Рим: найкраща кава і 7 визначних пам’яток за день

Alla
City with Comfort
Published in
7 min readMar 17, 2017

Що робити, якщо ви в Римі на один день? З чого почати? — Звичайно ж із кави. У будь-якому місці в Римі, де б ви не були, кава буде на рівні, іноді гіршою, іноді кращою, але завжди гідною. Найкраща кава, серед усіх, які мені вдалося скуштувати, — це знатна Gran caffè, що знаходиться на площі Sant’Eustachio в однойменній кав’ярні Sant’Eustachio Il Caffè. Це історичне місце, тут варять каву з 1938 року і щодня тут завжди багато людей: місцевих і туристів.

Фото для порівняння: тоді і зараз.

До 11 ранку сміливо замовляйте gran cappucino, якщо ви багато капучино не п’єте, то можете взяти просто cappuccino — чашка буде меншою, а смак такий самий невимовно насичений і запам’ятовується; у будь-який інший час (вранці теж можна) беріть: gran caffe. Це еспресо.

Секрет кав’ярні в тому, що технологію приготування не розкривають. Ви не побачите як заварюють каву, і якщо вас запитають: «з цукром?» — погоджуйтеся. Буде смачно! Там же безкоштовно наливають склянку води, попросіть. Тут ви знайдете весь перелік кави, яка є в Sant’Eustachio.
Ну і в будь-якому барі (в народі кав’ярні називаються барами) Італії каву варто пити біля барної стійки: ви не платите за сервіс, кава готується у вас на очах, і ви в оточенні місцевих.

Після відвідин кав’ярні на площі Sant’Eustachio, повірте, кава, випита в інших місцях, здаватиметься звичайною. :)
Не захоплюйтеся з кавою сильно, а то буде «весело» як у цьому французькому мультфільмі:

Після чашечки кави, можете вирушити дивитися визначні пам’ятки.

Хочу відразу попередити: беріть зручне взуття, окуляри, капелюх або кепку і… сонцезахисний крем. З березня сонце починає яскраво світити, погоди здебільшого чудові, тому краще підготуватися.

Отже, почнемо:

Пантеон

Пантеон знаходиться за 3 хвилини ходьби від бару, тож можете одразу зазирнути сюди. Час роботи з 9 до 19:00, вхід безкоштовний.
Трохи історії: Пантеон у Римі — це античний храм, присвячений давньоримським богам і втілення величі Римської Імперії. Він був побудований у 2 столітті н.е. на місці храму, збудованого в 27 столітті до н.е. Марком Агріппою. У 7 столітті Пантеон було переосвячено на католицький храм. Сьогодні це досягнення античності знаходиться на площі справи Ротонда (Piazza della Rotonda).

П’яцца Навона

Церква Сант-Аньєзе-ін-Агоне на верхньому фото зліва

Пьяцца Навона (італ. Piazza Navona) — площа у формі витягнутого з півдня на північ прямокутника, влаштована на місці стадіону Доміціана (I ст.). З XV століття до 1869 р. місце знаходження міського ринку. Забудовувалася в XVII столітті в стилі бароко. На площу виходять дві церкви, включно з церквою св. Агнеси (1652 р., арх. Джироламо Райнальді), і кілька палаців, зокрема палаццо Памфілі (нині посольство Бразилії). Потрапивши на площу, обов’язково відвідайте церкву святої Агнеси (Sant’Agnese in Agone). Заходьте всередину, буде красиво.

Трохи історії: 1651 року Джованні Баттіста Памфілі (Інокентій X) почав будувати фамільний палац на площі Навона. Архітектору Борроміні було доручено будівництво палацу, а Джироламо Райнальді отримав завдання побудувати на місці старої церкви, яка примикала, нову базиліку. Однак незабаром папа відмовився від послуг Райнальді і вся відповідальність лягла на групу Франческо Борроміні.

Будівництво палацу і церкви якісно змінило вигляд усієї площі Навона. У її благоустрої брали участь великі архітектори епохи бароко. Це породило чимало колізій у творчому середовищі Риму, а міські легенди про суперництво двох титанів архітектури XVII ст. Берніні та Борроміні стали притчею во язицех. Однак не ці легенди привертають увагу сотень тисяч гостей Риму. Церква Святої Агнеси сліпуче красива зовні й напрочуд витончена зсередини.

Фонтан Треві

Фонтан Треві (італ. Fontana di Trevi) — найбільший фонтан Риму, заввишки 25,9 м і завширшки 19,8 м.
Цей фонтан у стилі бароко був побудований у 1732–1762 роках архітектором Ніколою Сальві. Шедевр мистецтва, довгий час був на чищенні, тепер відкритий і вдень і вночі. Обов’язковий до перегляду.
А ось цей фонтан у різних фільмах:

Ну і fashion show від модного дому Fendi до 90-річчя. У 2016 вони влаштували показ біля фонтану або у фонтані. Дивіться:

Piazza di Spagna — Площа Іспанії

Площа отримала свою назву за розташованим на ній іспанським посольством. Вона являє собою 2 нерівних трикутника. У північній частині площу складають Іспанські сходи і церква Трініта-деї-Монті, перед сходами розташований фонтан Баркачча у вигляді човна роботи П’єтро Берніні.

