Ολοκληρώθηκε ο 2ος Μαραθώνιος Καινοτομίας της ΚΕΔΕ για τις έξυπνες πόλεις — πάνω από 1500 οι συμμετέχοντες, 112 ομάδες παρουσίασαν

Michael Psallidas
Jul 2, 2018 · 9 min read

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία ολοκληρώθηκε με την τελετή βράβευσης την 1η Ιουλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο 2ος Μαραθώνιος Καινοτομίας της ΚΕΔΕ.

Στον Μαραθώνιο τερμάτισαν 77 από τις 128 ομάδες που ξεκίνησαν και παρουσίασαν τις εφαρμογές τους την Κυριακή από τη 13:00 έως τις 20:00 σε 4-λεπτα pitches. Στον Μαθητικό Διαγωνισμό παρουσίασαν 35 ομάδες από τις 80 που προκρίθηκαν.

Οι εφαρμογές περιελάμβαναν μεγάλη θεματολογία για τις έξυπνες πόλεις, όπως τουριστικούς οδηγούς, chatbot, διαχείριση ενέργειας, διαχείριση απορριμάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμμετοχική δημοκρατία κοκ.

Στον μαραθώνιο συμμετείχαν περισσότεροι από 1500 διαγωνιζόμενοι, μέντορες, εγγεγραμμένοι επισκέπτες, μαθητές, στελέχη Δήμων και άλλοι, ως εξής:

 • 452 διαγωνιζόμενοι συνολικά στον Μαραθώνιο και στον μαθητικό διαγωνισμό, σε 163 ομάδες που ξεκίνησαν
 • 53 εθελοντές
 • 169 στελέχη Δήμων
 • 169 μέντορες
 • 6 πάροχοι δεδομένων
 • 630 εγγεγραμμένοι επισκέπτες
 • 20 δημοσιογράφοι
 • 12 κριτές

Οι ομάδες ξεκίνησαν τον προγραμματισμό την Πέμπτη 28 Ιουνίου σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ΚΠΙΣΝ και με τη βοήθεια πάνω από 90 μεντόρων, στελεχών επιχειρήσεων, Δήμων, ακαδημαϊκών κοκ έφτασαν τις εφαρμογές τους σε ένα πολύ καλό στάδιο ενώ παράλληλα προετοίμασαν σύμφωνα με τις προτεινόμενες οδηγίες το pitch τους. Οι ομάδες υλοποίησαν τις εφαρμογές τους σε διάστημα 68 ωρών συνολικά (Πέμπτη από τις 15:00, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 11:00).

Από την έναρξη του 2ου Μαραθώνιου Καινοτομίας της ΚΕΔΕ

Η παρουσίαση ήταν ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς λόγω του μεγάλου αριθμού των ομάδων υπήρχαν διαθέσιμα μόνο 4 λεπτά ανά ομάδα, τα οποία ενδεικτικά κατανέμονταν 2 λεπτά παρουσίαση, 1 λεπτό demo και 1 λεπτό ερωτήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης και συμμετέχοντες στην αναμνηστική φωτογραφία
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης απευθυνόμενος στους νέους επιστήμονες που συμμετείχαν στο Μαραθώνιο είπε:

«Είναι πρωτόγνωρη η συμμετοχή όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είναι συγκινητικό και συγχρόνως αισιόδοξο το γεγονός ότι 77 ομάδες νέων επιστημόνων από όλη τη χώρα συμμετείχαν στο 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας που οργανώνει η ΚΕΔΕ. Θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις ομάδες που διεκδίκησαν μια θέση στο διαγωνισμό και έναν –έναν τους νέους που έλαβαν μέρος. Συνεχίζουμε δυνατά. Επενδύουμε σε εσάς για να οδηγήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Η προσπάθεια αυτή είναι εθνική και χωρίς πολιτικές ταυτότητες. Στόχος μας η ανάδειξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας ως πολλαπλασιαστές ισχύος της αναπτυξιακής αναγέννησης της χώρας».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ κ. Ιωάννης Τσιάμης

Ο κ. Γιάννης Τσιάμης επεσήμανε οτι το ταξίδι αυτό δεν τελειώνει εδώ και θα συνεχιστεί με συγκεκριμένες δομές υποστήριξης των νέων ομάδων και επιχειρήσεων startup σε όλη την Ελλάδα μέσω του ΚΕΔΕ Innovation Lab προκειμένου να δημιουργηθούν νέες καινοτόμες εφαρμογές για τις πόλεις και τους δήμους. Οι εφαρμογές που ολοκληρώνονται θα διατίθενται μέσω του ΚΕΔΕ Marketplace.

Ήδη 43 από τις ομάδες θα προσκληθούν για να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στον επιχειρηματικό επιταχυντή της ΚΕΔΕ.

Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director Crowdpolicy, Γιώργος Καραμανώλης, CTO/CIO Crowdpolicy

Ο κ. Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director της Crowdpolicy που υποστήριξε τη διοργάνωση του 2ου Μαραθωνίου της ΚΕΔΕ σε τεχνολογικό και επιχειρησιακό επίπεδο σημείωσε:

Η κριτική επιτροπή στην πλειοψηφία των μελών της παρακολούθησε όλες τις παρουσιάσεις και βαθμολόγησε με ψηφιακή εφαρμογή ενώ παράλληλα ήταν διαθέσιμη βαθμολογία από το κοινό η οποία λήφθηκε υπόψη από τα μέλη της επιτροπής κατά τη διάρκεια της τελικής αξιολόγησης.

Η κριτική επιτροπή. Από αριστερά: Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Χάρης Κοντοές Δ/ντης Έρευνας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Νέλλη Τζάκου Λαμπροπούλου Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης Δήμαρχος Βέροιας, Χάρης Θεοχάρης Βουλευτής, Γιώργος Παπαναστασίου Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Γρηγόρης Κωνσταντέλος Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Δημήτρης Κάρναβος Δήμαρχος Καλλιθέας, Στέφανος Γκρίτζαλης Καθηγητής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λυκούργος Αντωνόπουλος ICT Director Ομίλου ΟΤΕ, Στέλιος Ράλλης Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής

Μέλη της Κριτικής Επιτροπής

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ E. ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Κ.Ε.Δ.Ε,
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
 • ΝΕΛΛΗ ΤΖΑΚΟΥ — ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΡΛΑΜΙΤΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ
 • ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΑΛΛΗΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
 • ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΡΙΤΖΑΛΗΣ, ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ — ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
 • ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
 • ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ICT DIRECTOR OTE GROUP — COSMOTE
 • ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΝΤΟΕΣ, RESEARCH DIRECTOR IN THE INSTITUTE FOR ASTRONOMY AND ASTROPHYSICS SPACE APPLICATIONS AND REMOTE SENSING OF THE NATIONAL OBSERVATORY OF ATHENS (NOA/IAASARS)
 • ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 • ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΑΡΗΣ ΒΟΥΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
 • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΡΓΙΑΖΙΔΗΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
 • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΝΑΒΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
Από τις παρουσιάσεις των ομάδων

Σημειώνεται οτι ο Μαραθώνιος Καινοτομίας περιελάμβανε τη διοργάνωση 16 περιφερειακών εργαστηρίων καινοτομίας CityLabs σε ισάριθμες πόλεις, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 100 ομάδες.

Στην έναρξη συμμετείχε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, ο οποίος ανέφερε:

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδας κ. Christophe Chantepy

Το ελληνικό δίκτυο καινοτομίας Mazinnov είναι εταίρος της διοργάνωσης, αναλαμβάνοντας συμβουλευτικό ρόλο υπό τον κ. Olivier Dovergne.

Οι νικητές είναι:

1ο χρηματικό βραβείο 10.000 ευρώ στην ομάδα No Code Scheduled με εφαρμογή για ψηφιακή ταυτότητα πολίτη με βάση την τεχνολογία blockchain (self sovereign identity). Η πλατφόρμα θα διευκολύνει τους πολίτες στην ψηφιακή αυθεντικοποίησή τους από δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ιδιωτικού φορείς και θα αποθηκεύει με ασφαλή και κατανεμημένο τρόπο όλες τις σχετικές πληροφορίες για τη διάρκεια ζωής του καθενός. Η ομάδα αποτελείται από τους Φωτεινή Νικίδη και Γιώργο Ζαίμη. Σημειώνεται οτι τα μέλη της ομάδας αποτελούνται από μαθητές Λυκείου 17 ετών.

1ο βραβείο στη ομάδα No Code Scheduled με τους (από αριστερά κ. Στέφανο Γκρίτζαλη Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέλιο Ράλλη Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργο Πατούλη Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Γιάννη Τσιάμη Πρόεδρο της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ

2ο χρηματικό βραβείο 6.000 ευρώ στην ομάδα Evolve με εφαρμογή για εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια με τεχνητή νοημοσύνη. Η πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα βελτιστοποίησης των ενεργειακών καταναλώσεων στα κτίρια χωρίς μείωση της εμπειρίας των χρηστών στο χώρο. Η ομάδα αποτελείται από τους Στέλιο Μπουλιτσάκη (μαθητής/web developer), Πέτρο Μαρκόπουλο (μαθητής/back-end developer), Νίκο Σταθά (φοιτητης/Machine Learning specialist), Αλέξανδρο Βάββα (φοιτητης/Back-end developer).

2ο βραβείο στην ομάδα evolve με τους κ. Γρηγόρη Κωνστανέλλο Δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γιώργο Πατούλη Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Γιάννη Τσιάμη Πρόεδρο της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ

3ο χρηματικό βραβείο 4.000 ευρώ στην ομάδα The Place με εφαρμογή για διαλογή στην πηγή και διαχείριση αποριμμάτων με τεχνητή νοημοσύνη.

