü gibi sorunların çözümünü sadece piyasaya bırakmayıp devletin de üstüne düşeni yapmasını sağlayacak.
  8. Özel sektörün faaliyet göstermediği alanlarda, bölgesel gelişmişlik ve gelir farklılıklarının giderilmesi için kamuyu öncü konuma getirecek.
  9. Rant ekonomisine alışmış mevcut şirketlere karşı arsa ve gayrimenkul spekülasyonundan doğan gelirleri vergilendirecek.
  10. KOBİ’lere ödedikleri vergi ve sigorta primi tutarında faizsiz işletme kredisi verecek ve üretimde dönüşüm stratejileri ile uyumlu olmasını gözetecek.
  11. Halkbank’ın özelleşmesi KOBİ’lerin kaynak bulmasında zorluk çıkaracağı için Halkbank’ı özelleştirmeyecek, KOBİ’nin ve esnafın ihtisas bankasına dönüştürecek.
  12. Türk şirketlerinin dünya rekabetine ayak uydurabilmesi için şirket birleşme ve alımlarını özendirecek ve ölçek kapsam fırsatlarından faydalanmasını ve teknolojik olanakları paylaşmasını sağlayacak.
  13. Şirketlerin Ar-Ge harcamalarını GSYH içindeki payını, AB standardı olan %3 düzeyine çıkaracak, “akıllı uzmanlaşma” stratejisini bölgesel ekonomilere uyarlayacak.
  14. Yeni ekonomi teşviklerinde KOBİ’lerin bilgi ekonomisine dönük yapısal reformlardan faydalanmasına öncelik verecek ve dijital ve sayısal okuryazarlık eğitiminde KOBİ’lere öncelik tanıyacak.
  15. Yurtdışında girişimcilik konusunda deneyim kazanmış yurttaşlarımızın Türkiye’deki girişimcileri desteklemesini sağlayarak yetenek ve bilgi havuzunu genişletecek.
  16. AKP döneminde hiçe sayılan hukukun üstünlüğünü sağlamak için önce vergi politikalarını iktidarın siyasi aracı olmaktan çıkaracak, Kamu İhale Kanunu’nu düzenleyerek tüm kamu kurumlarının ekonomik faaliyetlerinin denetlenmesini kurumsallaştıracak.
  17. Vergileri iş ve ekonomi dünyası için yük olmaktan çıkarmak adına vergi sistemini daha adil ve ekonominin rekabet gücünü artıran bir yapıya kavuşturacak.
  18. CHP iktidara geldiğinde finansal istikrar bozulur düşüncesinin aksine CHP iktidarında finansal istikrarı sağlamak için BDDK ve TMSF’’nin Merkez Bankası ile eşgüdümlü çalışmasını sağlayacak.
  19. Yıllardır ihmal edilen tarım ve turizm sektörleri için; tarım üretimini, başta turizm olmak üzere ekolojik turizm, kırsal spor gibi alternatif sektörler ve uygulamalarla desteklediği yeni bir modele geçiş sağlayacak.
  20. Tarımda toprak rejimi ve kooperatifçilik için hazine arazilerinin tarım üretimine kazandırılma ve toprak toplulaştırma faaliyetlerini yürütecek.
  21. Isınma ve ulaşımın aile bütçesinde açtığı kara deliği elektrik yoksulluğu çeken yurttaşların asgari tüketimlerini destekleme kapsamına alacak ve ücretsiz elektrik sağlayacak.
  22. Dışa bağımlılığa sebep olan pahalı ithal enerji sorununa çözüm olarak, enerji ithalatını kademeli olarak azaltacak ve yenilenebilir enerji kaynaklarının payını enerji üretiminde arttıracak.
  23. Şu anda can çekişmekte olan küçük esnafa yıllık vergi ve prim miktarı kadar sıfır faizli kredi verecek ve kira, araç gideri, iş yeri masrafları gibi giderleri vergiden düşürebilmesini sağlayacak.
  24. Prim borcu nedeniyle sağlık hizmetlerinden faydalanamayan esnafın önündeki engeli kaldıracak ve emekli ama çalışan esnafa prim ödetmeyecek ve yasal yükümlülüklerden muaf Suriyeli göçmenlerin haksız rekabete sebep olmasını önleyecek.
  25. CHP 20 Yıllık Ekonomi Programına göre; üretim verimliliği ikiye katlanacak ve yıllık ortalama büyüme hızı % 6 ‘ya çıkacak.