Дві фотографії для порівняння. Зазвичай Іспанські сходи слугують сидінням для туристів

Villa Borghese — Вілла Боргезе

Проходячи площу Piazza del Popolo, ви піднімаєтеся вгору і потрапляєте в парк.
Вілла Боргезе — надзвичайно мальовничий ландшафтний парк, розташований на північ від центру Рима. Парк побудований у 17 столітті кардиналом Камілло Боргезе, сьогодні став улюбленим місцем прогулянок мешканців і гостей Риму. Центр вілли — Галерея Боргезе.

У галереї представлені роботи Берніні, Канови, Караваджо, Рафаеля, Рубенса, Тиціана і Веронезе, римські мозаїки 1–3 століть.

Ліворуч: Караваджо «Хворий Вакх», праворуч: Рафаель Санті «Дама з єдинорогом»

Специфіка вілли така, що кожні дві години музей можуть відвідувати тільки 360 осіб. Тому краще прийти раніше, а квитки бронювати заздалегідь.
Якщо ж вам хочеться просто прогулятися або посидіти в тіні, парк — те, що треба. Прикріплюю схему — план парку, такі ви зустрінете на території вілли.

Якщо ж хочеться побачити Колізей чи Ватикан, на piazza del Popolo сідайте на метро і вперед, дивитися іншу частину міста.

Ватикан

Ватикан — окрема держава, оточена Римом. Площа становить 0,44 кв. км, які можна легко обходити вздовж і впоперек (значна частина міста закрита для туристів). Протяжність державного кордону — 3,2 км. Більшу частину території займають Сади Ватикану, розташовані на пологому схилі пагорба висотою від 19 до 75 м. Територією Ватикану вважаються ще 28 соборів і пам’яток у Римі та його передмістях — так звані позакордонні території.

У Ватикані жили і творили такі великі художники, як Мікеланджело, Рафаель, Боттічеллі і Берніні.

Сучасні гвинтові сходи також розміщені в музеї Пія-Клімента, але, хоч і мають назву сходів Браманте, їх звели лише чотири століття по тому за проектом Джузеппе Момо 1932 року.

Оригінал сходів Браманте також знаходиться в музеях Ватикану

Як і оригінал, сучасні сходи побудовані з подвійною спіраллю, що дає змогу людському потоку без зіткнень рухатися в різних напрямках. Балюстрада по краю сходів виконана із заліза. Скляний купол над сходами дозволяє проникати світлу зверху. Сучасні сходи Браманте слугують виходом із музею Пія-Клімента.

Колізей

Колізей або амфітеатр Флавія — амфітеатр, пам’ятка архітектури Стародавнього Риму, одна з найграндіозніших споруд стародавнього світу, що збереглася до нашого часу. Будівництво Колізею тривало протягом восьми років, як колективна споруда імператорів династії Флавіїв: почали будувати 72 року н.е. за часів імператора Веспасіана, а 80 року амфітеатр освятився імператором Титом. Колізей розташувався на тому місці, де був ставок, що належав до Золотого дому Нерона.

Колізей має форму еліпса, середина якого зайнята ареною і концентричними кільцями місць для глядачів, що оточують її. Від усіх споруд такого роду Колізей відрізняється своєю величиною. Це найграндіозніший античний амфітеатр: довжина його зовнішнього еліпса дорівнює 524 м, велика вісь — 187,77 м, мала вісь — 155,64 м, довжина арени — 85,75 м, її ширина 53,62 м; висота його стін — від 48 до 50 метрів. За таких розмірів він міг вмістити в себе до 87000 глядачів.

Нині вхід до Колізею платний. Квиток охоплює відвідування Римського Форуму і діє два дні. Тому якщо хочеться побувати всюди, поїздку варто планувати мінімум на тиждень.

Рим — велике місто, історія якого славиться на весь світ. Сюди варто повертатися і вивчати все, що сподобається. Нижче прикріплюю карту з перерахованими вище пам’ятками, а також іншими цікавими місцями. Куди йти? — Вирішувати вам! Адже крім історії та величності цього міста, тут ще й смачно. Про це буде окрема стаття. :)

Хороших вам прогулок по городу. Возможно вы еще вернетесь не раз, и да, все дороги ведут в Рим! Помните об этом. :)

P.S. Если будет время, посмотрите прекрасный фильм о Риме:

--

--