2020 Dijital Pazarlama Trendleri

Oguzhan Arkan
ClevelTeam
Published in
5 min readNov 29, 2019

2019 biterken 2020 yılı dijital pazarlama gelişmelerini merakla ve heyecanla bekliyoruz. Her yıl olduğu gibi 2019 yılında ki gelişmeler önümüzdeki yıl hakkında bize ipuçları veriyor.

2020 yılı dijital pazarlama trendlerinde ele alacağımız konu başlıkları;

SEO ve İçerik

Markalaşma

Sosyal medya

ADS Reklamlar

Görseller ve videolar

UX ve UI

Yapay zeka

Entegrasyonlar

Bunların tümü işletmemizi güçlendirmek, daha fazla gelir kazanmak ve tabi ki daha fazla kitleye ulaşabilmek için kullanacağımız en önemli alanlar.

Günümüzde bu başlıkların hiçbiri tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bu nedenle dijital pazarlama alanlarınızı genişletip hemen her alanda varlığınızı ispat etmeniz gerektiğini önemle belirtmek isterim.

SEO ve içerik; ilk uzmanlık alanlarımdan bir tanesi. Varlığını halen önemle hissettiren 2020 yılında da güncellemelerle gündemde kalacak bir alan.

Öngörü olarak kaliteli ama daha özgün, daha teknik içeriklerin web sitelerini konumlarını güçlendirecek. Genel geçer cümlelerle içeriklerinizi uzatmak yerine direk sorulara cevap verecek içerikler daha kıymetli olacak. Yani içeriklerinizi uzatmak yerine nokta atışı detaylar vermeniz daha yararlı olacak.

Kişisel otoriteler daha ön planda olacak. Konular hakkında kimin yazdığı bilinmeyen içerikler yerine konunun uzmanı kişiler tarafından yazılan bilgiler daha ön planda tutulacak. Uzman kişiler nasıl belirlenecek? Orasını da ayrı kurgulamak gerekir. Otoritesi yüksek sitelerde “yazar” tanımları, resmi sayılabilecek sitelerde otorite sayılabilecek bilgiler, yazar değerini yükseltecektir. Her SEO’nun bildiği gibi arama motorlarının konu=yazar=bilgi aramalarında semantik arama eşleşmelerini sağlayabiliyor.

SEO içeriklerinizde sürekli tekrarlanan anahtar kelime ve öbekleri artık size bir yarar sağlamayacak. Konu detaylarınızı örneklerle, görsellerle ve hatta kaynaklarla desteklemeniz içerik kalitenizi arttıracaktır. Konu anlatımlarınızı doğal akışına bırakın.

SEO ölmeyecek, seolar işsiz kalmayacak :)

Backlinkler halen çok önemli bir kriter olmasına rağmen kullanıcı odaklı stratejiler sıralamanızı yükseltecektir. Eğer bir kelimede yükselmek istiyorsanız, kelimenin bağlı olduğu konu ve kategoride uzmanlığınızı site içerisinde ve sektörünüzde ispatlamış olmanız gerekiyor.

Markalaşma; Markalar bilinirlik açısından hemen her alanda avantajlarını koruyacak. Güvenilirlik ve otorite açısında markalaşma 2020 yılında daha önemli bir kriter halini alacak. Markalaşmak için yapacağınız tüm dijital pazarlama çalışmaları sizi 2 adım önde tutacaktır. Ancak dijital pazarlama dışında yapacağınız PR ve tanıtımlar online alanda size yarar sağlayacak, işletmenizi büyütecektir.

Bu alanda sosyal medya ve arama motorları boş durmuyor. 2019 yılında gözlemlerime göre güven açısında otoritesi yüksek markaların görüntülenme oranları daha yüksek, reklam maliyetleri ise daha düşük!

Sesli Aramalar; Konu kullanıcı deneyimi olunca, sesli aramalar geliştirilmesi gereken bir alan. E-Ticaret devleri, haritalar, arama motorları bu konuda kendilerini geliştirirken, diğer işletmelerde online alanlarda bu gelişime ayak uydurmak zorunda kalacaklar. Şimdilik kullanımı düşük seviyede olsada alışkanlıklar gün geçtikçe artıyor.

Sosyal Medya; Takipçi sayısı, beğeni sayısı, etkileşim, like derken sonu olmayan bir rekabetin içine girmiştik. 2020 yılına daha girmeden güncellemeler yapılıyor. Artık beğeni sayısı, takipçi sayısı gibi bilgiler gösterilmeyecek.

Burada amaç, paylaşım kalitesini arttırmak, ilgili kişilere belli oranda göstermek, etkileşimleri daha verimli hale getirmek.

Ama asıl amaç! Sosyal medya mecralarının gelirini arttırmak. 100 bin takipçiniz varsa paylaşımlarınız sadece 1000 kişi görecek, daha fazla kişiye erişmek için reklamları kullanmanız gerekiyor.

