Postman: Dinamik Değişkenlerin Kullanımı (TR)

Cihan Eroğlu
Cihan Eroğlu | Blog
3 min readSep 2, 2022

Collections Runner (CR adıyla anacağım) özelliğini kullanırken, birbirine bağlı tablolarda requestleri çalıştırdığımızda dinamik değişkenleri kullanmak zorunlu hale geliyor. Aksi halde CR işleminden önce her request’i çalıştırıp id kısmını bir sonraki request’te kullanmak zorunda kalıyoruz ve böylece aslında CR özelliğinin bir anlamı kalmıyor.

“https://developer.atlassian.com/cloud/trello/rest/api-group-actions/” adresinden yine Trello API’ı kullanarak Postman üzerinde Create Board > Create List > Create Card > Create CheckList işlemlerini dinamik değişkenler kullanarak oluşturup CR ile koşalım. Biliyoruz ki List oluşturmak için bir Board’a, Card oluşturmak için de bir List’e ve CheckList oluşturmak için bir Card’a ihtiyacımız var. Dolayısıyla Board ID, List ID ve Card ID’yi dinamik değişken olarak atayacak ve bu değişkenlerle CR işlemini yapacağız.

Board Oluşturalım

Request sonrası çalıştırılacak scriptler “Tests” sekmesine, Request öncesi çalışacak ise “Pre-request Script” sekmesine yazılmalı. Board ID, Board oluştuktan sonra oluşacağı için Tests sekmesine yazacağız.

let response=pm.response.json();

response adında bir değişken tanımlayıp, Create a Board request’inde oluşan çıktıyı json formatında bu değişkene atamış olduk.

pm.environment.set(“boardId”, response.id);

Burada da boardId adında bir lokal dinamik değişken oluşturduk ve bu değişkene response.id’yi yani oluşturduğumuz Board’un Id’sini atadık. Böylece sürekli olarak önceki requestin Id’sini kopyalayarak zaman kaybetmeyeceğiz.

Sıra Listede

Bu requestin sonucunda oluşacak json formatlı tablodan da listId adlı lokal değişken ataması yaptık. listId’ye oluşturduğumuz listenin Id’si atanmış olacak.

Şimdi Card

cardId lokal değişkenine, oluşturduğumuz Card’ın Id’sini atadık.

Son olarak CheckList

CheckList’ten sonra, CheckList’in herhangi bir özelliğini (mesela Id’sini) kullanacağımız başka bir Request tanımlamayacağımız için, CheckList’in ID’sini değişkene atamamıza gerek yok.

Run

Collection’umuzun yanındaki “…” 3 noktaya tıklayıp Run Collection’a dokunuyoruz. Iterations Collection’un her bir request’inin kaçar kez koşturulacağını ifade ediyor, default olarak 1 kez. Delay ise Request’ler arası kaçar milisaniye bekleneceğini ifade ediyor. Default olarak 0 ama ben genelde 100 yapıyorum zira bazen problem oluşturabiliyor. Sonrasında Run Dynamic Variables’e basıyoruz. Çıkan ekranda detaylı inceleme için yukarıdaki View Results’a tıklıyoruz.

Gördüğünüz gibi otomatik olarak yani elle müdahale etmeden CR özelliğini kullandık.

Tüm sonuçlar 200 OK olarak döndü. Sonraki yazımda görüşmek üzere.

--

--