Villa Ada і бункер

Alla
City with Comfort
Published in
3 min readAug 3, 2017

У Римі є велика кількість парків і архітектурних будівель. Та й центр можна обговорювати без кінця. Сьогодні поділюся з вами розповіддю про парк Вілла Ада.
Парк розташований у межах міста, тому до нього дістатися не складно: на громадському транспорті, або автомобілі (як варіант car-sharing).

Просторий парк з озерами, в яких живуть черепахи і риби, На території ростуть пальми і соснові дерева — пінії. На території парку розташоване посольство Єгипту, а також бункер, побудований за часів Муссоліні для королівської сім’ї Савой. Про історію італійських герцогів і королів можна почитати в статті. А я розповім докладніше про бункер, у який ми потрапили 1 травня, коли гуляли парком.

На одній зі стежок побачили оголошення про те, що всього лише два дні в травні буде екскурсія — сьогодні (1 травня) і наприкінці місяця. Рішення було ухвалено відразу, тож ми вирушили шукати бункер. Хочу зауважити, що його не так просто знайти — усюди зелень, покажчиків мало, тож ми здогадувалися і йшли за людьми. Охочих було багато. Вартість квитка становила 5 євро. Коли зібралася група 15–20 осіб, почалася екскурсія.

Зверніть увагу на товщину дверей. Друга частина досі заблокована.

Бункер побудований таким чином, щоб у нього міг заїхати автомобіль.

Цікавий факт: зовні є конструкція на безпечній відстані від входу в бункер. Під час атаки з повітря зачепить не бункер, а конструкцію. Розумно, як на мене.

Усередині бункер овальної форми. При вході — простір для автомобіля, далі ми потрапляємо в кімнату для перебування сім’ї з усіма необхідними зручностями: вітальнею, кухнею і туалетом.

У бункері також передбачено велосипедний генератор енергії. Хоча фото і відсутнє.

Цікаво, що бункер так ніколи і не використовували.
Слід зазначити, що італійські солдати не скоювали масштабних злочинів під час Другої світової війни, і, можливо, саме тому бомбардування італійських міст не мали настільки масового характеру, як бомбардування німецьких та австрійських міст.

Ось такий ось похід у парк. :)
Адреса та входи в парк:
via Salaria 267–273–275,
via di Ponte Salario,
via di Monte Antenne,
via Panama.

--

--