Οι ιδέες για τις έξυπνες πόλεις που ανέπτυξαν οι ομάδες #smartcity2

Depy Douros
City Challenge News
12 min readJul 13, 2018

Στις 28 Ιουνίου με 01 Ιουλίου 2018, πραγματοποιήθηκε ο 2ος Μαραθώνιος Καινοτομίας για τις Έξυπνες Πόλεις της ΚΕΔΕ, City Challenge Crowdhackathon Smartcity 2.

Με παραπάνω απο 1500 συμμετέχοντες και 112 ομάδες το City Challenge Crowdhackathon Smartcity 2 είχε ως στόχο την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημαντικό στοιχείο σε ένα μαραθώνιο καινοτομίας αποτελούν οι ιδέες που παρουσιάσαν οι ομάδες, στοχεύοντας η κάθε μία στην επίλυση τοπικών προβλημάτων, την τοπική ανάπτυξη και ψηφιακή αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τις ιδέες που παρουσιάστηκαν ανά τομέα και ομάδα.

  1. Ανάπτυξη Τουρισμού
  • Show me your story: Εργαλείο που θα διαμορφώνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του προορισμού, παρέχοντας προστιθέμενη αξία στον επισκέπτη. Οι χρήστες της εφαρμογής θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία για τα σημεία ενδιαφέροντος (π.χ αξιοθέατα ) σε πραγματικό χρόνο ώστε να διευκολυνθεί η περιήγηση τους στον προορισμό και να μπορούν να γνωρισουν αυτόν με έναν πιο ευχάριστο τρόπο.
  • ΟΙ ΉΡΩΕΣ ΜΙΛΟΥΝ: Τα γλυπτά — ήρωες διηγούνται την ιστορία τους. Παρακολουθουν τον ήρωα να διηγείται την ιστορία του ώστε να ενημερωθούν για τα βιογραφικά του στοιχεία.
  • Drone not Drown: Μείωση πνιγμών με έγκαιρη αναγνώριση του ατόμου σε κατάσταση πνιγμού και επέμβαση drone. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να νοικιάσουν το έξυπνο βραχιολάκι ωστε να απολαύσουν ανέμελα την θαλασσα. Οι δήμοι θα μπορούν να αγοράσουν την πλήρη λύση μας ολοκληρώνοντας την ασφάλεια που προσφέρουν στους λουόμενους στις παραλίες τους.
  • Reception4U: Μια online ξεναγός μέσω facebook που μιλάει πολλές γλώσσες. Οι χρήστες της λύσης θα μπορούν να βρουν πληροφορίες για τα αξιοθέατα ενός προορισμού ώστε να τα επισκεφθούν και να αυξήσουν το ποσό που ξοδεύουν στις διακοπές.
  • Digital B: Μια ψηφιακή ματιά στην πόλη μας. Θα μπορούν να σκανάρουν το QR ώστε να γνωρίζουν την ιστορία της πόλης τους.
  • Budget Travel City: Μια εφαρμογή που δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να οργανώσει τις διακοπές του με βάση το διαθέσιμο budget, χρόνο του και τα ενδιαφεροντά του. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να εισέρχονται στην εφαρμογή μας ώστε να οργανώσουν τις διακοπές τους εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.
  • Interest-Inc. : Το Intereseeing αποτελεί μια πλατφόρμα ανάδειξης κοινωνικοπολιτισμικών πληροφοριών και τοπικών επιχειρήσεων. Οι χρήστες της εφαρμογής μας θα μπορούν να περιηγούνται διαδραστικά στους αρχαιολογικούς χώρους και τα ιστορικά μνημεία ενώ παράλληλα θα προωθούνται τοπικές επιχειρήσεις, ώστε να προσφερθεί μια πιο εκπαιδευτική και διαδραστική εμπειρία αλλά και να τονωθεί η τοπική οικονομία.
  • REdefine: Location-based augmented-reality. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάμερα του τηλεφλωνου τους για να βελτιώσουν την εμπειρία τους.
  • URBAN VR: Immersive VR Experiences for Citizens and Tourists. Οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν εικονικά σε αστικά κέντρα, ώστε να ανακαλύψουν την πόλη που ζουν ή επισκέπτονται.

