ETCDEV Team Ask Me Anything | Classic is Coming

ETCDEV Team sat down with 8BTC on Monday to answer some questions from the community. Here is the full article translated, along with some secret gems that didn’t quite make it.

Participants

Roy Zou ETCDEV Team Advisor, Ethereum Classic Development Team

Founder & CEO | Bitkio Chairman | Ethereum Classic Consortium.

Roy holds a master’s degree in control engineering and entered cryptocurrency through Bitcoin in 2011. He has been engaged in cryptocurrency, and blockchain related technology research to promote the development of cryptocurrency community. He is CEO of the blockchain company BITKIO and founder of Suzhou Consensis.

Roy is an ETCDEV Team advisor, the founder of the Ethereum Classic community in China, and the Secretary-General of the Ethereum Classic Consortium (ECC).

ETCDEV Team Advisor, Elaine Ou Ethereum Classic Development Team

Elain Ou — ETCDEV Team Advisor — Blockchain Tech Expert

Elaine holds a Ph.D. in Electrical Engineering from Stanford University in California. Previously, she worked for large international companies such as SanDisk, Intel, and with Professor Simon Wong Research Group, University of Sydney lecturer, and founder of Aurora Finance. Currently working with Nick Szabo at Global Financial Access, she serves on Ethereum Classic Development team ETCDEV Team as an advisor.

Igor Artamonov (Splix), CTO Ethereum Classic Development Team

Igor Artamonov is an experienced software engineer with more than 15 years of professional experience. His main are of focus is data processing, distributed systems and security.

Igor Artamonov — ETCDEV Team CTO

He’s been part of Ethereum Classic since the beginning, has devoted himself to the technical organization section, and created Gastracker.io, the ETC devoted block explorer. Recently he led the agreement to upgrade the development at the block heights 2.5M and 3M, and is the author of the ECIP-1010 (Difficult Bomb Delay). He is fully committed to the development of ETC and is planning a development team for the future development of ETC.

Matthew Mazur (Snaproll) ETCDEV Team Advisor, Ethereum Classic Development Team

Matt Mazur ETCDEV Team Advisor — Presenting ECIP1017 at ETC Summit Hong Kong

Matt is the creator and author of ECIP-1017, the ETC Monetary Policy, and Encrypted Monetary Belt. He entered the Bitcoin space in 2013, and entered Ethereum in 2014. Also, Matt has 10 years of aviation experience, major working experience in business development, project management and strategic analysis.

Matt, a commercial pilot, glider pilot and certified flight instructor, is currently an ETCDEV Team Advisor on the Ethereum Classic development team.

Cody Burns ETCDEV Team Advisor, Ethereum Classic Development Team

Cody Burns — ETCDEV Team Advisor — Blockchain Architect | Accenture

Cody Burns is a blockchain architect working for Accenture, a transnational consulting firm, and a founding member of Burns Capital. He’s currently working as an ETCDEV Team advisor for the Ethereum Classic Development Team at the University of Houston in the United States.

Isaac Ardis Ethereum Classic Development Team ETCDEV Team Go Language Developer

Isaac Ardis — ETCDEV Team Go Developer — Presenting at ETC Summit Hong Kong

Isaac Ardis is a developer at ETCDEV Team, and contributes heavily to ETC development and projects. Isaac also serves as a liaison for ETCDEV Team development and community updates. He joined the ETC development team in April of this year, and can’t stop smiling ever since.

A few of the members from ETCDEV Team Left to Right: Cody Burns, Igor Artamonov, Isaac Ardis, Alexey Sudachen, Wei Tang, Matt Mazur

ETC Related Information Links: 
Official website: https://EthereumClassic.org 
ETC development team website: https://ETCDEVTeam.com

Babbitt Forum: http://8btc.com/forum-126-1.html 
Ethereum Classic ETC WeChat public number: ethereum_classic

Official Twitter: https://Twitter.com/Eth_Classic

Other Twitter: https://Twitter.com/ClassicIsComing

Recently the ETC community has been rapidly progressing , and its Monetary Policy was successfully implemeted on December 12. What is the ETC future direction? ETCDEV Team join hands with 8BTC to find out!