Dayanışma, Sosyal Adalet, Aile Sigortası, Güçlü Kadın, Özgür Gençler, Umutlu Çocuk, Mutlu Emekli, Engelsiz Toplum için;

  1. Aile Sigortası programı kapsamında mevcut sosyal yardımların iki katına çıkmasını sağlayacak.
  2. Peki Aile Sigortası önerisi nedir diye sorarsanız; temel hedefi ülkemizde çağdaş bir sosyal güvenlik sistemi ve sosyal koruma ağı geliştirmeyi, ayrım gözetmeksizin tüm yurttaşlarımızın bağımsız, özgür ve eşit bireyler olarak yaşamalarını sağlamak bir uygula ve CHP iktidarında Aile Sigortası uygulamaya girecek.
  3. Çocuk yoksulluğuyla mücadele içinse yine Aile Sigortası kapsamında her çocuğun okul öncesinden başlayarak ücretsiz, nitelikli tam gün eğitime yönelik destek, sağlık, beslenme, sosyal ve kültürel gelişim fırsatlarından yararlanmasını sağlayacak.
  4. Aile Sigortası desteği hesaplamasını hanedeki aylık kişi başına gelirin 250 TL’nin altına düşmesi halinde fatura ve kira desteği, birey başına yurttaşlık geliri, 65 yaş üstü yurttaşlık desteği, engelli desteği gibi destekler sağlayacak.
  5. Aile Sigortası’ndan hiç faydalanmamış olanlanlara yönelik 5 milyon üzerinde yurttaş sosyal yardım kapsamına alınacak.
  6. Aile Sigortasından yararlanacak olanların tespitini yoksulluk envanteri sayesinde yapacak ve sosyal destek, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşacak.
  7. Aile Sigortası kapsamında kadın da güçlenecek, maddi destekler kadınların hesaplarına yatırılacak; çocuk yardımlarını çocukların okutulması şartıyla yapacak böylece kız çocuklarının okuma oranlarını yükseltecek.
  8. Aile Sigortası programının istihdama katkısı sebebiyle yurttaşların düzenli bir gelirle elde edebilecekleri bir işe sahip olması gerektiği ve ancak bu yolla yoksulluğun tarihe karışacağı anlayışıyla hazırlanmıştır.
  9. CHP, kadın çalışanların koşullarında da iktidarı döneminde iyileştirmeye gidecek. Kadın hakim veya ortaklı KOBİ’ desteklerinin hibe oranlarını arttıracak ve yeni iş kuran kadın girişimcilere faturalı harcamalar karşılığında hibe ödeyecek ve bireysel emeklilikte devlet desteğini kadınlar için % 33’e çıkaracak.
  10. Çalışma yaşamında kadına karşı ayrımcılıkla mücadele amaçlı İş Yasası’nda kadınlara yönelik doğrudan veya dolaylı ayrımcılığı net tanımlayacak, etkin yaptırımlarla mücadele edecek ve Sözel, fiziksel, psikolojik taciz kavramlarını yasaya ekleyecek.
  11. Kadının sadece iş yaşamında değil, her gün, evde sokakta, maruz kaldığı şiddete de çözüm üretmek adına kadına yönelik şiddetle çok yönlü mücadele etmeyi öngören İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını sağlayacak, kadına şiddeti Türk Ceza Kanunu’nda ağır suçlar kapsamına alacak.
  12. Kadın-erkek eşitliğini sağlamak için Kadın-Erkek Eşitliği Genel Müdürlüğü’nü kurup yasaların eşitlik açısından gözden geçirilmesini sağlayacak.
  13. Eğitimde kız ve erkek çocuklar arasındaki fırsat eşitliğinin sağlanması için kız çocuklarının örgün eğitimde kalmasını, 13 yıllık zorunlu eğitim almasını sağlayacak, parasız yatılı okullarda ve üniversite yurtlarında kontenjanları cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldıracak şekilde düzenleyecek.
  14. İş Yasası’nı “Temel İş Yasası” olarak düzenleyip hiçbir işçiyi kapsam dışında bırakmayacak şekilde düzenleyecek.
  15. Köle gibi çalışmaya engel olmak amacıyla haftalık çalışma süresini ücrette bir azalma olmaksızın 40 saate indiricek.
  16. Taşeronlaşmanın sona erdirilmesi için kamu kurumlarından başlayarak etkili bir eylem planı uygulayacak, 4/B ve 4/C uygulamalarına son verip bu memur ve işçileri kadroya geçirecek.
  17. İş cinayetlerinin son bulması adına, tersaneler, madenler, inşaatlar başta olmak üzere, iş yerlerinde güvenlik denetlemeleri yapacak.
  18. Örgütlü toplumu ve sendikal hakları korumak için sendikaya üyelik, toplu sözleşme ve grev haklarını ele alıp önündeki engelleri kaldıracak.
  19. Üniversiteyi kazanamadığı için eğitim desteklerinden faydalanamayan yoksul gençler için üniversite hazırlık desteği sağlayacak.
  20. Üniversite mezunu işsizler için de akademi ve sanayi iş birliği geliştirip, üniversite kontenjanlarını endüstri ihtiyacına göre düzenleyecek.
  21. Peki genç mezunlar iş kurmak isterse napacak CHP? Onlar için de girişimcilik eğitimi, başlangıç fonları ve yönlendirme programlarıyla genç girişimciyi destekleyecek.
  22. Çocukların ve bebeklerin sağlık, beslenme, kreş ve eğitim gibi tüm gereksinimlerini karşılayacak, okullarda ücretsiz öğle yemeği uygulamasını başlatacak.
  23. Emeklilere insanca yaşama hakkı sağlayabilmek için Ramazan ve Kurban Bayramlarında birer maaş ikramiye verecek, çalışan maaşıyla emekli aylığı arasındaki uçurumu kapatacak.
  24. Yaşlıların yaşam kalitesini arttırmak için üç ayda bir 437 TL olarak ödenen 65 Yaş Aylığını Aile Sigortası kapsamında 900 TL’ye çıkaracak ve çalışmak isteyen yaşlı yurttaşlara istihdam seçeneği sunacak.
  25. Engelsiz toplum planı için engellilere engelilik düzeylerine göre yaşam aylığı, bakıma muhtaç engellilere bakım hizmeti verecek.

