Транспорт у Римі

Alla
City with Comfort
Published in
5 min readMar 15, 2020

Як пересуватися містом?

У стародавньому місті є безліч видів транспорту. Оберіть найзручніший для вас.
Місто з шестимільйонним населенням (а то й більше) пересувається містом сімома видами транспорту: автомобіль (як особистий, так і carsharing), моторолери, метро, автобус, трамвай, таксі та велосипед (як свій, так і в оренду). А тепер по черзі.

Автомобілі
Почнемо з автомобілів. Є плюси і є мінуси цього виду транспорту.

Крім постійних заторів і проблем з паркуванням, вам доведеться зіткнутися ще й з екстремальним водінням римлян. Правил водіння тут дотримуються одиниці, тому якщо ви захочете взяти в оренду автомобіль, будьте гранично уважні.

Більша частина населення користується особистим транспортом, оскільки Італія радує не тільки кліматом (спекотно влітку, сиро взимку), а ще й страйками. У будь-якій книзі з вивчення італійської мови ви знайдете слово «sciopero» — страйк.

Страйкують усі: працівники комун, працівники автобусів, метро, трамваїв, вчителі, школи, аеропорти, авіакомпанії, поїзди тощо.

Чому? — Щоб змінити законодавство, покращити рівень життя тощо. Маніфестації зазвичай плануються на п’ятницю або понеділок (щоб продовжити дні відпочинку). Ще є сайт щодо страйків. Там цілий розклад із класифікацією та тематикою.

Повернемося до теми про транспорт. У Римі є безліч різних компаній, які здають автомобілі похвилинно в рамках певного покриття міста — Car2Go і Enjoy.
Car2Go — машини Smart на двох або чотирьох осіб. Вам потрібно бути зареєстрованим у системі, підписати контракт, приєднати вашу кредитну картку, встановити застосунок і вперед. Рік тому Car2Go встановили правило, що водити авто можуть лише ті, хто має водійські права понад два роки.
Схожий принцип з Enjoy, але там трохи простіше: реєстрацію можна пройти онлайн, усе налаштувати самому. Машини Fiat 500, на чотирьох людей. Мінус у Fiat — відсутність навігатора в старих моделях (а вони ще зустрічаються). Ну і покриття, де можна залишити машину, трохи менше, ніж у Car2Go.

Моторолери

У Римі дуже багато різних мотоциклістів. Vespa в топ за красою і зручністю. Парковання знайти простіше, та й у заторах швидше. Але я проти водіння мото в Римі, оскільки водії не знають правил здебільшого, тому цей вид водіння тільки для досвідчених і сміливих.
У місті є оренда Vespa — Bici Baci (за 5 хвилин ходьби від Колізею). Завжди красиві байки, які люблю знімати, коли проходжу повз.
У них ще є можливість орендувати ретро машини Fiat 500, велосипеди та замовити екскурсію.

Рим настільки древній, що, напевно, варто було спочатку будувати наземне метро, щоб вести розкопки сміливо і не блокувати розвиток міста.

Метро

Метро в Римі складається з двох основних гілок A і B (B, B1), які перетинаються тільки на одній зупинці Termini. У процесі будівництво лінії, але через постійні знахідки, відкриття переносять. До речі, нещодавно знайшли геніальну мозаїку у відмінному стані. Рим настільки древній, що, напевно, варто було спочатку будувати наземне метро, щоб вести розкопки сміливо і не блокувати розвиток міста. Але що є, те є.
Вартість одноразової поїздки коштує 1,5 євро і квиток діє 100 хвилин. Тобто ви можете проїхатися на метро, а потім ще й на трамваї та/або автобусі (в рамках часу). Якщо ж ви сядете на трамвай чи автобус, то вам потрібно одразу пропечатати квиток і для поїздки в метро він уже не буде придатний.
Де купити квитки? На кожній станції є автомати самообслуговування, де можна купити квитки на будь-яку кількість поїздок.
Для туристів діють спеціальні пропозиції — 48-годинний квиток, так званий Roma Pass.
Плюс квитки можна купити в Tabaccheria (читається як табаккерія) — крамничка, де продають цигарки, жуйки, лотерейні квитки, марки та квитки на метро, автобус, трамвай.

Вартість одноразової поїздки коштує 1,5 євро і квиток діє 100 хвилин. Тобто ви можете проїхатися на метро, а потім ще й на трамваї та/або автобусі (у межах часу). Якщо ж ви сядете на трамвай чи автобус, то вам потрібно одразу пропечатати квиток і для поїздки в метро він уже не буде придатний.
Де купити квитки? На кожній станції є автомати самообслуговування, де можна купити квитки на будь-яку кількість поїздок.
Для туристів діють спеціальні пропозиції — 48 годинний квиток тощо ─ дізнатися на сайті.
Плюс квитки можна купити в Tabaccheria (читається як табаккерія) — крамничка, де продають цигарки, жуйки, лотерейні квитки, марки та квитки на метро, автобус, трамвай.

Автобус i трамвай

Автобуси ходять досить часто, не завжди за розкладом. Трамваї є не у всіх частинах міста. Щодо пересування — вони трохи швидші, але все також не завжди за розкладом.
Є сайт і застосунок Muovi.roma.it, який показує вам розклад того чи іншого трамвая, автобуса. Є ще додатки Roma Bus, Moovitapp.
Щодо квитків, то вони ідентичні квиткам на метро. Тому вищезазначена інформація про квитки актуальна і для трамвая, і для автобуса.

Таксі

Таксі в Римі працює за лічильником. У денний час стартовий тариф становить 6,5 євро і потім за кілометражем. Вночі діє подвійний тариф.
І ще: щодо цін на таксі з аеропорту Fiumicino до центру міста 45 євро вдень, а вночі 47–50, залежить від розташування.
Можна використовувати додатки my taxi, uber або просто зателефонувати за номером 3570 і замовити авто.
Хоча в місті є авторизовані паркування таксі. Тобто пасажири підходять і сідають у машину. Цікавий і дивовижний факт у тому, що таксисти теж страйкують, тож будьте уважними та слідкуйте за новинами.

Велосипед

Спокійної їзди на велосипеді в Римі у вас не вийде: спуск-підйом…

По місту не так вже й багато велосипедних доріжок, але любителів велоспорту достатньо. Мінус міста в тому — воно на пагорбах. Тобто спокійної їзди на велосипеді в Римі у вас не вийде: спуск-підйом, бруківка й автомобілісти. Тому я б не рекомендувала їздити містом на велосипеді. При всьому при цьому в місті є кілька служб оренди велосипедів. Останні три місяці популярним є JUMP Uber.
Про поїзди писала окрему статтю.
І звісно улюблений вид транспорту — піші прогулянки. Без цього Рим — не Рим. Запасіться парою взуття, а краще двома і вперед підкорювати місто.

До зустрічі в Римі!

--

--