Questions

Question #1 —I hope after implemented the monetary policy, the price of ETC will reach and even parity of 10% of ETH.

Answer — Isaac Ardis: The goal of the Monetary Policy is to establish a disinflationary currency model, which gives investors and developers a bedrock value basis. We expect this to yield investor confidence in the short and long term. The Monetary Policy is very similar to Bitcoin’s Monetary Policy (see http://themisescircle.org/blog/2013/12/15/the-bitcoin-central-banks-perfect-monetary-policy/ for an informative article).

Question #2 — ETC can power the Internet of Things, what is the difference between ETC and IOTA?

Answer — Isaac Ardis: IOTA is a “blockless” distributed ledger, and ETC is a blockchain. IOTA has no mining, block creation or validation, and, in general, a completely different approach to consenus which is based on individual transactions and their inter-validations, as opposed to block PoW. Both are capable of powering an Internet of Things.

Answer — Igor Artamonov: We use completely different approach, from tech standpoint it’s really hard to compare them. 
Main difference that IOTA is non-PoW blockchain using direct acyclic graph and without smart contracts. While ETC is more traditional blockchain with PoW and smart contracts. Smart contracts are the most important part for IoT application, so far IOTA didn’t came with any solution on that.
Actually ETC is moving to directed rooted tree structure, which is graph structure too, with introducing native sidechains sometime next year. ETC sidechains are especially designed to IoT applications, with free transactions inside them, smart contracts, and security provided by root chain protected by PoW mining.

Question #2 — I would like to know the history of ETC and ETH, and after the hard fork which was happened in 2016, how is the code between the two?

Answer — Isaac Ardis: The code itself is in many ways similar — both having the same “parentage.” However, since 2016, the code bases have diverged in a few important ways; among others, with ETH moving toward PoS.

Answer- Igor Artamonov: Code for main node (go-ethereum/geth) was forked from ETH at about September 2016, and since then it developed independently. 
Also ETC started few new projects from scratch, such as SputnikVM to replace existing EVM and make faster and more compatible with IoT, and Emerald Project which provides a platform for Dapp developers and tools to integrate external services with ETC.

Question #3 — Could you please tell me how many applications have been built based on ETC Blockchain and ETH Blockchain?

Answer — Isaac Ardis: While CryptoKitties is perhaps the largest and most notorious application built on ETH, it is impossible to tell exactly how many individual applications have been built on either chain; an “application” can not only be measured in terms of contracts vs. private address accounts.

Question #4 — And if an application can be built on ETH Blockchain, is it possible to be built on ETC Blockchain?

Answer — Isaac Ardis: Yes

Answer — Igor Artamonov: Yes, exactly same code will work in ETH, except maybe some edge cases.

Question #5 — ETH is going to hardfork again, how would it affect ETC. What is the entry point to IOT for ETC?

Answer — Isaac Ardis: 1. The future is always uncertain. 2. It depends on the application; the protocols are established and documented and it is up to IoT developers to implement them, whether via embedded devices, web- or mobile-based applications, contracts, or a combination of the three.

Answer — Igor Artamonov: Right now ETCDEV is focused on providing core tools and protocol to be more compatible with limited IoT environment (CPU/Memory use, limited IO and storage space, special hardware and operating systems). As well as providing sidechains to make IoT smart contract execution free and in separate network partitions.

Question #6 — Why are we implementing the monetary policy? What change will follow? Do developers work seperately? If so, how do they coordinate?

Answer — Matt Mazur: To directly answer your question, I don’t believe the network has a choice (from a strategy/game theory perspective). Because there isn’t any known technical reason that the monetary policy in ECIP-1017 won’t work, the chain operating the new monetary policy will perform better than the same chain that doesn’t adopt the monetary policy change.