13 Yıl Kesintisiz Eğitim, Toplum Liderleri Öğretmenler, Herkese Kaliteli ve Parasız Sağlık Hizmeti, Şeffaf Devlet ve Etkin Denetimi sağlamak için;

  1. Sorunlu 4+4+4 eğitim sistemini 1 yıl okul öncesi 8 yıl ilköğretim 4 yıl ortaöğretim olmak üzere 13 tam yıl nitelikli eğitime dönüştürecek.
  2. Eğitim sisteminde okul altyapısının da önemini vurgulayan CHP her okulda yemekhane, bahçe, spor salonu, güzel sanatlar atölyesi, müzik salonu, toplantı ve tiyatro salonu inşa edecek; okul kütüphanelerini ve İnternet altyapılarını güçlendirecek.
  3. Eğitim içeriğini, felsefe, demokrasi, cumhuriyet tarihi, ve seçmeli din dersi gibi yeni, zengin ve farklı inanç gruplarına saygılı hale getirecek.
  4. Bu sistemi uygulayacak eğitim kadrosu için ücretli öğretmen uygulamasına son verip; yaşa bakmaksızın, isteyen tüm öğretmenlere lisansüstü ve doktora eğitimi için burs sağlayacak.
  5. Üniversiteleri yeniden özgür ve özerk kılmak için YÖK’Ü kaldırıp, üniversitelerin bilimsel, idari ve mali özerkliklerini koruyacak yükümlü bir üst kurul kuracak.
  6. CHP iktidarında herkese parasız ve kaliteli sağlık hizmeti sağlayabilmek için prim ödemeyi ön koşul olmaktan çıkarıp, katılım payı, ilave ücret gibi uygulamaları kaldıracak.
  7. Tedavisi zor ve uzun, ilacı pahalı hastalıkların tedavi ve taramaları ücretsiz ve yerinde gerçekleşecek, bakım gerektiren hastalara bakım hizmeti sağlanacak.
  8. Kaç çocuk yapacağınıza devletin karar vermesinin aksine aile planlamasına erişimin önündeki engeller kalkacak cinsel sağlık, bebek sağlığı gibi konularda bilgilendirme çalışmaları yürütecek.
  9. Çocuk ve engelli sağlığının özen gerektirdiğinin bilincinde olan CHP çocuklara yönelik periyodik sağlık taraması ve hastanelerde engelli birimleri oluşturacak.
  10. Aile hekimliği sistemini yeniden düzenleyip Aile Sağlığı Merkezi sayılarını arttıracak ve tüm hizmetleri ücretsiz kılacak.
  11. Devlet ve kamu hizmetlerini şeffaf hale getirmek için “yurttaş için devlet” anlayışından yola çıkarak E-devlet araçlarının etkin şekilde kullanılmasını, Bilgi Edinme Kanunu’nun şeffaflığını artırmasını, kamu yöneticilerinin güncel mal bildirimlerinin, İnternet ortamında kamuoyunun bilgisine sunulmasını zorunlu kılacak.
  12. Kamu yönetimi denetimi içinse yürütmenin yargı denetiminden kaçmasına olanak tanıyan istisnaları ortadan kaldırıp, yargı organlarının verdiği kararların uygulanmasını sağlayacak.
  13. Sanat ve kültürün yok sayıldığı mevcut iktidar anlayışının aksine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı birbirinden ayıracak ve sanatçılarla kültür endüstrisi emekçilerinin sosyal haklarını yasal güvence altına alacak.
  14. Sporun kirlenmesine engel olmak için Passolig, e-bilet gibi uygulamaları ortadan kaldırıp, seçkin sporcuların desteklenmesi için olanakların iyileştirilmesini sağlayacak.
  15. 3. Boğaz Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu gibi projeleri yeniden gözden geçirip bölge halkı için tehlike yaratan unsurlara çözüm üretecek.
  16. Sınırlarımız çevresinde öbeklenmiş çeşitli terör örgütlerinin ülkemizdeki huzuru ve güvenliği tehdit etmesine izin vermeyecek, terörle mücadeleyi devletin tüm organlarının, halkın ve STK’lerin katkısıyla sürdürecek.

