Specialistläkaren “rondar” digitalt och träffar patienterna med hjälp av videosamtal

Norrlands äldre träffar specialistläkare digitalt i pilotprojekt

Digidem Lab
Civic Tech Sweden
Published in
3 min readDec 15, 2020

--

Entusiasmen i projektgruppen går nästan att ta på, trots att vi träffas digitalt via Teams. Jag har bestämt träff med en grupp personer som arbetar med projektet Digifysiska vårdkontakter och precis har testat sitt nya verktyg.

– Jag har inte gjort något liknande på 20 år! Alla inblandade har varit så otroligt positiva. Om man ska lyckas med ny teknik så behövs det den typen av entusiasm, säger Nasim Farrokhnia, forskningschef och chefsläkare på Kry.

Det privata vårdföretaget Kry som medverkar i projektet har genomfört 3 miljoner digitala vårdbesök sedan start för 5 år sedan, men i Norrland är användandet av digitala vårdtjänster inte särskilt högt. Samtidigt är kompetensförsörjningen i Norrland tuff. Det är svårt att få tag i specialistkompetens och stafettläkare är vanligt.

– Med stafettläkare blir det bara en massa brandsläckningsarbete hela tiden. Vi tror verkligen på det här, säger Marie Önnerlöv Näslund, enhetschef för Malå kommuns hälso- och sjukvård som också deltar i projektet.

I Digifysiska vårdkontakter får patienter på särskilda boenden och sjukstugor i Malå och Vilhelmina kommun vård av en läkare från Kry som rondar och medverkar digitalt istället för att som nu, i vissa fall, behöva åka uppåt 9 mil mellan vårdenheterna. På plats bistår sjuksköterskorna med det manuella arbete som behövs.

– Kontinuitet är viktigt, att patienterna får träffa samma läkare för ökad trygghet. På flera enheter i södra Norrland har vi läkarbrist, så det är svårt idag. Nu ska vi prova om vi kan sköta det här digitalt, och i det här fallet blir det Kry som har specialister, berättar Katarzyna Wikström, projektledare, God och nära vård i södra Lappland.

“Den typen av specialistkompetens behöver vi verkligen”

Bland patienterna som ofta är äldre finns en ovana i att använda såväl den tekniska lösningen som att besöka privata vårdgivare. Nu ska projektet som leds av RISE forskningsinstitut undersöka hur dessa aspekter tas emot. Även förskrivningen av onödiga läkemedel ska utvärderas. När jag får tag i gänget har de precis testat den digitala rondningen för första gången och reaktionerna är väldigt positiva från de medverkande sjuksköterskorna.

– Läkarna som medverkar via Kry har dubbel kompetens, och den typen av specialistkompetens behöver vi verkligen. Vi är väldigt väldigt glada för att få den tillgången, säger Oksana Renström, Medicinskt ansvarig sjuksköterska i Malå kommun

Kry kommer att ha ett team med specialistläkare som deltar i projektet. De tror att det mesta kommer att kunna klaras av digitalt, och med hjälp från sjuksköterskor på plats. Endast i ett fåtal situationer tror de att ett fysiskt besök av en läkare kommer att behövas.

– Det finns teknik för att titta i halsen och öronen exempelvis, men det skulle vara när läkaren själv måste klämma och känna, beskriver Katarzyna Wikström.

– Vid samtal vid livets slutskede måste man också vara väldigt lyhörd för hur patienten vill ha det, fyller Oksana Renström i.

Projektet Digifysiska vårdkontakter pågår till sista juni och finansieras av Vinnovas Civic Tech-utlysning.

--

--