Imagine two chains which are identical in every way, except for their emission rates (emission rates = monetary policy). Chain #1 has an ETC block reward of 5ETC per block, forever. Chain #2 reduces block rewards by 20% every 5 million blocks. Assuming that there is no technical issue with having a reduction of block rewards, or having a limit on total number of ETC, which chain will likely be adopted by more people? Chain #2 wins because there is more scarcity with the underlying unit. Now, the harder question to answer is, when you are looking to possibly change the monetary policy of an operational blockchain, how scarce can you get? Is there a limit, or can you just stop emission right away? The goal is to maximize the number of people who will be willing to risk the maximum amount of their time/money/brain power on a new network, so how do you incentivize that? I could probably write a book about all the points to consider on this, but to give the most simple answer: you copy bitcoin’s monetary policy.

Answer — Isaac Ardis: 1. Please see http://ecip1017.com/ for background information about the decision to implement ECIP1017; it was not taken lightly, and it’s approval required a massive amount of participation, collaboration, and agreement. The change will be a stabilizing, disinflationary, and predictable currency generation rate.

4–5 At a high level developers work independently; there are different teams, interests, and opinions moving ETC protocol development forward. At a “lower level” developers are very much working together to achieve shared goals. One of the main points of coordination is actually through the ECIP process (https://github.com/ethereumproject/ecips), where protocol changes are fielded, discussed, and eventually dismissed or implemented. Another way of coordination is through Github and the associated code development processes (like https://github.com/paritytech/parity/pull/7067), where relevant code changes can be proposed, discussed, and implemented.

Answer — Igor Artamonov: ETC has community developers and some organized teams. One of them is ETCDEV which works on core projects together with the community in main repo. ETCDEV is organized team with 8 experienced full time engineers distributed around the world.

Question #7 — I’ve heard on Twitter that ETC’s hardfork has been delayed? is it just a rumor?

Answer — Isaac Ardis: Yes, it’s just a rumor. The hardfork is coded in client protocols to happen at block 5M.

Question #8 — ECIP 1039 and ECIP 1017 have been combined to resolve the difficulty bomb problem, what is this difficulty bomb actually, does it increase the difficulty or reduce it or cancel the difficulty?

Answer — Isaac Ardis: The “Difficulty Bomb” was initiated by the Ethereum Foundation before the DAO Hard Fork as a “ticking time bomb” incentive to move away from PoW… it was like setting an alarm clock that would begin setting things on fire if you didn’t replace your commodity investments with hedge fund or 401k investments by 06:30am. It increases the difficulty exponentially beginning at block 5M, and ECIP1039 proposes to permanently shut off this “alarm clock” so that the decision to shift investment strategies can be done with proper consensus and awareness, without a fire extinguisher in hand.

Question #9 — Will ETC have any solid development in the IOT area next year?

Answer — Isaac Ardis: I believe so. I just bought an embedded device and am excited to being playing with it on Monday. In general, it’s up to the developers. I’m a developer and maintainer for core projects, so one important aspect of my job is to make sure that DAPP and IoT developers get the support they need to build new, beautiful, and exciting applications both in the IoT space as well as elsewhere

Answer — Igor Artamonov: Yes, that’s our main direction for the next year.

Question #10 — ETC developer teams are working separately in different locations, is there a specific team leader or a company that directs the development?

Answer — Isaac Ardis: Directorship of development can be measured in a few different ways. The ECIP process is one; this is a space established similar to EIP or BIP, where proposed protocol changes can be fielded, discussed, and eventually accepted or dismissed. ETCDEV is a leader in this space, having authored 17 of the last 20 ECIPs. Other aspects of development can be measured with technology, human leadership, and capital investment. Grayscale and DCG have large investments in the space, Parity authors a widely-used client, and IOHK excels in research and alternative technologies. Despite variances in location, language, and short-term objectives, these separate teams are incentivized to work toward shared goals.

Answer — Igor Artamonov: There is ECIP process, which states for Ethereum Classic Improvement Proposal. Idea similar to BIP in Bitcoin and internet RFC. Anyone from community can make a proposal, discuss with developers and community, and as a result it could be implemented by developers. So community is leading development. 
A good example is ECIP-1017 with new monetary policy, which was brought by a community member Matthew Mazur. Despite the fact that nearly all of developers were against the idea, he was able to provide enough arguments and numbers to convince everyone that it’s a most optimal model and ETC should follow it. As a result of heated debates we have it in place and expect it enabled in less than 12 hours from now.

