7 Kısa Cevapla

Cumhuriyet Halk Partisi
Cumhuriyet Halk Partisi
3 min readMay 25, 2015

--

Merkez Türkiye Projesi

Neden Merkez Türkiye diyoruz?

Türkiye’nin küresel gelir ve ticaretten daha fazla ve hak ettiği payı almasını amaçlıyoruz.

Coğrafyamızın avantajını, genç nüfusumuzun emeğini kullanarak, sadece yolları ve ekonomileri değil, kentleri, kültürleri birleştireceğiz. Türkiye’yi 4.5 saatlik uçuş mesafesindeki 58 ülkenin, 1.5 milyarlık nüfusun, 21.6 trilyon dolarlık pazarın merkezi yapacağız. Ortadoğu, Kafkasya ile Orta Asya bölgesi, Merkez Türkiye projesinin limanları ve havaalanları üzerinden Avrupa ve küresel ticaret yollarına bağlayacak. Ülkemiz Afro- Avrasya coğrafyasının ticaret merkezi olacak. Bu projeye Türkiye kadar dünyanın da ihtiyacı var, ortak zenginleşme projesi öneriyoruz.

Bu projenin dünyada örnekleri var mı?

Dünyada bugün bu çerçevede yürütülen üç büyük proje var. İlki Latin Amerika’da devam eden, “Güney Amerika Bölgesel Altyapıları Birleştirme Girişimi” . İkincisi Güneydoğu Asya yarımadasında tüm tren yollarını birleştirmeyi amaçlayan “Kunming-Singapur Demiryolu Projesi”. Üçüncüsü ise 2 yıl önce Çin tarafından ilan edilen, “İpek Yolu Ekonomik Kuşak Girişimi ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu Projesi.” Merkez Türkiye, dünyanın bu alandaki dördüncü büyük projesidir.

Merkez Türkiye bölgeye ne katkı sağlayacak?

Çevremizdeki denizi olmayan ülkelere küresel liman oluşturacağız. Bu sayede Bağdat’ın ürününü Köstence’ye, Şanghay’ın ürününü Tebriz’e, Taşkent’in ürününü Rabat’a ulaştıracağız. Diyelim ki, Şanghay limanından gemiyle gelen bir ürün Mersin veya İskenderun limanlarına ulaşacak, tren yoluyla Merkez Türkiye’ye taşınacak. Depolanacak veya işlenecek, ambalajlanacak. Ya Türkiye’nin başka illerine veya Orta-Güney Avrupa’ya, İran’a, Azerbaycan’a gönderilecek. Bugün Şanghay’dan Bakü’ye 50- 55 günde ulaşan ürünler, Merkez Türkiye’den sadece 15 saatte aynı adrese teslim edilecek. Bölgede taşıma maliyeti yüzde 20 ucuzlayacak.

Merkez Türkiye ne zaman hayata geçecek?

CHP iktidarının ikinci yılında, 2017'de başlayacak projenin kalbindeki kentin 2020'de ülke ekonomisine katkı verecek hale gelmesini planlıyoruz. Şehrin ulaştırma, lojistik, hafif sanayi, turizm-konaklama, sağlık ve eğitim ile yaşam alanlarıyla birlikte 20 yılda yani 2035'te tamamen bitmesini ve cazibe merkezi oluşturmasını öngörüyoruz. Kent, bölgesindeki diğer kentlere rakip olmayacak, aksine gelişmelerini özendiren, tetikleyen işlev görecek. 3 milyon nüfusa ulaşması beklenen bu kent kendine özel yasası ile yönetilecek.

Projenin maliyeti ne olacak, nasıl karşılanacak?

Projenin toplam maliyeti 200 milyar dolar olarak öngörülüyor. Devlet üstleneceği 40 milyar dolarlık alt yapı yatırımı için özel sektörle işbirliğine gidebilecek. Bu yatırımların yüzde 70'lik bölümü 2023'e kadar tamamlanacak. Özel sektörün 160 milyar dolarlık üst yapı yatırımına gitmesi bekleniyor. Merkez Türkiye’nin ülkenin diğer bölgelerinde yol açacağı yatırım miktarı 117 milyar doları bulacak. Sonuçta 317 milyar dolarlık bir yatırımla, 20 yılda toplam 1.5 trilyon dolarlık gelir yaratılacak.

Merkez Türkiye’nin Türk ekonomisine katkısı ne olacak?

2035'e gelindiğinde Merkez Türkiye 147 milyar dolarlık milli gelir yaratacak. Türkiye’de kazanılan her 100 liranın 5.5 lirası Merkez Türkiye kaynaklı olacak. 2035'te Merkez Türkiye’nin ihracatı 65 milyar dolar olacak, toplam 2.2 milyon kişiye iş verecek.

Neden 2035?

Genç nüfusumuz önümüzdeki 20 yılda en büyük göreli ekonomik üstünlüğümüz olmaya devam edecek. 2035 yılında ise çalışabilir nüfusun yaşlanmaya başlaması ile birlikte bu fırsat penceresi kapanacak. Türkiye’nin kaybedecek vakti yok, önümüzdeki 20 yılı çok iyi ve akıllı kullanmalı.

--

--