2. Διαφάνεια και Λογοδοσία

  • Binalive: Παρακουλήθηση και αναφορά της στάθμης απορριμάτων αλλά και παρακολοήθηση του κύκλου ζωής των κάδων. Οι χρήστες μπορούν να ξέρουν ποιοι κάδοι είναι γεμάτοι ώστε να δημιουργούν βέλτιστα δρομολόγια αποκομιδής. Επίσης θα μπορούν να ελέγχουν τους υπεργολάβους καθαριότητας.
  • Symbasis.gr: Για την Ελλάδα το όνομα symbasis.gr τα λέει όλα. Οι χρήστες μπορούν να ξέρουν τα κόστη σε όλες τις προμήθειες δημοσίου.

3. Διαχείριση Ενέργειας — Φωτισμός

  • Illumimatrix: Διαχείριση δικτύου οδοφωτισμού και διερεύνηση ρευματοκλοπής που οδηγεί τους δημόσιους φορείς σε απώλεια εσόδων. Οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν τη ρευματοκλοπή στο δήμο τους και να διαχειριστούν το δίκτυο οδοφωτισμού ώστε να μειώσουν απώλειες εσόδων.

4. Διαχείριση νερού & αποβλήτων

  • iotwastemanagement: Έξυπνος κάδος απορριμμάτων. Οι χρήστες θα μπορούν να δουν την κατάσταση των κάδων τους σε επίπεδο βάρους ανά κάδο, στάθμης πληρότητας και οσμής ώστε τα δεδομένα αυτά να είναι προσβάσιμα μέσω ενός web dashboard και να αναλύονται μέσω web business intelligence software.
  • DPSD: Δημιουργία νέων προοπτικών και εμπειριών στην διαδικασία ανακύκλωσης. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να γνωρίζουν ποιοι κάδοι κοντά τους δεν είναι γεμάτοι για να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους, όπως επίσης θα μπορέσουν να μεταφέρουν τα αποφάγια τους στον κάδο κομποστοποίησης, ώστε τα υπόλοιπα σκουπίδια στο σπίτι, που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν δεν θα συγκρατούν άσχημες οσμές από υπολείμματα και περισσεύματα φαγητών.

5. Έξυπνα κτίρια — Κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης

  • Evolve: Smart building energy consumption management using AI. Οι χρήστες μπορούν να εφαρμόσουν το σύστημα μας στον χώρο τους και να το παραμετροποιήσουν, ώστε οι συνθήκες μέσα στον χώρο να είναι οι επιθυμητές, με την λιγότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας.

6. Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία

  • GameO/n: Αθλητικό social network. Οι χρήστες μπορούν να κλείνουν γήπεδο ώστε να αθληθούν.
  • Liofyllo: Καινοτόμο και Φιλικό προς το περιβάλλον υλικό από φύλλα ελιάς. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να είναι οι περισσότεροι κλάδοι της βιομηχανίας και υπηρεσιών (επίπλωση, συσκευασία, διακόσμηση, τουρισμός, μόνωση, κ.τ.λ.), ώστε να αντικαταστήσουν ρυπογόνα ή μη φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα με τα eco-friendly προϊόντα μας.
  • ΚΑΤΛΑΜΠ: ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΦΥΤΩΝ. Οι χρήστες (καλλιεργητές) της λύσης μας θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μηχάνημα μας έτσι ωστε να τους διευκολύνει στην παραγωγή τους. Θα μπορουν να ελέγχουν απομακρισμένα την παραγωγή τους απο το κινητό ή τον υπολογιστή τους, ενώ ο πλήρης έλεγχος από αισθητήρες περιβάλλοντος και η τεχνολογία της ΑΕΡΟΠΟΝΙΚΗΣ επιτρέπει την γρήγορη και ομαλή αναπτυξη των φυτών χωρίς επιπρόσθετα φυτοφάρμακα.
  • R.A.D.I.O SAMOS: Καινοτόμα Υλοποιήσιμη Παραγωγική Value4Money. Οι χρήστες μπορούν να αξιοποιήσουν έμμεσα state of Art τεχνολογίες που σχετίζονται με τα Drones(UAV) και το GIS ώστε να διευκολύνουν σε εκθετικό βαθμό ήδη υπάρχοντες διαδικασίες.
  • CityLive: Προώθηση της κοινωνικής ζωής και της τοπικής οικονομίας. Θα μπορούν να έχουν αποκλειστικές προσφορές και προνόμια στα συνεργαζόμενα καταστήματα ώστε να εξοικονομούν χρόνο και χρήμα και να έχουν κίνητρο για να κοινωνικοποιηθούν.