Question #11 — The growing speed of ETC’s price is much slower than other major cryptocurrencies, miners’ enthusiasm has also been reduced which results in relatively low hashrate mining ETC. What would happen if the 20% reward reduction does not bring more attraction to ETC given that the market activity level influence the price more than the technical merit. What would we do then to attract more attention?

Answer — Isaac Ardis: The 20% reward reduction is an investment by the protocol in establishing the value of the protocol and currency in the long term. While miners may be disappointed that their paychecks, in the short term, are 20% less per block, they can also be assured that their investment value is not arbitrary and that, in the longer-term, that value can be expected (and calculated) to exceed the value of an inflationary currency. According to https://whattomine.com/, ETC is currently ranked among the top 2 or 3 most profitable coins (excluding small ICO/nice coins).

Answer — Igor Artamonov: From developer perspective: as development doesn’t influence the market, the market on other hand doesn’t influence development process.

Answer — Matt Mazur: “What would we do then to attract more attention?” Build something useful that is unique to a decentralized blockchain utilizing an on chain script language. No amount of marketing on the planet can compete with that. I’ve been trying to figure out a non-novelty solution for a little while now. Its tough, but the best of ideas started when I changed my mindset to looking for possible use cases where the costs to transact on the blockchain (total amount spent) are more than the value that is being sent.

Question #12 — Given that there are no actually applications to use ETC as a fuel and the amount of ETC still keep going , will ETC teams consider enterprise application to consume some ETC tokens?

Answer — Isaac Ardis: If I understand correctly, this energy is directly invested in ETC itself; that’s Proof of Work. ETC is intended to extend it’s reach beyond the scope of any singular “Enterprise,” preferring instead “Enterprises” that can harness the power and reliability of ETC in diverse and independent ventures.

Question #13 — Where should ETC position itself given that there are 7 BTC hardforks coming up, each one with 21 million cap, to grab a slice of the whole cryptocurrencies market?

Answer — Isaac Ardis: ETC should have 8 forks, each with a bigger cap. Our clients and other associated software are available to be used for forks like these (eg. https://github.com/ellaism/go-ellaism, a fork of Ethereum Classic Geth https://github.com/ethereumproject/go-ethereum). ;)
ETC应该有8个分叉,上限一个比一个大。这些分叉都可以用我们的客户端和其它相关软件(比如https://github.com/ellaism/go-ellaism,ETC Geth分叉https://github.com/ethereumproject/go-ethereum)。;)

Question #14 — ETC has been quiet lately, what have the developers been doing? There’s not yet any useful application, where would ETC position itself in the future and what would the future ETC application be like?

Answer — Isaac Ardis: here are some blog posts about ETC developer updates: https://www.etcdevteam.com/blog.html, https://github.com/paritytech/parity/releases, https://iohk.io/blog/ethereum-classic-community-come-together-at-successful-hong-kong-summit/. A “useful application” is for me a term I hesitate to use. For example, I use the ETC protocol as-is to transfer value regularly; I paid Shane for the beer that he bought me — that is useful for me. Or a “useful application” like CryptoKitties? ETC’s strength is in immutablity and predictability of funds. I hope I can’t guess what the next ETC application will be like; I like to be surprised ;)

Answer — Igor Artamonov: ETCDEV, which is doing all core development, is growing, working on a full speed making ETC more stable, flexible and mature. We have couple of new projects released, you can find them on our github https://github.com/ethereumproject
We are aware of some applications that are in research or development phase, but we can’t comment on them.

Question #15 — How’s the ETC mining profitability? How would the monetary policy’s 20% reward reduction directly influence mining profitability?

Answer — Isaac Ardis: Please see answer to question #11

Answer — Matt Mazur: Monetary policy does not directly influence mining profitability. Speculators/users driving demand above the market price equilibrium of supply drives mining profitability. Monetary policy can affect speculative value though.

