Різдвяні та новорічні свята: що робити в Римі?

Alla
City with Comfort
Published in
5 min readDec 21, 2017
Фото FRANZ BENVENUTI/F3PRESS

Якщо ви вирішили провести новорічні канікули у вічному місті, то вам обов’язково необхідний план. Рим — велике місто, але всі визначні пам’ятки зосереджені в радіусі 7 км. Тому беріть зручне взуття, осінньо-зимове пальто, парасольку (у Римі сніг — рідкість, а ось дощ досить частий гість зими) і готуйтеся до вражень.
Рим вважається південним містом Італії, навіть якщо і розташований у центрі. Температура повітря вдень тримається в межах +15 градусів, вночі опускається до +7 °C. Коли світить сонце, то погода здається чудовою, у тіні ж може бути сиро і холодно.
Римляни відкриті туристам і вже давно навчилися розпізнавати хто з якої країни.

Отже що ж робити у вічному місті в грудні?

Почнімо прогулянку з того, що вип’ємо найсмачнішу каву в Італії. Так, так, не тільки в Римі. Sant’Eustachio — історична кав’ярня, в якій вам обов’язково слід побувати.

Фото sidewalksafari.com

Замовляйте grancaffè. Вас запитають «із цукром?» — погоджуйтеся. Цукор кладуть на самому початку. Тож якщо ви п’єте каву без цукру, попередьте про це бармена. Вартість кави за баром і за столиком відрізняється в ціні: за баром чашка grancaffè обійдеться в 2,90 €, а за столиком вам потрібно буде заплатити вдвічі дорожче і близько 10–15 € за сервіс. Але всі італійці п’ють каву за баром, тому не соромтеся долучитися до культури. Ще можете сміливо просити склянку води: до будь-якого кавового напою склянка води — безкоштовно.
Після кави, можна заглянути на ярмарок на piazza Navona (площа Навона).

Фото terzobinario.it

Ярмарок присвячений святкуванню дня Бефани 6 січня, але ярмарок починає роботу з середини грудня.

Фото lettera43.it

«Бефана — міфологічний персонаж в італійців, що блукає по землі вночі у водохресний святвечір у вигляді старої або, іноді, молодої жінки». У ніч із п’ятого на шосте січня вона проникає через вікна, димарі та каміни в будинки і дарує слухняним дітям цукерки, а неслухняним — вуглинки з печі. Діти заздалегідь розвішують перед каміном шкарпетки для подарунків.
«Існує також повір’я, що якщо в домі добрий господар, Бефана не тільки подарує подарунки його дітям, а й перед відходом підмете підлогу».
Є різні легенди щодо відьми, серед них — викрадення дітей з метою приготування з них обіду, псування домашньої худоби та інші дії, що не роблять Бефані честь.
Тому 6 січня опудало відьми заведено спалювати. З настанням темряви на площу транспортують гігантську ляльку відьми, яку спалюють під захоплені вигуки натовпу і під контролем пожежників.

Фото italian-tradition.it и vicamilleri.com

У період ярмарку на площі Навона ви знайдете різноманітні стенди, що пропонують скуштувати арахіс, мигдаль у нузі, пампушки ciambelle, а також придбати іграшки, ляльки самої Бефани та фігурки ручної роботи, сувеніри та традиційні, сучасні різдвяні прикраси. Тут же розташована карусель, якій уже понад 100 років.

Фото radiovaticana.va

Після ярмарку рекомендую зазирнути на виставку вертепів «100 Presepi», яка розташована на piazza del Popolo, у соборі Basilica di S. Maria del Popolo.
Уже котрий рік виставка презентує вертепи всіх форм, видів і розмірів. Основна ідея — поширення італійської традиції вертепу серед туристів і гостей міста.
Самі вертепи є роботою італійських та іноземних художників, ремісників, музеїв, колекціонерів, аматорів, студентів Риму та інших частин Італії, культурних і громадських об’єднань, державних і місцевих компаній, національних і міжнародних музеїв.
Вертепи виготовляються з усіх видів матеріалів: від коралів до срібла, порцеляни, скла, бронзи, кераміки, глини, кованого заліза, дерева і пап’є-маше. Дуже часто використовують такі матеріали, як шоколад, хліб, кукурудза, кукурудза, корки і ґудзики, макарони, свічки, олівці тощо.
Вартість квитка на виставку коштує 8,50€ для дорослих і 6,50€ для дітей. Час роботи з 10:00 до 20:00, у святкові дні розклад може змінюватися. Інформація є на офіційному сайті.

Бути в Римі й не потрапити до Ватикану?

Фото Reuters, Angelo Franceschi F3press

8 грудня на площі Св. Петра встановлюють ялинку та великий вертеп в оригінальному розмірі.
Видовище варте уваги, тому обов’язково відвідайте площу, а якщо матимете час, то заплануйте похід до собору або музею.
Вхід до собору Святого Петра — безкоштовний, але будьте готові до того, що охочих багато, тому запасіться терпінням. Уже зранку безліч людей шикується в лінію, щоб пройти контроль безпеки і потрапити до собору. Якщо ж хочеться побачити Сикстинську капелу, то краще купувати квитки онлайн, так вам вдасться уникнути довгих черг.
Вартість квитка в музеї Ватикану коштує 16 євро плюс сервісний збір. Можливо придбати квиток разом з аудіогідом за вартістю €23€. Є один недолік покупки онлайн — вартість вища, але коли ви побачите живу чергу, то зрозумієте, що ціна не така вже й важлива. Часто туристи простоюють в очікуванні близько трьох або чотирьох годин.
Перед входом до музею вас попросять показати посвідчення особи для дотримання заходів безпеки. Також є правило дрес-коду: до музею і до собору Ватикану не пускають у шортах, мініспідниці, коротких штанах або у вбранні з відкритими плечима. Хоча в зимовий час це не так актуально, проте цих правил суворо дотримуються. Одного разу влітку мені довелося купити величезну хустку, щоб використовувати її як спідницю, оскільки моя сукня не підходила за нормами.
Музеї Ватикану доступні для відвідування щодня з понеділка по суботу з 9 ранку до 18:00. З 17:30 співробітники музею починають проводжати відвідувачів. Музеї Ватикану доступні для відвідування щодня з понеділка по суботу з 9 ранку до 18:00. З 17:30 співробітники музею починають проводжати відвідувачів. Музеї зачинені у неділю, а також 25 і 26 грудня та 1, 6 січня.
Варто сказати, що на початку січня по всій Італії починаються знижки.

Фото youmedia.fanpage.it

Головні вулиці шопінгу це — via del Corso, via Nazionale. Любителям брендів і нішевих марок варто зазирнути на via Sistina, via del Condotti та via Frattina. Будьте готові до черг у роздягальнях і на касах. Цього можна уникнути, якщо прийти вранці.

(Фото quandoo.it)

Завершимо нашу прогулянку смачним обідом в одному з історичних ресторанів міста — Le Grotte. Розташований він недалеко від Іспанської площі. Тут ви знайдете класичні страви, рибу, піцу. А затишний настрій забезпечить камін, який розташований у центрі ресторану.

Більше Риму в Instagram: https://www.instagram.com/citywithcomfort
Підписуйтесь у Facebook: https://www.facebook.com/citywithcomfort/

--

--