7. Ηλεκτρονικές πληρωμές και Crowdfunding

  • City²: Διαδικτυακή crowdfunding πλατφόρμα για έργα του δήμου. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να δωρίσουν χρήματα ώστε να βοηθήσουν στην υλοποίηση ορισμένων έργων του δήμου και να αναβαθμισούν την πόλη τους.

8. Ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Δήμων προς πολίτες — ηλεκτρονική διακυβέρνηση — Ανοικτά δεδομένα

  • G-lts: City Payment Gateway. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να παραγγέλνουν προϊόντα χωρίς μεσάζοντες, να εξοφλούν τις οφειλές τους στο δήμο και να συνεισφέρουν ενεργά στο ηλεκτρονικό κοινωνικό παντοπωλείο ώστε να γίνουν πιο ευέλικτες οι υπηρεσίες του δήμου για όλους.
  • MySmartCity: Ενα εργαλείο που θα εξοικονομεί χρήματα και πόρους. Οι χρήστες επικοινωνούν ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των δήμων.
  • No Code Scheduled: Blockchain. Οι χρήστες μπορούν να εισάγουν τα αρχεία τους ώστε να διευκοληνθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και η παροχή υπηρεσειών των φορέων και των οργανισμών.
  • Smart Parking Services: Χαμηλό κόστος, υψηλή καινοτομία. Οι χρήστες μπορούν να παρκάρουν εύκολα και γρήγορα ώστε να μην υφίσταται κυκλοφοριακή συμφόρηση και αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  • SenseCity: Ολοκλήρωση IBM Visual recognition και Social Network NBG API σε επίπεδο γειτονιάς. Οι διαχειριστές θα διευκολυνθούν από τη λύση αυτόματης αναγνώρισης της IBM. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να δηλώνουν προβλήματα στην πόλη ώστε να ενημερώνουν εύκολα τη γειτονιά τους.
  • DPSDE (Desparate People Studying Design “Engineering”): Free Wi-fi sharing platform. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να προσφέρουν και να λαμβάνουν δωρεάν δεδομένα ώστε να δημιουργήσουν ένα συλλογικό δίκτυο διαμοιρασμού.
  • Movability: Η διευκόλυνση μετακίνησης ΑμεΑ εντός πόλεων. Οι χρήστες μπορούν να αναζητούν βέλτιστες διαδρομές αλλά και πόλεις με καλές υποδομές ώστε να διευκολυνθούν στην μετακίνηση και γενικότερα στην ζωής τους.
  • smartup: Μια ανθρωποκεντρική και θετική προσέγγιση για την ενεργοποίηση των πολιτών. Οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στη βελτίωση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν ώστε συνολικά η κοινωνία να οδηγηθεί με ενισχυμένη δυναμική στη μεταστροφή σε μία έξυπνη μορφή του μέλλοντος.
  • THAZA: Drone supervisor για άμεση επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας από Τ.Α. Οι χρήστες μπορούν να καταγράψουν ένα πρόβλημα με τη βοήθεια του κινητού τους αλλά και να συμμετάσχουν σε εθελοντικές ομάδες που θα ενημερώνονται από το σύστημά μας ώστε να μπορούν να επεμβαίνουν και να βελτιώνουν το επίπεδο της ζωής τους.