Question #16 — How would this monetary policy influence ETC’s future application?

Answer — Isaac Ardis: The Monetary Policy is designed and intended to safeguard and validate the value of ETC in a calculable and predictable way. This means for future applications that ETC can be assured to be a currency which will not lose relative value in the long term.

Question #17 — Are ETC also doing hardfork airdrop? if so, how?

Answer — Elaine Ou: there will not be an airdrop, we already have over 90% of nodes running on the new fork and there will be no support for the old fork.

Answer — Isaac Ardis: What is an Airdrop?

Answer — Roy Zou: About the ETC airdrop, the AMT community (a development community project involving the Chinese community leader PZ of Litecoin) recently dropped airdrops on those who held the ETC. For those who want to get candy, please visit the website and the official website goes live immediately Follow-up will have tutorials https://weibo.com/6420956866/Fy5PGndq9?type=comment

Question #18 — Are there any ETC applications about to come out recently?

Answer — Isaac Ardis: Maybe [OriginalMy.com uses ETC — Classic is Coming]

Question #19 — How would ETC position itself in the future? ICO? IOT?

Answer — Isaac Ardis: I think sooner IoT than ICO. Personally, I don’t care.

Answer — Igor Artamonov: I personally believe that ETC technology is better suited for machine-to-machine operations, such as IoT. ICO is a good idea, but it’s more about marketing rather than tech, so as developers we can’t really comment on that.

Question #20 — For ETC to have good early development, technical ability, operation ability and price are all very important. For most of the investors, they are less interested in technical underpinning of ETC but more on ETC’s price. Only rising ETC price can garner more attention. I feel like ETC team needs not only technical experts, but also experts in other areas such as finance and operation. My question is straightforward, will there be anything coming out that would influence ETC price? How would the team focus on operation to increase the price?

Answer — Isaac Ardis: In the immediate future, for example, the ECIP1017 fork provides guaranteed disinflation. This guarantees a calculable supply limit (scarcity), and should incentivize demand. As a member of ETCDEV my role is to build and maintain trustable, extensible, and useful software, and in doing so I hope to provide value for the community.

Question #21 — ETC is lacking in application. There’s no such attracking applicaiton like cryptokitties. Will the ETC dev team come out with respective applications from ETH? How much reserve does ETC foundation has and how would it spend on applications built on ETC?

Answer — Isaac Ardis: ETC does not have a federated (in practice or in principal) “foundation.” ETCDEV team is very interested in supporting Dapp developers to have the tools they need to build unique and useful applications. There are discussion around an ETC “Treasury” that would be able to financially support the next generation of “CryptoKitties” on behalf of the network, but itself requires further discussion for consideration and adoption.

Answer — Igor Artamonov: If you’re asking about ETCDEV team, we’re working or core projects, protocol related and tools for other developers. We’re not making any money from it and we operate on very tight budget, it’s mostly altruistic help to the world. So ETCDEV can’t support 3rd party developers unfortunately.
But there are ETCCooperative and ETC community donation funds, in my understanding these funds will be spent on some assistance to other applications.

Question #22 — I often hear about ECIP-1010, i.e. difficulty bomb delay, but I don’t understand what exactly it is. Could please explain this concept?

Answer — Igor Artamonov: we have paused difficulty bomb growth for this year, to get more time on decision how to deal with PoS. It was paused till block 5M, same block as new Monetary Policy, but it’s just coincidence that it’s on same block. After block 5M it will start growing slowly, but as we realized that ETC is NOT going to PoS in near future, we discussing complete removal of the Difficulty Bomb in following months.

Question #23 — I know how ETC came into being, but not it’s application. This AMA indicates that ETC will focus on IoT. So why IoT? Will there be more applications related to ETC? Could give some examples of the certain applications?

Answer — Igor Artamonov: smart contracts on blockchain are ideally suited for simple agreements between machines operating on distributed network, a machine-to-machine protocol, and IoT is most obvious application to this.