Sosyal medya reklamları 2020 yılında gelişime devam edecek. Daha spesifik ve daha nokta atışı reklam modelleri geliyor. Facebook reklamlarında “keywords” reklamları aktif oldu ve gelişmeye devam edecek. Hedef kitle detaylandırması ile remarketing alanlarında daha iyi geliştirmelerin olacağı kesin.

Sosyal medya reklamlarında kullanılan dashboard ve yönetim alanında da kullanıcı deneyimi ve kullanım kolaylıkları gelecek, daha otonom bir kullanıma kavuşacak.

Influencer Marketing konusuna gelince, artık vergi mükellefiler ve reklamlarda satış ortaklığını kullanmaları gerekiyor. Bu durum Influencer güvenilirliğini ölçümlemeyi arttıracağı için daha çok önem kazanacak.

ADS — Adwords Reklamları; Uzun zamandır remarketing konusunda Google çok ama çok geri kaldı diyebiliriz. Bu alanda bazı test ve geliştirmeler 2020 yılında sunulacak.

Alışveriş reklamlarında ise yine yeni modellemeler ve aramalarda daha hedef ürünleri gösterim sağlanacak. 2019 yılı boyunca reklamların yeni modellerini deneyimlemesi ile karşılaştık. Artık 2020 yılında bunun sonuçlarını göreceğiz.

Reklam yayıncılarının üzerinde çalıştıkları bir diğer önemli konuda KVKK kapsamında yayınlanan reklam izinleri. Gerçekten tam bir sorun. İzinli kullanıcıların nasıl sağlanacağı, izin alma yöntemleri ve izni alınmış kullanıcılara reklam gösterimleri gibi konular kesinlik kazanacak. Bu sayede reklamlara boğulmadan daha temiz bir kullanıcı deneyimi edinebileceğiz.

Videolar ; Video görsel pazarlamada 2020 yılı altın çağını yaşayacak. İnternet TV kanallarının artması ve her geçen gün daha çok önem kazanması, Youtube kanallarının artması bu alanda yapılacak gelişmelerinde önünü açacak.

Özetle; markanızın gelişmesi ve satışlarınızın artması için video paylaşım ve video reklamlarına önem vermeniz gerekecek.

UX ve UI ; Artık sıkça duyduğumuz ve 2020 yılında daha sık karşımıza çıkacak kavramlar. Aslında hayatımızın hemen her alanında bulunan UX (kullanıcı deneyimi), dijital pazarlama alanında olmazsa olmaz konular arasında yer alıyor. Kullanıcı deneyiminin kötü olduğu bir dijital projede çok ciddi dönüşüm düşüşleri görüyoruz.

Dijital pazarlama uzmanları UX konusunda bilgi sahibi olmalı, UX tasarımcılarıyla çalışmaları gerekecek. Aksi halde UX geliştirmesi yapmış işletmeler pastanın büyük dilimlerini alacaklar.

UI tasarımcıları da işlerinde başarılı sonuçlar ortaya çıkarmak için UX temelleri konusunda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.

Yapay Zekâ; 2019 yılında en çok tartışılan konular arasında yer aldı. İyimi kötümü, insanlığın yerini alır mı almaz mı gibi tartışmaları duyuyoruz. Aslında konu çok farklı. Yapay zekâ ile cihazların ve yazılımların öğrenme algoritmasında yapılan gelişmeler, dijital pazarlamada alanında farklı faydalar sağlayacak. Yapay zekâ konusunda en büyük gelişmeleri sosyal medya ve arama motorlarında göreceğiz.

Gördüğünüz gibi aslında dijital pazarlamanın her alanında lokal gelişmeler göreceğiz. Bu da bize pazarlama konusunda kitleleri iyi tanımamız, segmente etmemiz, ayrıştırdığımız kitleye doğru ürünü göstermemiz gerekiyor.

Entegrasyonlar dijital pazarlama konusunun background nesnesi diyebiliriz. Dijital hayatımızın kolaylıkları entegrasyonlar sayesinde sağlanıyor. Kullanıcıların her hareketinde var ama biz göremiyoruz. 2020 yılında entegrasyonlar 3 boyutta kolaylıklar sağlamak için gelişimine devam edecek. 1. ayağı yazılım, 2. ayağı kullanıcı 3. ayağı ise dönüşüm ve ölçümleme… Entegrasyonsuz bir “digital marketing” düşünülemez.

Yazımızın sonuna gelirsek, dikkat ederseniz mobil teknolojiler hakkında konulara girmedim. Bunun nedeni yazıyı klasik bilgilerle doldurmak istemedim. Mobil cihaz kullanım oranı yüksek, uygulamalar ihtiyaca göre geliştiriliyor, 2020 yılında bu gelişimlere devam edecektir.

--

--