9. Ηλεκτρονική Υγεία — Τηλεϊατρική — Τηλεπαρακολούθηση

  • Mcubed: Smart Harness + Feeder για ανάδοχους κηδεμόνες αδέσποτων ζώων. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να προμηθεύονται το έξυπνο κολάρο γίνονται ανάδοχοι κηδεμόνες αδέσποτων ζώων και να ελέγχουν τις έξυπνες ταΐστρες ώστε να ελέγχουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των αδέσποτων ζώων της γειτονιάς τους.

10. Κοινωνική και Τοπική Ανάπτυξη — Καινοτομία στην κοινωνική ανάπτυξη

  • ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν το ποικίλο εκπαιδευτικό υλικό ώστε να δημιουργούν έργα τέχνης και να τα προβάλλουν σε όλο τον κόσμο.
  • Smart Spatial Networks: Smart Spatial Networks. Οι χρήστες μπορούν να χαράζουν πολιτικές σε πολυεπίπεδους τομείς, ώστε να λαμβάνουν αποφάσεις σε θέματα τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης προς ώφελος του κοινωνικού συνόλου.
  • School24/7: Ένα εργαλείο δικτύωσης των σχολείων με τους Δήμους σε ασφαλές, εξωστρεφές και οργανωσιακό περιβάλλον. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να είναι οι Σχολικές Επιτροπές ώστε να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους προς τα σχολεία.
  • GMx2: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να κάλουν την ιδιωτική ή δημόσια υπηρεσία άμεσα στο χώρο τους ώστε να εξυπηρετηθούν εύκολα και αμεσότερα οι ανάγκες τους.
  • ALLERTia: Feel Safe,Worry Less, Live More. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να νοιώθουν ασφαλείς ώστε να μπορούν να κάνουν το χόμπι τους με μεγαλύτερη ασφάλεια και να μην ανησυχούν για τους ηλικιωμένους συγγενείς/φίλους οι οποίοι μένουν μόνοι τους.
  • Σταύρος Σταυρίδης: Δημιουργία ανοιχτού κώδικα και παροχή οδηγιών για έξυπνες συσκευές. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες που παρέχουμε ώστε να βελτιωθεί το κοινωνικό επίπεδο ζωής.
  • PrivaSI : Παροχή ανοιχτού κώδικα και οδηγιών για την υλοποίηση έξυπνων συσκευών. Οι χρήστες έχουν πρόσβαση στο διακομιστή ώστε να παρακολουθούν στοιχεία και δεδομένα του ενδιαφέροντος τους.
  • CORES: WebGIS εφαρμογή για τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Οι επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου του Δήμου θα μπορούν διαχειριστούν αποτελεσματικά τα οχήματα, μηχανήματα και προσωπικό διάσωσης που έχουν στη διάθεσή τους, κάνοντας χρήση στατιστικών δεδομένων (απογραφής πληθυσμού και κτιρίων), γεωλογικών δεδομένων, χαρτών προτεραιοποίησης της περιοχής (prioritizing heatmaps: που θα απεικονίζουν τις περιοχές με την μεγαλύτερη πιθανότητα ύπαρξης περισσότερων περιστατικών που απαιτούν διάσωση) και να επικοινωνήσουν με τους πολίτες ώστε να μηδενιστεί (ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να μειωθεί) ο αριθμός των θυμάτων και παράλληλα να προστατευτούν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ, παιδιά, ηλικιωμένοι) (οι πολίτες που θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή μέσω του υπολογιστή τους ή του κινητού τους) ενημερωθούν για επικίνδυνες καταστάσεις μέσα από τη χρήση φωτογραφιών, ν’ αναζητήσουν αγνοούμενους (μέσω υπηρεσιών amber alert), να ενημερωθούν για τις ανάγκες των χώρων περίθαλψης ώστε να μπορούν άμεσα και στοχευμένα να προσφέρουν τη βοήθειά τους και να ενημερωθούν για τις ενέργειες του Δήμου.
  • Περπατώ: Χαρτογράφηση των ΑμεΑ. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα ώστε να τα κάνουν χρήση σε κάποια περίπτωση φυσικής καταστροφής για την άμεση παρέμβαση και βοήθεια των ατόμων με τα καταλληλότερα και απαραίτητα μέσα.
  • CityZoo: Οργάνωση τον θεμάτων που αφορούν τα ζώα στη πόλη. Οι χρήστες μπορούν να καταγράφουν τα κατοικίδια τους ή και αδέσποτα που συναντούν.
  • The Place: Σύστημα διαλογής στην πηγή και διαχείρισης ανακυκλώσιμων απορριμάτων με χρήση AI. Οι χρήστες μπορούν να ανακυκλώνουν εύκολα.
  • KalamataMove: Μια πλατφόρμα καταγραφής και ανάδειξης των προσβάσιμων σημείων της πόλης. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή ώστε να εντοπίσουν προσβάσιμα σημεία.
  • Pineza: Βελτιώνω τις συνθήκες στην πόλη ενημερόνωντας τους άλλους πολίτες. Οι χρήστες μπορούν να σημειώνουν στον χάρτη περιοχές που ένιωσαν άβολα (ή άλλο περιστατικό) ώστε να βοηθήσουν τους υπόλοιπους αλλά και τους εαυτούς τους στο μέλλον.