Doğaya Saygı, Kentsel Dönüşüm, İstanbul, Ankara ve İzmir için;

  1. Vahşi kentleşme ve rant ekonomisini engelemek için acil koruma ve yeniden onarma ilkesi ışığında, iklim değişikliğine ve risk incelemesine yönelik Ekolojik Anayasa hazırlayacak.
  2. Kişi başına düşen şehir içi yeşil alan oranını her ilde artıracak, hava kirliliğini azaltacak.
  3. Çevreye dair yapılacaklar bu kadar değil; hayvanların da ait oldukları doğal ortamlarının korunmasını sağlayıp, hayvanlara yönelik kötü muameleleri caydırıcı ceza kanunları kapsamına alacak.
  4. Doğal kaynaklarımızın yolsuzluk ve kötü yönetim sonucunda ticari rant sağlama aracına dönüştürülmesine son verecek.
  5. TOKİ’nin kentlerin fiziksel özellikleriyle bağdaşmayan, tarihsel, doğal ve yerel kimlikleri gözardı eden konut üretimine engel olacak.
  6. Kentsel dönüşümde yetkiyi yerel yönetime verecek ve rantı değil refah seviyesini yükseltecek.
  7. Kentsel dönüşüm finansmanını sağlamak için fon kurup çapraz finansman modeliyle dar gelirilinin ev sahip olmasını sağlayacak.
  8. İstanbul’u vasıflı, yaratıcı, iş gücünün merkezi haline getirecek ve bilgi ekonomisine, özellikle bilişim teknolojisine yatırım yapacak.
  9. Ankara’nın bilim, Ar-Ge ve yüksek teknolojide diğer kentlere önderlik etmesi için proje geliştirecek.
  10. İzmir’i eski günlerine yeniden taşımak adına üniversitelerle iş birliği içerisinde, İzmir mevcut sanayi altyapısının bilgi teknolojileri ile uyumlu hale getirilmesini sağlayacak.

Yurttaş ve Değer Temelli Dış Politika için;

  1. Mevcut başarısız dış politikada dört önemli unsura yönelik çalışılacak; güvenlik-huzur-refah, sosyal demokrasiden gelen değerler, tarihi birikim-coğrafi konum-kültürel zenginlik ve uluslararası iş birlikleri.
  2. CHP iktidarında Türkiye, Avrupa Birliği’nin saygın bir üyesi olacak.
  3. KKTC ve Kuzey Kıbrıs Türk halkının kazanılmış haklarını koruyarak ve Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların siyasal eşitliğini sağlayarak çözecek.
  4. Yurtdışında yaşayan milyonlarca vatandaşımızın da TBMM’de 10 vekille temsil edilmesini sağlayabilmek için 300 bin seçmene bir milletvekili düşecek sistemi sağlayacak.
  5. Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki terörist gruplara destek veren ülke olarak adının geçiyor olmasını önlemek için her türlü yardımın önüne geçip teröre karşı kesin tavır alacak.
  6. Suriye’den savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan kardeşlerimizi insanlığa yakışır koşullarda misafir edecek ve sebep oldukları göç dalgasının önüne geçmek için uluslararası kuruluşlarla harekete geçecek.

Bilgi Toplumu Olabilmek için;

  1. Sanayi toplumundan bilgi toplumuna dönüşmesi gereken Türkiye’yi, bu değişimi iyi anlayan ve buna ayak uyduran bir ülke konumuna geçirecek.
  2. Türkiye’nin teknoloji üreten, yüksek katma değerli ürün üreten bir ülke olmasını sağlamak için insana ve bilgi altyapısına yatırım yapacak.
  3. Bilgi toplumu için olmazsa olmaz olan eğitim reformunu iş gücünün verimliliğini, ücretleri ve büyümenin niteliğini artıracak.
  4. Ve son olarak CHP iktidarında sosyal adalet ve eşitliği de beraberinde getiren bilgi toplumu kurup insana daha çok yatırım yapan ve emeğe daha çok değer veren Yaşanacak Bir Türkiye yaratacak.

--

--