Waarom Operatie ‘assistentie collega’ ?

Chris van Dam
Operatie ‘assistentie collega’
3 min readJan 30, 2017

Het CDA is trots op onze Nederlandse politie. Er zijn weinig landen in de wereld waar de politie zo goed geschoold, professioneel en verbonden met de samenleving is, als in Nederland.

Toch is er zorg. Veel politiemensen hebben het gevoel dat zij er alleen voor staan. Het jaar 2017 is gestart met uitzonderlijk geweld tegen politiemensen. Vanuit politiekring werd verwijtend en emotioneel gereageerd in de richting van samenleving en politiek. Politiemensen voelen zich niet gesteund, zijn gefrustreerd over het uitblijven van extra middelen. En die frustratie bestaat al veel langer. Begin december verwoordde politieman Frank de Vetter een belangrijk deel daarvan in een bijdrage op Facebook. “De boefjes hebben schijt aan elke regel maar ik moet me houden aan een oerwoud aan regels.” Heel veel politiemensen herkenden zich in zijn verhaal.

Op de kandidatenlijst van het CDA voor de Tweede Kamer staan meerdere kandidaten die zelf politieman zijn geweest of nog steeds nauw betrokken zijn bij de politie. Zij trekken zich het lot van de Nederlandse politie, van hún (voormalige) collega’s aan! Zij doen dat met deze Operatie ‘assistentie collega’. Een term die iedere Nederlandse diender begrijpt.

Wij verwachten veel van onze politie. Dat zij ons beschermt tegen terroristische dreigingen, optreedt tegen schietpartijen in onze steden, vluchtende boeven in snelle auto’s tegenhoudt, ruzies tussen buren oplost en cybercriminaliteit harder aanpakt. En ondertussen stellen we hele hoge verwachtingen en vindt de samenleving dat politiemensen iedere nuance en alle geduld moeten beheersen die wij zelf nauwelijks op weten te brengen. Ook als ze op straat en detail gefilmd worden in een stressvolle situatie, zal de politieagent steeds rustig en professioneel moeten doorpakken.

Voor politiemensen lijkt de maat vol. In de achterliggende jaren zijn verschillende maatregelen genomen om het geweld tegen politiemensen en andere hulpverleners te keren, maar het is niet genoeg, het werkt niet en het raakt niet de kern. Politiemensen zijn het zat en kijken naar de politiek.

De politiek is aan zet. Met Operatie ‘assistentie collega’ geeft het CDA hier antwoord op. Het gaat om een set maatregelen, van concreet en korte termijn tot meer structurele en immateriële oplossingen. Het gaat om capaciteit, middelen en bevoegdheden. Maar ook om het herstel van het gezag van de politie, investering in burgerschap. Daarbij doet we een appel op alle betrokkenen om redelijk te zijn in wat we van de politie vragen en waar we de politie op kunnen afrekenen.

Veiligheid begint bij mensen thuis, op school, in buurten. Politie en justitie dienen hun werk optimaal te verrichten, maar kunnen alleen werken in aanvulling op burgers, verenigingen, wijken. Burgers en politie mogen niet rug tegen rug staan, maar moeten zij aan zij optrekken. In dat opzicht is Operatie ‘assistentie collega’ ook een appel op élke Nederlander om de politie te helpen, terzijde te staan, assistentie te verlenen.

In de maand februari organiseert het CDA onder de naam Operatie ‘assistentie collega’ een tour door het land, langs politie-eenheden, langs vakbonden, bij lokaal bestuur, de korpsleiding, politie-vrijwilligers en het Openbaar Ministerie.

Bekijk hieronder mijn persoonlijke toelichting.

Bekijk hier de voorstellen.

Download hier een pdf.

--

--

Chris van Dam
Operatie ‘assistentie collega’

Kandidaat 2e kamerlid CDA. Plek 12. Nu officier van justitie in Den Haag. Daarvoor politieman. #teamCDA