11. Μεταφορές (ηλεκτροκίνηση, αεριοκίνηση, υβριδικά οχήματα) & ΜΜΜ

  • Smart Card: Έξυπνη Κάρτα για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς πιο συχνά ώστε να μετακινούνται πιο φθηνά και πιο οικολογικά.

12. Προστασία του περιβάλλοντος & διαχείριση πόρων

  • MEAZON: Ανοικτή υπηρεσία ενοποίησης αυτοματοποίησης dimming οδοφωτισμού και άρδευσης με χρήση open Internet data. Οι χρήστες της λύσης θα μπορούν να χρησιμοποιούν publicly available data και messengers όπως το slack έτσι ώστε να ορίζεται αναλογικά το σημείο λειτουργίας αυτοματισμών όπως το dimming οδοφωτισμού και η άρδευση, χρησιμοποιώντας opensource scenario building applications όπως το Node Red.
  • NaturAll: Αισθητήρες σε αδέσποτα ως μέσο περιβαλλοντικής παρακολούθησης και προστασίας τους. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να συνδυάσουν το πρόβλημα των αδέσποτων και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της πόλης ώστε να λαμβάνουν συνεχή δεδομένα και να προστατεύουν τα ζώα.
  • Dogs’ Voice: Θέλεις να βοηθήσεις ένα αδέσποτο ζώο; Δήμος και πολίτες μπορούμε! Οι χρήστες μπορούν να λάβουν στοχευμένη καθοδήγηση σε περίπτωση που βρουν αδέσποτο ζώο στην πόλη τους βοηθώντας αποτελεσματικά να λάβει κτηνιατρική φροντίδα, να χρηματοδοτήσουν με ελάχιστο ποσό ετησίως τις έκτακτες δαπάνες που αφορούν στα αδέσποτα ζώα της πόλης τους, να βρουν εύκολα και να υιοθετήσουν ένα αδέσποτο ζώο στην πόλη τους, να γίνουν pet sitters αποκτώντας εισόδημα και βοηθώντας τα αδέσποτα ζώα της πόλης τους και να ανεβάσουν θεαματικά το επίπεδο ευζωίας των αδέσποτων ζώων της πόλης τους.
  • Clean That Mess (CTM): Κοινωνική προσφορά μέσω καθάρισμού θάλασσας. Συλλέγουν επιφανειακά απορρίματα ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό μας επίπεδο.
  • Εκπαιδευτήρια Σακκά: Τα δέντρα μάς μιλάνε. Οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν τα σημεία με πράσινο που έχουν ανάγκη φροντίδας / παρέμβουν άμεσα και στοχευμένα.
  • AdRi@n: reAl-time crowDsourced uRban solId wAste maNagement (AdRi@n). Οι χρήστες της λύσης μου θα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για τα απορρίμματα στους κάδους ώστε να έχουν μια πιο καθαρή πολη.
  • Bits N’ Bytes: Σύστημα αισθητήρων και ανάλυσης δεδομένων δήμων σχετικά με το περιβάλλον. Οι χρήστες θα μπορούν να μπαίνουν σε μια εφαρμογή ώστε να ενημερώνονται για περιβαλλοντικούς δείκτες και για χρήσιμες σχετικά με αυτούς πληροφορίες.
  • EcoAI: Crowdsourcing the recycling and reusage of materials based on AI.11. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να φωτογραφίζουν προϊόντα προς ανακύκλωση ώστε να μεταφέρουν στοιχεία προς τον Δήμο, να παίρνουν loyalty points για εξαργύρωση σε εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και να μαθαίνουν να κάνουν σωστή ανακύκλωση και διαλογή επικίνδυνων προς ανακύκλωση υλικών -IMDG code items-.*
  • AirLytiQs: Very high spatial accuracy air quality data open for all. Οι χρήστες μπορούν να ενημερωθούν για την ποιότητα του αέρα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, επωφελούνται και να φυλλάσονται.
  • Marine Remote Sensing Group (mrsg) : Δημιουργία μοντέλου πρόβλεψης για τον υπολογισμό των βέλτιστων συνθηκών πτήσης με UAV στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι χρήστες θα μπορούν να επιλέγουν την ημερομηνία που θέλουν να πετάξουν με το UAV τους, και τις παραμέτρους που θέλουν να συμμετέχουν στον υπολογισμό, ώστε να μπορούν να συλλέξουν αξιόπιστες πληροφορίες στο θαλάσσιο περιβάλλον.

