2022 Topluluk Endüstri Raporu Yayınlandı! — 1/2

Haydi en önemli nokta ve istatistikleri hep beraber inceleyelim!

Esra Kadah
CMX Istanbul
4 min readMar 31, 2022

--

Merhabalar! Bugün CMX tarafından yayınlanan 4. Topluluk Endüstri Raporu’nu (2022 Community Industry Report) inceleyeceğiz. 2017 yılından beri şirketlerin nasıl topluluk oluşturduğunu ve topluluk endüstrisinin nasıl geliştiğini anlamamıza ışık tutan bu raporun en önemli noktalarına hep beraber göz atalım.

Rapora buradan ulaşabilirsiniz.

2022 raporu nelere odaklanıyor?

  • Topluluk profesyoneli olarak roller, sorumluluklar ve ekip yapıları nasıl gelişiyor?
  • İşletmeler hangi programlara yatırım yapıyor, hangi metrikleri izliyorlar ve katılım/etkileşim yapıları neye benziyor?
  • İşletmeler topluluklarının değerlerini ne derecede ölçebilir ve bu değer nedir?

Bu üç başlığa dair cevaplar buluyor olacağız. Hadi başlayalım!

Photo by Mimi Thian on Unsplash

1- Topluluk yönetimi artık büyüme aşamasından olgunluk aşamasına geçiyor.

Geçen sene topluluk için özel departmanı olan şirketlerin sayısı %15'ten %22'ye çıktı. Topluluk rollerinin daha detaylandığını ve özelleştiğini gördüğümüz bu noktada, ekiplerin %35'inde de tam zamanlı olarak en az bir topluluk yöneticisinin yer aldığını görüyoruz.

2- Şirketler toplulukların değerlerine inanıyor ve önem gösteriyor, fakat hala bu değeri ölçmekte zorluk yaşıyorlar.

Ankete katılan şirketlerin %87'si toplulukların şirketlerin misyonu konusunda kritik rol aldığına inanıyor, ve %79'u şirket hedeflerinde pozitif etkide bulunduğunu söylüyor. Fakat şirketlerin sadece %10'u finansal olarak topluluklarının değerini ölçebileceğini, ve 1/3 oranında ise topluluk verilerini müşteri verileriyle ilişkilendirebileceğini söylüyor.

3- Topluluklar için olan yazılım pazarı hala lideri ve açık ara kazananı olmayan bilinmez bir okyanus gibi devam ediyor.

Topluluk programlarının %90'ı bir çevrimiçi forum ya da duyuru alanı kullanıyor. Ancak konu etkinlik organizasyonu yapmaya geldiğinde kullanılan araçların çok farklı olduğunu görüyoruz. Bunlar arasında en yaygın olanlar ise Slack, Facebook ve Discord gibi ücretsiz olanlar. Zoom ise hala çevrimiçi etkinliklerde başı çekiyor. Aynı zamanda ankete katılan şirketlerin %43'ünün ise bir topluluk operasyonu aracı kullandığını görüyoruz.

4- Yüz yüze organize edilen etkinlikler geri geliyor fakat çevrimiçi etkinlikler hep devam edecek.

Toplulukların %29'u pandemiye rağmen 2021 senesinde en az bir adet yüz yüze etkinlik gerçekleştirdi. Bunların %90'ını ise 2021 yılında en az bir kez çevrimiçi etkinlik organize etmiş topluluklar oluşturuyor. Bu toplulukların %72'si 2022'deki çevrimiçi etkinlikler için ise aynı sayıda ya da daha fazla etkinlik yapmayı planlıyor. Yaklaşık 4–5 profesyonel topluluk ise henüz yüzyüze ya hibrit etkinlik organize etmemesine rağmen, sağlık açısından bu bir araya gelinen etkinlikler daha güvenli bulunmaya başlandığında planladıkları etkinlikleri hayata geçirmeyi düşünüyorlar.

Photo by Samuel Pereira on Unsplash

5- Topluluklar tarafından organize edilen etkinlikler yaygınlaşmaya başlıyor.

Topluluklar tarafından organize edilen etkinliklerin oranı geçen sene %25 iken bu sene bu etkinlik oranının %44'e çıktığını görüyoruz. Henüz topluluklar tarafından etkinlik yapılmasını düşünmeyen katılımcıların dahi %49'u önümüzdeki sene bunu gerçekleştirmeyi planlıyor.

6- Topluluklar dikkatli bir şekilde Web3'ye de dokunmaya başladı.

Şu anda anketteki toplulukların %15'i Web3 üzerinde aktif olarak çalıştığını belirtti ve buna ek olarak %17'lik bir kesimin de üzerine düşmeye başladığını görüyoruz. Merkezi olmayan özerk kuruluşlar (DAO: Decentralized autonomous organizations) ise Web 3.0 projeleri için en yaygın ekip biçimi olarak yer alıyor.

7- Topluluk programları artan bir şekilde gelişime ve büyümeye odaklanıyor.

Toplulukların ana hedefleri olarak kazanımlar(acquisition) geçen seneye oranla %13ten %19'a arttı. Müşterilere destek ve başarının devam etmesi hala en popüler amaçlar arasında yer alıyor fakat %26'dan %24'e bir düşüş yaşadığını görüyoruz. Bu işletmelerin de topluluklara verdiği değer ve beklentileri konusundaki değişime ışık tutuyor.

Photo by Ruthson Zimmerman on Unsplash

Yöntem Bilim ve Demografik Bilgiler

Bu rapor Aralık 2021 ve Ocak 2022 arasında çevrimiçi anketi dolduran 778 topluluk profesyonelinden alınan bilgiler ile derlendi.

  • Ankete katılan şirketlerin odağı %64 oranında B2B, %41 oranında B2C olarak yer alıyor. Daha sonrasında ise azalan oranda Eğitim, Nonprofit, Web3/Kripto ve Devletsel oluşumların yer aldığını görüyoruz.
  • Ankete katılan şirketlerin %34'ünün çalışan sayısı 1–50 arasında ve çalışan sayısı 10,000'i geçen devasa şirketlerin oranının ise %11 olduğunu görüyoruz.
  • Ankete katılan şirketlerin %47'si teknoloji sektöründe yer alırken, %11 ile eğitim alanındaki şirketler bunu takip ediyor.

Toplulukların Katkısı

762 şirkete sorulan ‘Sizin topluluğunuz size nasıl katkıda bulunuyor?’ sorusunun cevapları ise

  • %62 oranında ürüne geri bildirim yapılması,
  • %59 oranında makale yazılması ve içerik üretilmesi,
  • %57 oranında ürünün yaygınlaştırılması ve önerilmesi,
  • %43 çevrimiçi kanalların yönetiminde rol almak,
  • %36 etkinlik organizasyonları,
  • %11 araç ve teknoloji geliştirme,

.. olarak yanıtlandı. Ankete katılan şirketlerin sadece %6'sı topluluk üyelerinin bir katkıda bulunmadığını belirtti.

Topluluklar hakkında istatistiksel bilgilerle aydınlandığımız bu yazımızı beğendiğinizi umarız. Önümüzdeki zamanlarda ikincisini de en kısa sürede sizlerle buluşturuyor olacağız, bu süreçte CMX Connect İstanbul’u sosyal medya kanallarımızdan takip etmeyi unutmayın, ve toplulukla kalın!🥳

CMX Connect İstanbul ekibinden Esra KADAH

🎉 Youtube / Instagram / Linkedin / Twitter/ Etkinlikler

--

--

Esra Kadah
CMX Istanbul

Flutter Developer 🌿 Co-Organizer @GDGCloudIst & @CMXIstanbul💙