2021 Topluluk Yönetimi Sektör Trendleri 🧐

Ozge Aydin
CMX Istanbul
Published in
4 min readSep 30, 2021

Topluluk endüstrisini 2022'de neler bekliyor?

Pandemiyle birlikte hayatımızda daha fazla yer alan online topluluklar ve dijital etkileşim platformları çarpıcı bir şekilde ilgi kazanırken 2021'de geleneksel bağlantı yolları kesintiye uğradığı için topluluklar rekabet avantajını kanıtlamaya devam ediyor.

2021'de topluluk yönetimi üzerine yayınlanan;
The Community Roundtable’nin State of Community Management Raporu ile birlikte ele aldığımız CMX’in The 2021 Community Industry Raporu, sektörün nasıl daha iyiye doğru ilerlediğine dair genel bir bakış sunarken, önümüzdeki süreçte bizi neler beklediğine dair öngörüleri de içeriyor.

Önümüzdeki yılın geri kalanına ve 2022'ye odaklanmanızı sağlayacak olan trendlere birlikte göz atalım!

👉 Topluluk ekipleri büyüyor ve olgunlaşıyor

The Community Industry Raporu’na göre; bu yıl şirketler daha fazla topluluk yöneticisi işe alıyor. 2020'de %57 olan bu oran, bu yıl %67'lere çıkmış durumda!

State of Community Management Raporu sonuçlarına göre ise;
2021'de yöneticilerin %83'ünün topluluk yaklaşımına karşı son derece olumlu bir algıya sahip olduğu belirtiliyor.

Olgun topluluklar, üyeleri üzerinde dönüştürücü bir etkiye ve büyük bir değere sahiptir. Geçtiğimiz yıl çok sayıda kuruluşun zaman, kaynak veya erişim konusunda yetersiz kaldığı fark edilmiştir. Bu noktada toplulukların online platforma geçmesiyle birlikte stratejik olgunluğu önemli ölçüde iyileştirdiği sonucuna ulaşılıyor.

👉 Topluluk stratejileri ölçeklendirme ve finanse edilen yol haritası noktasında farklılaşıyor

The Community Industry Raporu sonuçlarına göre, topluluk yöneticileri topluluklarını ölçeklendirme noktasında bir strateji geliştirirken;
State of Community Management Raporu sonuçlarına göre, topluluk stratejilerini finanse edilen bir düzeye getirmenin, hem mevcut topluluk programlarına bağlılığın hem de gelecekteki kalkınmanın cesaret verici bir göstergesi olduğu belirtiliyor.

The 2021 Community Industry Report — CMX

👉 Bu yıl şirketler topluluklara daha fazla değer veriyor

Pandemiyle birlikte toplulukların şirketlerdeki konumu farklılaşmaya başladı ve topluluklar bir yatırım haline geldi.

Kuruluşların çalışanları ve müşterileri arasındaki şeffaf ve erişilebilir bir dijital ağ ile birleştirme fikri en önemli faktörlerden biri olmaya devam ediyor.

State of Community Management Report — The Community Roundtable

👉 Toplulukların değeri nasıl ölçülür?

Topluluklar, her zaman önceden açıkça tasarlanamayan yollarla değer üretir ve bu da onları mevcut kurumsal yönetişim bağlamında anlaşılmasını zorlaştırır.

Tercüme edilmeden, topluluk yaklaşımlarının muazzam faydaları, karar verme hiyerarşileri, yatırım döngüleri, ölçüm yaklaşımları veya çoğu kuruluşun kültürel normları içinde takip edilmesi ve yönetilmesi maalesef öngörülemez. Kuruluşlar ise öngörülebilirliği tercih eder :)

Her topluluk için farklı davranışların farklı ilgisi vardır ve her davranışın farklı bir değeri vardır. Bu davranışların bir kuruluş için değerini ve uygunluğunu, ne sıklıkta sergilendiğini ve daha verimli bir iş akışını yansıttığını veya daha pahalı bir iş akışının yerini aldığını anlayarak kuruluş, bir topluluğun toplam finansal etkisini ölçebilir.

2021 Topluluk Sektörü Raporuna (2021 Community Industry Report) göre, her topluluk türü için en yaygın ölçüm SPACES Modeli ile belirlenir.

⭐️SPACES Modeli ile detayları, ekibimizden Esra’nın çevirdiği makaleye göz atarak inceleyebilirsiniz.
“SPACES: Toplulukların Değerini SPACES Modeli ile Belirlemek”

CMX Powered by Bevy.

👉 Sanal etkinlikler iş stratejilerinin daha kritik bir parçası haline geliyor

The Community Industry Raporu sonuçlarına göre, toplulukların %80'i pandemi nedeniyle daha fazla sanal etkinliğe ev sahipliği yaptığını bildirmiştir. Topluluk profesyonellerinin %80'i, sanal etkinliklerin geçici bir duraklama değil, iş stratejilerinin daha kritik bir parçası haline geldiğini belirtiyor.

State of Community Raporu verilerine göre ise, topluluk profesyonellerinin %58'i Topluluk platformlarının iş sistemleriyle entegre olduğunu ve 2020'de yalnızca %38'iken 2021'de %53'e kadar bir artış olduğunu bildiriyor!
Bu büyük değişim, kuruluşların temel bir iş sistemi olarak topluluk fikrine yaklaştığını gösteriyor.

Gittikçe daha fazla topluluk ekibi girişimlerinin değerini kanıtladıkça ve ekosistemlerini operasyonel hale getirmek için bir yol sağladıkça, bu eğilimin önümüzdeki yıl da devam etmesi bekleniyor.

The 2021 Community Industry Report — CMX

👉 Kapsayıcı bir topluluk yöneticisi nasıl olunur? Topluluklarda yönetim ve politikaların önemi

2021'de şirketlerin başarılı olmak için değişim ve gelişim noktasında uyum sağlamaları gereklidir. Katı hiyerarşiler, ayrıntılı yönetişim yapıları ve sıralı iş süreçleri, ağ bağlantılı pazarların hızına kıyasla çok eskidir.

State of Community Management Raporu’na göre tek çözüm, karar vermenin, liderliğin ve müşteri katılımının uçlara itildiği, bireylerin sorunları ve fırsatları gördüklerinde ve işbirliğini engelleyen ağır süreçler olmadan ele almalarına olanak tanıyan ağ bağlantılı bir işletim modeli oluşturmaktır.

The Community Industry Raporu sonuçlarına göre ise, katılımcıların %51'i topluluk yönetim sürecinde politikaya sahip olduğunu belirtiyor.
Topluluk profesyonelleri çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık (DEI) için konuşmaya yatırım yapıyor.

The 2021 Community Industry Report — CMX

Bu yılki araştırmalar, stratejik olarak olgun toplulukların etkisini tekrar vurguluyor.

Peki sizce 2022'de bizi neler bekliyor? Yorumlarınızı merakla bekliyoruz!️🤓

-CMX Istanbul ekibinden Özge ✌️

🎉 Youtube / Instagram / Linkedin / Twitter/ Etkinlikler

--

--