De har gjort “Pokémon Go” för naturen

Digidem Lab
Civic Tech Sweden

--

Många föräldrar oroas över sina barns skärmtid. Den här oron tog spelet Pokémon Go fasta på genom att deltagarna behöver ta sig utomhus för att kunna spela. Anna-Karin Bergkvist och Daniel Eriksson har tagit det ett steg längre — deras app tar med användarna ut i naturen, vilket dessutom kan hjälpa forskare och naturvårdare i sitt arbete.

Appen heter Biologg och går ut på att man ska samla arter i naturen, inte helt olikt Pokémon Go. Man samlar poäng genom att fota arter man hittar och genom olika utmaningar.

– Ett exempel är att man kan spela “nyckelpigebingo” genom att försöka hitta tre arter i rad på en bingobricka med olika nyckelpigearter. Vi vill att människor ska lära sig att identifiera och lära sig om nya arter. Och det funkar! Feedback från skolelever som använt appen har varit just att de hittat sååå många arter som de inte hade en aning fanns, berättar Anna-Karin Bergkvist.

– Vi ville använda “gamification” för att motivera folk att göra bra saker, även de som inte är så intresserade av naturen, fyller Daniel Eriksson i.

Tillsammans driver de företaget Overstellar som specialiserar sig på att göra appar och spel som gör tydlig samhällsnytta med fokus på hållbarhet.

– När vi startade företaget var det mycket debatt om teknik och etik. Det var mycket negativt kring techföretag. Vi ville inte göra något som var skadligt för användaren, samhället eller naturen, berättar Anna-Karin.

Informationen om arterna som finns i Biologg kommer från öppna data från SLU Artdatabanken som drivs av Sveriges Lantbruksuniversitet. Förhoppningen är att appen nu kan möjliggöra att det också flödar data åt andra hållet — från användarna i Biologg till forskare och naturvårdare som behöver komplettera med observationer som är svåra att få på andra sätt.

– På SLU Artdatabanken var de intresserade av att få perspektiv från personer som vanligen inte är intresserade av naturen. De som vanligtvis rapporterar in artobservationer är ofta fågelskådare som spanar efter ovanliga arter, och det krävs en del förkunskaper för att kunna rapportera in till SLU Artdatabanken. Genom appen kan vi attrahera mer amatörmässiga observatörer som är mer intresserade av att logga vanliga arter. beskriver Anna-Karin.

Genom att dela datan från Biologg med SLU artdatabanken blir datan tillgänglig för forskare och naturvårdare. Utöver att forskarna får tillgång till data från användarna, får användarna återkoppling från forskningen om vad som behövs — en relation som kan stärka förtroende mellan privatpersoner och offentlig sektor. Det sistnämnda har Overstellar fått pengar från Vinnovas Civic Tech-utlysning för att göra.

Idén till Biologg kom till under hackathonet Hack for Sweden och där blev Overstellar en av vinnarna. Prissumman på 40 000 kronor använde de för att utveckla appen vidare. I övrigt har de finansierat utvecklingen med egna sparpengar och genom att ha andra jobb vid sidan av.

– Det har tagit omkring ett år att utveckla den första versionen. Sommaren 2019 släppte vi den och har uppdaterat den kontinuerligt sedan dess. Förhoppningen är att släppa en version med flera nya funktioner innan sommaren 2021. Affärsmodellen är en utmaning. Det känns inte rätt att ta betalt för datan från användarna eller från SLU Artdatabanken, inte heller att ha reklam. Vi funderar på att utveckla premium-funktioner, men det har vi inte utvecklat än. Det är heller ingen mening innan vi får tillräckligt många användare, säger Anna-Karin.

Just nu hoppas de på att få till ett konkret samarbetsprojekt med forskare, för att utforska om det kan vara en möjlig affärsmodell i framtiden. Flera forskningsprojekt utvecklar egna appar, men genom att utnyttja Biologg finns redan en färdig lösning som dessutom redan har många användare. En tredje affärsmodell skulle kunna vara att vidareutveckla Biologg så att det kan användas i skolan, exempelvis i mellanstadiet.

– Vi skulle kunna utveckla en särskild profil i appen för lärare där de kan skapa grupper och uppgifter för eleverna. Vi vet att det redan nu finns lärare som har använt sig av Biologg i skolan, vi har blivit kontaktade av lärare som har blivit tipsade om oss, berättar Daniel.

--

--