Pierre Mesure från Open Up och Malin Crona från tidningen Sveriges Natur modererade Civic Tech Swedens seminarium “How can data help fight climate change?”

3 exempel på hur data kan bidra i kampen mot klimatförändringar

Digidem Lab
Civic Tech Sweden

--

Att använda och visualisera data är ett viktigt verktyg för att bygga opinion för en klimatomställning, men det är viktigt att statistiken får tala för sig själv och inte anpassas till avsändarens rekommendationer, menade panelisterna på seminariet “How can data help fight climate change?” som Civic Tech Sweden arrangerade 20 oktober.

– Datan är primärt för att kunna få demokratiskt mandat att genomföra de förändringar som krävs, förtydligade Johan Eklöf från Klimatsekretariatet, som var en av deltagarna.

Klimatsekretariatet står bakom verktyget ClimateVisualizer som visualiserar lokala klimatbudgetar. Övriga deltagare på seminariet som går att se här ovan i sin helhet eller på YouTube var Clara Guibourg, datajournalist från J ++ / Newsworthy och Olivier Corradi, medgrundare av Tomorrow, en aktör som bygger verktyg som hjälper företag att optimera sin energiförbrukning. Moderator var Malin Crona, tf chefredaktör på tidnigen Sveriges Natur. I projektet Klimatprognosen har Sveriges Natur tillsammans med Newsworthy tagit fram geografiskt anpassningsbar klimatdata och tillhörande artiklar för lokalmedier.

– Klimatet kommer påverka oss alla och då måste det speglas i medier över hela landet om medborgarna ska få rätt bild av verkligheten, beskrev Malin Crona för tidningen Journalisten i en artikel om Klimatprognosen

Moderator på seminariet var även Pierre Mesure från projektet Open Up.

– Många i tech-branschen upplever att när de angriper klimatdata är det första gången på länge de känner de jobbar med något meningsfullt, vittnade han om.

Olivier Corradi visade bland annat upp Electricitymap.org som Tomorrow står bakom. Verktyget möjliggör att i realtid se från vilka energikällor elektriciteten produceras i olika Europeiska länder, och hur stor del som är förnybart respektive fossilt. Det är även möjligt att se hur vindarna blåser och förutsättningarna för solel, samt hur exporten av el mellan länderna ser ut just nu.

De gröna partierna har låga utsläpp av koldioxid från energiproduktionen och de bruna har höga. Illustration: Electricitymap.org

– Den här datan skulle kunna användas till att styra om aktivitet som kräver stora mängder elektricitet. Google är ett exempel. De har datacenter över hela världen och egen energiproduktion. På så sätt kan de koppla aktivitet till de platser där vinden blåser, istället för att behöva använda batterier, exemplifierade Olivier Corradi.

Generellt är klimatdata viktig för att hjälpa medborgare och organisationer att utkräva ansvar från makthavare, både på lokal och nationell nivå, för uppsatta utsläppsmål.

– Ofta handlar datajournalistiken om att visa på de utsläpp som sker. Det vore också häftigt att kunna mäta olika klimatlösningar och deras effekt, genom visualiserad data. Det vore ett drömprojekt inom klimatdata, visionerade Clara Guibourg.

Under seminariet kom även tips på hur man kan engagera sig i klimatdatafrågor. Climate Action Tech är ett community med en öppen Slack-kanal där man kan delta och Hack for Future arrangerar klimat-hackatons som är öppna för alla som vill delta.

--

--