Панеттоне — паска на Різдво в Італії

Alla
City with Comfort
Published in
4 min readMar 15, 2020

Сьогодні розповім про смачні панеттеоне в Італії, і про те, що мода дійшла навіть до їстівних колаборацій. Ну і, звісно, розповім кілька легенд виникнення цього солодкого хліба, паски чи десерту.
Panettone є типовим міланським десертом, пов’язаним з традиціями Різдва і широко поширеним по всій Італії.
Напевно, багато хто з вас уже куштував панеттоне і знає цей смак. Одеські ресторани давно взяли рецепт цієї паски і печуть її на Великдень. Але великодня паска — іншої форми, хоча тісто те саме.
Витоки панеттоне зникають у легендах. Ось популярні:

Messer Ulivo жив у Мілані. Закоханий в Альгісу, доньку пекаря, він влаштувався до її батька на роботу. І щоб збільшити продажі, Мессер спробував придумати десерт: з борошном з млина він розминав яйця, масло, мед і родзинки. Потім запікав.
Ця інновація мала дивовижний успіх, кожен хотів спробувати новий хліб. Через деякий час молоді одружилися і жили щасливо.

трохи борошна, масла, яєць, цедри та кілька родзинок

Кухар на службі у Людовіко-іль-Моро був уповноважений приготувати розкішний різдвяний обід, на який було запрошено багато дворян. А десерт, забутий помилково в духовці, згорів до чорна.

Побачивши відчайдушного кухаря, Тоні, маленький кухарчук, запропонував йому рішення: «Сьогодні вранці, з тим, що залишилося в коморі: трохи борошна, олії, яєць, цедри та родзинок, я приготував солодкий хліб. Якщо у вас немає нічого іншого, ви можете подати його на стіл». Кухар погодився і, тремтячи, сів за фіранку, щоб стежити за реакцією гостей. Усі були в захваті. Герцог, який хотів дізнатися ім’я цього делікатесу, запитав у кухаря назву. Той же сказав: «Це хліб Тоні» (pane di Toni). Відтоді ця паска називається «панеттоне».
Сказати чесно, то друга історія більш популярна, ніж перша.

цього року модна індустрія вирішила долучитися до традицій, так і з’явилася колаборація між Fiasconaro і Dolce&Gabbana.

В останні двадцять років галузеві та ремісничі пекарні запропонували безліч варіацій на тему «panettone»: глазуровані, без зацукрованих сухофруктів або родзинок, наповнені вершками, морозивом або шоколадом.

Ще один традиційний варіант панеттоне — венеціанський. Паска має аналогічне тісто, але без родзинок і цукатів, але вкрита гранулами цукру або глазурі з мигдалем.

Мої фаворити серед пасок Fiasconaro (Фіасконаро):

Oro verde — фісташковий панеттоне з фісташковим кремом.
Nero sublime визнаний TOP паскою в Італії за 2017 рік, з шоколадом і полуничним варенням. Дуже смачний десерт, який ви можете дозволити собі на свята. Це дуже солодко і неповторно.

Pera e cioccolato — груша з шоколадом. Самодостатній десерт, помірно солодкий.
Зі співпраці між творчістю Dolce & Gabbana і кондитерським мистецтвом Фіасконаро не міг не з’явитися новий рецепт: типово міланський панеттоне, з додаванням ароматів Сицилії.

Головна ідея — створити продукт в Італії «Made in Italy» і об’єднати разом перевагу моди та кондитерських виробів.
У модній упаковці доступні:
панеттоне з фісташкою із Сицилії, вкритою білим шоколадом;
panettone з фруктами цитрусових і з сицилійським шафраном.

Фіасконаро, на відміну від інших італійських бізнесів, злетів і доступний навіть на amazon, і хтось скаже «ну ось, реклама». Але ні, це правда, якісний продукт і ще є час замовити. Благо, тепер це доступно.
Чудового вам Різдва і свят!

--

--