Answer — Isaac Ardis: Keep in mind that you’re AMA-ing developers and people invested and interested in furthering the protocol — for us, focusing on tackling the challenges of IoT opens doors for everyone — machines and humans. Whereas, on the contrary, a focus on ICOs infers a priority on marketing as opposed to technology.

Question #24 — Hello, what is this new monetary policy about? what benefits can it provide?

Answer — Isaac Ardis: Please see answer to question #6

Please see http://ecip1017.com/ for background information about the decision to implement ECIP1017; it was not taken lightly, and it’s approval required a massive amount of participation, collaboration, and agreement. The change will be a stabilizing, disinflationary, and predictable currency generation rate.

Question #25 — How does ETC position itself in the market in the future? As a fork from ETH, ETC and ETH no longer have any connections, so what are ETC’s technical advantages to ensure its well-functioned operation?

Answer — Igor Artamonov: I don’t think there should be any advantage as ETH and ETC are focused on different markets. Not direct competitors, but compatible networks for different types of applications. [Also ETC is not a fork of ETH: ETH is a Fork of ETC — Classic is Coming]

Question #25 — It seems like a team named Ethereum Commonwealth is developing ETC application service, can you give more details about this? How will their work affect the future development of ETC?

Answer — Classic is Coming: Ethereum Commonwealth is one of the development teams introducing many new features and upgrades to ETC. They have pledged to keep ETC compatible and competitive. They are completely independent.

Question #26 — What is this Ethereum Classic Cooperative? Do they develop projects for ETC?

Answer — Elaine Ou: Ethereum Classic Cooperative (ECC) is not a team, but a non-profit organization that manages donations from Grayscale (right now they are promising about $1 million per year). They will not be developing ETC application service, but providing funds to developers who want to build things for ETC. So if there are developers out there who are interested in working on projects for ETC, please let us know or get in touch with ECC, because they would love to fund new projects. http://ETCCooperative.org

Question #27 — So far ETC doesn’t have so many appliations, why? If this kind of situation continues, it will do no good to the development of ETC platform, so how will the community persuade more talented third party developers teams to work on ETC?

Answer — Elaine Ou: ETH was able to attract a lot of applications because they were very active about promoting ICOs. I think that will end up hurting them as people lose money on ICOs. The Ethereum Classic Cooperative was recently formed to provide funding for applications, and I think this will be attractive to developers who want to build long-term projects without having to compete with all the noisy ICOs on Ethereum.

Question #28 — What kind of relationship is between Vitalik and ETC community? Does he still own ETC? Does ETH Foundation still own ETC? What kind of relationship is between ETH and ETC community? Will it be possible to invite some ETH developers to join ETC?

Answer — Isaac Ardis: Vitalik Who?

I think there is a relationship of mutual understanding and passive cooperation, but not directly.

Question #29 — Whether the IoT application is the main function of Ethereum Classic? Comparing to IOTA, what is the advantage of ETC?
It seems that ETC developer team is lack of some talented coders. How would ETC Dev team improve that? Is there any plan to recruit some good coders to join ETC dev team?
In order to improve the ETC popularity, is it necessary to create a marketing team?
Is it possible the price of ETC will exceed ETH? What is the perspective on the market price of ETC?

Answer — Isaac Ardis: 1) IoT applications are not the main fuction of ETC. They are an interesting avenue of exploration and direction for development because it opens a lot of doors, but is not necessarily the primary function of the network. See an earlier question/answer for comparison with IOTA.

2) There are many talented coders and developers working full time on the network and protocols, and we have a myriad of technical achievements. SputnikVM and Emerald Suite have been built from scratch in the last 6 months, and Geth Classic has offered at least 10 releases since the Fork. These in reference to ETCDEV in particular; however, there at least 3 or 4 full time teams working with and for the protocol at large.

3) It’s not necessary, but could be helpful. Creating more Dapps could be helpful too, eg. CryptoKitties.

4) It’s possible. The possibilities are infinite.

