2022 Topluluk Endüstri Raporu Yayınlandı! 2/2

Günden güne gelişen topluluk endüstrisinin nasıl geliştiğini anlamamıza ışık tutan bu raporun detaylarına buyrun beraber bakalım.

Ceren Tunay 
CMX Istanbul
Published in
4 min readApr 30, 2022

--

Merhabalar! Bu yazımda CMX tarafından yayınlanan 4. Topluluk Endüstri Raporu’nun (2022 Community Industry Report) diğer yarısını inceleyeceğiz.

Raporun orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Topluluk Profesyonelleri

Ankete katılan topluluk profesyonellerinin %64'ü kadınlardan, %35'i erkeklerden ve %1'i de cinsel kimliğini belirtmek istemeyen insanlardan oluşuyor. Dünyanın dört bir yanından katkı sağlanan, birçok farklı etnik kökene ev sahipliği yapan bu rapor, renkli katılımcı haritası ile toplulukların ne kadar yaygın olduğunu gözler önüne seriyor.

Topluluk Takım Yapısı

Şirketlerin %21'i Topluluk departmanına sahip olduklarını belirtiyor. 2021'de bu sayı %15'di. Artan topluluk departmanı ile birlikte, ankete katılanların %89'u topluluklarının özel bir topluluk yöneticisi olduğunu söylüyorlar ki bu oran da 2017'de %71 iken hızlı bir yükseliş göstermiştir.

Topluluk yönetimi ile ilgili birçok çalışan olmasına rağmen unvanlar hala spesifik olarak belirlenmemiştir. Topluluk yöneticisi dışında aktif olarak kullanılan unvanlar;

  • Topluluk Başkanı
  • Topluluk Lideri
  • Topluluk Direktörü
  • Kıdemli Topluluk Yöneticisi
  • Topluluk Uzmanı olarak belirlenmiştir.

Topluluk Profesyonellerinin En Sık Karşılaştığı Üç Zorluk

  1. Sürekli etkileşim halinde olan üyeler
  2. Topluluklarının değerini ölçmek
  3. Manuel çabalarla başa çıkmak

Bu zamana kadar birbirinden farklı ve çeşitli zorluklar topluluk profesyonellerinin karşısına çıkmış olsa da, son üç yıldır yapılar araştırmalarda bu üçlü hiç değişmemiştir.

Topluluk Etkileşim Oranının Topluluğun Büyüklüğüne Göre Dağılımı

Çoğu topluluk, %1–30'luk katılım oranı aralığına girer. Ve bir topluluk yaşlandıkça toplam üye artışında bazı net eğilimler görebilirsiniz. Topluluklar büyüdükçe içerideki iletişimi kontrol etmek de bir o kadar zorlaşabilir. Aşağıdaki tabloda toplulukların katılımıcı sayısına göre aktiflik oranını görebilirsiniz.

“Etkili bir şekilde katlım sağlayan üye sayısının, topluluğunuzun toplam boyutundan çok daha önemli olduğunu unutmayın.”

En Çok Tercih Edilen Topluluk Platformu ve Teknolojiler

Topluluk operasyon platformları kullanımı arttı. Bu platformlar topluluk ekiplerinin süreçleri otomatikleştirmesine, kitleyi yönetmesine yardımcı olmak için oluşturulmuş araçlardır(tools). Bu mecralarda iletişim kurabilir, farklı platformlardan verileri organize edebilir ve topluluklarını geniş ölçekte yönetmede daha verimli hale gelebilir.

Bugün şirketlerin %43'ü bu araçları kullandıklarını ve faydalı bulduklarını ifade ediyor. En popüler araçlar Orbit (orbit.love) ve Common Room’dur (commonroom.io). Gün geçtikçe daha fazla aracın sektöre dahil olduğunu gözlemliyoruz.

Topluluk Metrikleri

Raporun sonuna yaklaşırken topluluk metriklerine değinmeden olmaz diye düşünüyorum 🤓

Topluluk profesyonellerini en zorlayan şeylerden birinin de ölçeklendirebilirlik olduğundan bahsetmiştik. Bu yıl toplulukların ölçeklendirilebilmesi adına en çok kullanılan metriklerde ilk 10'u listelemek istersek;

  1. %73 Aktif üye sayısı
  2. %56 Toplam üye sayısı
  3. %51 Yeni üye sayısı
  4. %47 Paylaşım sayısı
  5. %42 Etkinlik katılımcıları sayısı
  6. %37 Yorum sayısı
  7. %32 Promosyon skoru
  8. %28 Etkinliklere kayıt sayısı
  9. %28 Cevaplanan soru sayısı
  10. %28 Topluluk sayfalarındaki kullanıcı trafiği

Topluluklarda Çeşitlilik ve Eşitlik Yani Nam-ı Değer D&I

Black Lives Matter hareketi topluluklarda ve şirketlerde D&I özelinde önemli farkındalıklar yarattı. Toplulukların %50'si yeterince temsil edilmeyenler için özel hedef ve içerikler oluşturduklarını belirttiler ❤

Topluluk yöneticilerinden D&I tavsiyeleri:

“Topluluğumuzun çeşitliliği söz konusu olduğunda son derece kasıtlıyız. Şu anda, her ay yeterince temsil edilmeyen farklı bir gruba adanmış aylık ‘zirvelere’ ev sahipliği yapıyoruz ve bu, insanların kariyerlerini yükseltmelerine yardımcı olmak için ilgili bir sanal iş fuarı düzenlemenin yanı sıra, söz konusu gruptan çeşitli konuşmacıları, bu gruba yönelik pazarlamayı ve müttefikleri öne çıkarmamızı sağlıyor.”

“Bir şirket olarak yönümüz, D&I Kıdemli Başkan Yardımcımız tarafından yönetilen bir dizi çalışandan ve şirket liderliğinden oluşan çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık komitemizden geliyor.
Şu anda, öğrenmeleri ve uygulamaları topluluklarımızla paylaşırken, çalışanlar olarak kendimizi ve şirketimizi D&I alanında dahili olarak nasıl daha iyi hale getirebileceğimize odaklanıyoruz.”

“Görevimde, toplulukta kimsenin geride bırakılmadığından emin oluyorum. Bu, BIPOC insanlarını ve kadınlarını katılırken, katkıda bulunurken ve topluluğun bir parçası olurken kasıtlı olarak dahil etmek ve tanımak için zaman ayırmak anlamına geliyor.
Geliştirici alanında en az temsil edilen gruplar oldukları için, bunu onların buraya ait olduklarını hissetmelerine yardımcı olmak için yapıyorum.”

Ben CMX Connect İstanbul ekibinden Ceren 🙋🏽‍♀️. Okuduğunuz için teşekkür ederim.🤓

➡️ CMX Connect İstanbul’a chapter’ın CMX Hub ana sayfasından üye olabilir ve topluluğumuzu sosyal medya hesaplarından (Twitter, LinkedIn, Facebook, Instagram, YouTube, Telegram) takip edebilirsiniz.🤩

Önümüzdeki yazılarımızda görüşmek üzere🚀.

--

--

Ceren Tunay 
CMX Istanbul

Community Manager who is strongly passionate about the development realized by communities through innovation.