3ο βραβείο στην ομάδα the place με τους κα Νέλλη Λαμπροπούλου-Τζάκου Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας και Γιώργο Πατούλη Πρόεδρο της ΚΕΔΕ

4ο βραβείο ταξίδι καινοτομίας στο κέντρο καινοτομίας Mi-IDEA της CISCO στο Manchester στην Αγγλία στην ομάδα Dogs’ Voice με εφαρμογή για τα αδέσποτα ζώα στην πόλη.

5ο βραβείο ταξίδι καινοτομίας στο κέντρο καινοτομίας της IBM Watson IOT HQ στο Μόναχο στην ομάδα Illumimatrix για την εφαρμογή τους διαχείρισης οδοφωτισμού και ρευματοκλοπής.

6ο χρηματικό βραβείο 2.000 ευρώ το οποίο προτάθηκε ως πρόσθετο βραβείο από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γεώργιο Πατούλη στην ομάδα 3F FUED FOR FUEL για το μηχανάκι που κινείται με ρακί.

Επιπλέον η κα Νέλλη Τζάκου — Λαμπροπούλου, Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωση την επιλογή ομάδων από τις συμμετέχουσες προκειμένου να υποστηριχθούν από τον επιχειρηματικό επιταχυντή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιλογή θα γίνει με βάση τη θεματολογία των ομάδων και την αξιολόγηση και θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Μετά την τελετή βράβευσης ακολούθησε πάρτυ με όλους τους συμμετέχοντες στην εξωτερική βεράντα του Φάρου του ΚΠΙΣΝ.

Τα βραβεία του Μαθητικού Διαγωνισμού ανακοινώθηκαν την Κυριακή 1 Ιουλίου στην τελετή βράβευσης. 35 ομάδες μαθητών που προκρίθηκαν από τις 80 περίπου προτάσεις παρουσίασαν τις ιδέες τους το Σάββατο 30 Ιουνίου στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.

Τα βραβεία συνολικής αξίας 6.500 ευρώ πήραν οι ακόλουθες ομάδες:

 • 1ο βραβείο, 1ο Πειραματικό Λύκειο “Μανόλης Ανδρόνικος”, Α ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδα Thess-πέσιες, ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΓΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ
 • 2ο βραβείο, 2o Γυμνάσιο Μοσχάτου, Ομάδα ecosquad, SMART CAN / ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΚΑΔΟΥ
 • 3ο βραβείο, 5ο Γ.Ε.Λ. Ηραλειου Κρητης, Β ΛΥΚΕΙΟΥ, Ομάδα System Overload, ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΜΑΖΕΜΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
 • 4ο βραβείο, 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης, Α ΛΥΚΕΙΟΥ, Ομάδα CYPHER GROUP, ΣΥΛΛΟΓΗ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΚΙΝΗΣΗ
 • 5ο βραβείο, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΩ, ΔΙΑΔΡΟΜΟΣ ΔΙΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
 • 6ο βραβείο, ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΗΠΑΡΙΟΥ, Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Ομάδα Aισθητήρας για το επίπεδο της ηχορύπανσης στις πόλεις, ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Το Σάββατο 30 Ιουνίου μετά τις παρουσιάσεις των μαθητών ακολούθησε το εργαστήριο #openTech4kids, με την υποστήριξη του Hellenic Blockchain Hub, στο οποίο έμπειροι εισηγητές έδειξαν στους μαθητές με βιωματικά παιχνίδια, τεχνολογίες όπως το Artificial Intelligence και το Βlockchain.

Από το εργαστήριο #openTech4kids, με την υποστήριξη του Hellenic Blockchain Hub

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου έγιναν 2 workshop για τους Δήμους καθώς και τις έξυπνες πόλεις με τη συμμετοχή ομιλητών από το εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γεώργιος Πατούλης και ο Πρόεδρος της επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ κ. Γιάννης Τσιάμης παρουσίασαν τις πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων και ανακοίνωσαν τη δημιουργία του εργαστηρίου έξυπνων πόλεων ΚΕΔΕ Innovation Lab.

Ο κ. Jonathan Reichental, Chief Information Officer (CIO) City of Palo Alto μίλησε για την αναγκαιότητα των έξυπνων πόλεων και ο κ. Costas Kapsouropoulos, Policy Officer at Directorate General Communications Networks, Content and Technology, Unit H4 e-Government and Trust European Commission μίλησε για τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ψηφιακή οικονομία.

Στελέχη της Cosmote παρουσίασαν λύσεις για έξυπνες πόλεις στο εργαστήριο έξυπνων πόλεων που ακολούθησε Smartcity Lab και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν εφαρμογές από Δήμους.

Δείτε εδώ το απολογιστικό βίντεο της διοργάνωσης:

City Challenge News

Νέα για έξυπνες και βιώσιμες πόλεις

City Challenge News

Νέα για έξυπνες και βιώσιμες πόλεις

Michael Psallidas

Written by

Business and Tech enthousiast working on crowd dynamics, #fintech #civictech #openinnovation - http://crowdpolicy.com/psalidas/

City Challenge News

Νέα για έξυπνες και βιώσιμες πόλεις