Question #30 — Can you introduce Ethereum Classic Cooperative? What is the main purpose of it?
Except ECIP1017, the on going implementation of Monetary Policy, would ETC has an another MP in the future?
The DAO hackers owns a lot of ETC coins. Is it a threaten of ETC?

Answer — Elaine Ou:

  1. You can learn more about Ethereum Classic Cooperative here: https://etccooperative.org/
    Its main purpose is to manage funds for ETC marketing, development, and community support. The money comes from Grayscale’s Ethereum Classic Investment Trust.
    2. No, we do not expect to change the Monetary Policy again in the future.
    3. It is not a threat to ETC, any more than a very wealthy person is a threat to a community. The DAO hacker does not influence development. They could sell a lot of ETC and influence the price, but after that things would quickly go back to normal.

Question 31–39.

  1. What do users need to do to embrace this monetary policy? What software needs to be updated?

2. What is the difference between the monetary policy of bitcoin and the monetary policy of ETC?

3. I would like to know how to implement monetary policy. Does it need to hard fork?

4. Both ETC and IOTA can power the Internet of Things. What are the advantages between the two? What kind of cryptocurrency is more suitable for the Internet of Things?

5. What role does Barry of DCG Digital Group play primarily in the ETC community? What about the role of IOHK in ETC? Will these big companies affect the direction of ETC development, and how?

6. How can ETC communities strengthen their ties with Chinese communities?

7. In addition to the Chinese community, how are the development like in other countries, such as South Korea, Japan?
How can ETC community strengthen the links between communities in different countries?

8. Will ETC hold a big party in China in the future?

9. Does the ETC community work with other cryptocurrency communities? Or plan to cooperate with them?

Answer — Isaac Ardis:

  1. Upgrade your clients.
    2. They’re very similar, though with different “era” block lengths and disinflation rates.
    3. Yes, it requires a hard fork. Upgrade your client.
    4. There are lots of technologies that can power the IoT. Both ETC and IOTA are among them.
    5. He’s an investor. IOHK is one the teams working on further the technical and protocol implementations of the ETC protocol. I’m not an expert on exactly what they’re doing.. but these companies are invested in the health of the network, among others; they want to do everything they can to make sure it’s profitable and useful.
    6. Just like this! My Github account is @whilei, and I’m @ia on Slack. Let’s build some relationships!
    7. ETC is a global beast — I’m not sure on the participation specs of South Korea and Japan demographics, but sure that everyone is welcome!
    8. I sure hope so.
    9. We’re in touch and in communication with other crypto communities; like any living being, we are not alone and we like to play nice! On exact specifics I’m unfortunately not able to comment.

Question #40 — Hello, developers of ETC dev team! I am a fans of ETC from the community, I have some questions for you:
NO.1: Would ETC consider to develop the ETH-like Raiden network and plasma? What is the roadmap of ETC scaling? Would ETC DEV team charge this development or the 3rd team?
NO.2: What scale will the new monetary policy influence the future of ETC? Excepte the new MP. What is the main difference of technical roadmap between ETH and ETC? Is it possible to implement the Proof-of-stake or a hybrid consensus algorithm like PoW/PoS? Will ETC follow the ETH new upgrade Metropolis ?
I heard someone intents to hardfork ETH to create a new chain which has the similar monetary policy to ETC and they have less amount coin than ETC. Would these hardfork chains challenge ETC in the future?

Answer — Igor Artamonov: 1. yes, we working on sidechains too. 2. we’re going to use hybrid PoA/PoS for sidechains, and PoW for main chain. 3. It’s popular idea to make forks to get free money from airdops, but it’s not a sustainable business and it doesn’t bring any challenges to ETC or ETH

Question #41 — Since hard fork is needed to implement the monetary policy, can we get extra coins in this hard fork, and how?

Answer — Elaine Ou: no, you will not get extra coins in this hard fork. There will not be an airdrop.

AMA address: 
http://8btc.com/thread-105992-1-1.html

Great! We have successfully completed our AMA. Thanks for all your Questions! Great answers ETCDEV TEAM!

Thank you for your work here and for the opportunity to talk on 8btc, again!