13. Τηλεματική — Δίκτυα μεταφορών — Οδικά δίκτυα — Διαχείριση κυκλοφορίας

  • Ιρλανδικές διαβάσεις: Αυτόματη εκτροπή κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων. Δεν θα κινδυνεύουν οι πολίτες μετά από έντονη βροχόπτωση.
  • BugLife: Διαχείρηση Οδικής Κυκλοφορίας με δυνατότητα Ελέγχου από το ΔΗΜΟ. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να τροφοδοτούν το σύστημά μας και κατ’επέκταση το δήμο με πληροφορίες, ώστε να διασφαλιστεί η απουσία κυκλοφοριακής συμφόρησης.
  • S.U.R.VI.V.E: Σύστημα καταγραφής και ελέγχου παραβάσεων του ερυθρού σηματοδότη. Να διακριβώνουν παραβάσεις ώστε να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια.
  • RoadBOT: Σύστημα έγκαιρης προειδοποιήσης οδηγών/πεζών, αυτόματος έλεγχος παράνομης στάθμευσης. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να ειδοποιούνται για κινδύνους και παραβατικές ενέργειες καθώς περιηγούνται στην πόλη ώστε να προλαμβάνουν κινδύνους και βελτιώνουν οδική συμπεριφορά.
  • invicta: Εφαρμογή προτεινόμενης ταχύτητας για αποδοτική και συνεχή προσπέραση φαναριών. Οι χρήστες της λύσης μας θα μπορούν να χρησμοποιούν την εφαρμογή μας κατά την οδήγηση ώστε να μη σταματάει σε κόκκινα φανάρια.
  • SMC: AI video recognition ατυχημάτων, παραβάσεων με χρήση καμερών. Το σύστημα μας είναι τεχνητή νοημοσύνη η οποία εποπτεύει την πόλη και τους επαρχιακούς δρόμους για συμβάντα και παραβάσεις. Ένα παράδειγμα συμβάντος ειναι σε περίπτωση ατυχήματος να καταγράψει και να αποστείλει τις απαραίτητες πληροφορίες στην αστυνομία και σε αντίστοιχο νοσοκομείο για την άμεση αντιμετώπιση. Η παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. είναι πολύ σημαντικές διότι συνδέονται άμεσα μα την ασφάλεια των πολιτών. Σε περίπτωση παράβασης (μη χρήση κράνους, κτλ.) ανιχνεύεται αυτόματα η πινακίδα κυκλοφορίας του οχήματος και η αποδεικτική φωτογραφεία ώστε να αποσταλεί άμεσα μέσο email ή SMS στο κινητό του παραβάτη. Έτσι αποδεσμεύετε ανθρώπινο δυναμικό της αστυνομίας ώστε να ασχοληθεί με σημαντικότερες υποθέσεις αλλα παράλια οι πολίτες τηρούν τον Κ.Ο.Κ. και δημιουργούνται λιγότερα ατυχήματα. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε τις πόλεις πιο ασφαλείς και σύγχρονες για τον πολίτη.
  • logic loop: Συστημα ελέγχου και πρόληψης ατυχημάτων από οδηγούς υπο την επήρεια σε χώρους σταθμευσης. Οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν τα επίπεδα αλκοόλ στον οργανισμό τους ώστε να ελέγχεται η νόμιμη κυκλοφορία τους.

14. Τοπική οικονομία και Αειφόρος ανάπτυξη

  • Canbuddy: Ρομποτικός Ανακυκλωτής Αλουμινίου. Οι χρήστες μπορούν να ανακυκλώνουν μεταλλικά κουτιά, να ενημερώνονται και να επιβραβεύονται.
  • Kos-Worker: Καταπολέμηση της ανεργίας. Οι χρήστες θα μπορούν να βρουν δουλειά στην Κώ ή εργαζόμενους εάν είναι επιχειρηματίες ώστε να επωφεληθούν.

15. Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας προς επιχειρήσεις

  • LiosElectronics: Σύστημα Τηλεμετρίας για Αντλιοστάσια Λυμάτων (MindThePump). Οι χρήστες μπορούν να εγκαταστήσουν το σύστημα που σχεδιάσαμε προσαρμοσμένο στον υπάρχοντα εξοπλισμό, ώστε να αξιοποιεί τις πληροφορίες που παράγει από τους αισθητήρες για να εξασφαλίζει την σωστή λειτουργία των αντλιών, να προλαμβάνει βλάβες αντλιών και υπερχείλιση δεξαμενών και να μειώνει δραστικά το κόστος συντήρησης με την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων και την στατιστική παρατήρηση των μετρήσεων.
  • SOSplanning: Χωρική βελτιστοποίηση μαθητικού δυναμικού σχολικών μονάδων. Οι χρήστες μπορούν να εφαρμοσουν με έυκολο τρόπο κατάλληλες διαδικασίες, έτσι ώστε να ληφθούν δίκαιες αποφάσεις κατανομής μαθητικού δυναμικού.

Μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις των ομάδων εδώ.

Δείτε επίσης:

  1. Τα αποτελέσματα του City Challenge Crowdhackathon Smartcity 2: https://goo.gl/5vQiQK
  2. Φωτογραφίες: https://goo.gl/MzvYuy
  3. Το απολογιστικό video: https://www.youtube.com/watch?v=Q_rFkDAjuCM
  4. Crowdhackathon #smartcity2 apps repository https://github.com/crowdhackathon-smartcity2

--

--