Discord ile Online Topluluk Yönetimi

Ceren Tunay 
CMX Istanbul

--

Karantinın hayatımıza girmesi ile birlikte birçok kavram ve oluşum online olarak yeni anlamlar kazandı ve gelişerek geliştirmeye devam etti. Topluluk yönetimi de bu olgulardan bir tanesi.

Teknoloji toplulukları karantina öncesinde de hali hazırda bazı platformları online olarak kullansalar ve uluslararası etkileşimi arttırsalar dahi yeni süreç ile birlikte tüm lokal toplulukların da online platformlara taşınması ile online topluluk yöneticiliği çok daha gelişmeye ve önem kazanmaya başladı.

Online topluluk yönetiminde en hızlı ve fark yaratan atılımlar yapan platform Discord oldu.

Peki nedir Discord?

Discord, topluluk kurma için tasarlanmış bir anlık mesajlaşma ve dijital dağıtım platformudur. Sesli, görüntülü ve yazılı sohbet etmeni sağlayan ücretsiz bir iletişim uygulamasıdır. Aralık 2020 tarihi itibarıyla 300 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı ve aylık 140 milyon aktif kullanıcısı vardır. Discord neredeyse her popüler platform ve aygıtta kullanılabiliyor. Bu platformlara Windows, macOS, Linux, iOS, iPadOS, Android ve internet tarayıcıları da dâhil.

Öncesinde de özellikle oyun topluluklarında fazlası ile popüler olan platform, teknoloji ve çeşitli endüstirlerin topluluklarına da hitap edebilen yapısı ve kullanıcı yanlısı olmasıyla son yıllarda popülerliğini gün geçtikçe arttırmaya devam ediyor. Son zamanlarda topluluk yönetimi üzerine yaptığı güncellemeler ve web3 dünyasındaki yeri ile birlikte de “herkesin mutlaka bir discord hesabı olmalı” dedirtmeye başladı.

Discord’da Topluluk Yöneticisinin Rolü

Discord’da bir topluluk yönetmek, diğer herhangi bir online topluluk yönetimine çok benzer lakin, topluluğa iyi liderlik edebilmek adına platform özelinde kullanılması ve takip edilmesi gereken yöntemler vardır.

Başlamak için, bir topluluk yöneticisinin rolünün neleri içerdiğine bir göz atalım.

Topluluk yöneticisi üyelerle iletişimi yönetmek, kolaylaştırmak ve ev sahipliği yapmak için vardır. Bu, insanların eşit bir alanda birlikte çalışması ve etkileşimde bulunması gereken tüm “topluluk” kavramına aykırı görünse de, her başarılı topluluğun arkasında, topluluğun sorunsuz çalışmasını sağlamak için destekleyici bir moderatör veya lider vardır. Bunlara topluluk yöneticileri veya topluluk moderatörleri denir.

Bir topluluk yöneticisi olarak rolünüz, yalnızca markanızı oluşturmaya ve kendinizi öne çıkarmaya değil, aynı zamanda bir topluluk deneyimi oluşturmaya ve üyelerinizin de kişisel markalarını yaratmalarına ve rol model olmalarına odaklanmaktır. Topluluk yöneticisinin genel olarak yaptıkları incelendiğinde;

  • Üyeleri konuşmaya teşvik etmek ve gerektiğinde destek sunmak,
  • Topluluk misyonunun ve hedefinin temsilcisi olarak hareket etmek,
  • Topluluğun yaklaşımını ve tutumunu belirlemek,
  • Topluluğun personasını oluşturmak,
  • İnsanların ilgili ve tutarlı bir şekilde öğrendiğinden emin olmak,
  • Discord’daki her sohbetin yeterince yönetildiğinden emin olmak,
  • Etkileşimi ve deneyimi iyileştirmenin yollarını bulmak,
  • İnsanların görüş ve sorularını ele almak,
  • Topluluğa değer katmak için içerik ve fikirlerin düzenlemek,
  • Tartışmalara ve gönderilere katılmak ve bunları izlemek,
  • Topluluğun seveceği içeirkler üretmek ve oluşturmak olarak özetlenebilir.

Ayrıca Discord zaman zaman yönetimi zor bir platform olabilir. Özellikle genel sunucularda erişilebilir olduğundan, insanların bundan faydalanma oranı arttığı gibi yanlış bilgi veya zararlı içerik yayılması da kolaydır. Herkesin katkı sağlayabilmesi topluluk yönetiminin temeli de olsa spamlama, yanlış davranma veya zararlı içerik mutlaka olacaktır.

Bu nedenle, topluluk yöneticisi tarafından bazı ekstra önlemler ve farklı yönetimler gerektirebilir. Düzenli olarak kontrolleri sağlamanız ve her kanalda aktifliği korumanız bu sebeple çok kıymetli.

Yüksek alarmda olduğunuzdan ve tüm alt sohbetlerinizde olan her şeyin farkında olduğunuzdan emin olun. Tek başına yönetmek çok fazla iş yükü oluşturuyorsa, siz diğerlerine odaklanırken belirli kanalların kontrolünde yardımcı olması için bazı yöneticileri işe almayı veya topluluğunuzdan güvenilir insanların size destek olabilmesi adına yeni program ve gamification’lar oluşturmayı mutlaka değerlendirin.

Discord’un Kilit Özellikleri

Discord’daki temel özellikler;

  • Topluluk yöneticisi erişim kontrolleri
  • Görüntülü sohbetler
  • Özelleştirme ve erişilebilirlik
  • Sesli sohbetler
  • Botlar ve eklentiler (Birçok kullanışlı tool entegre edilebilir.)
  • Discord Nitro
  • Discord metrikleri

Discord’da unutulmaz bir deneyim yaratmanıza yardımcı olabilecek pek çok farklı özellik var. Discord’un destek sayfasında özelliklerin tam listesi mevcuttur, ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden bazıları şunlardır:

1.Topluluk yöneticileri için kontrol özellikleri

Discord, topluluk yöneticileri için birçok özelleştirilebilirlik sunmasıyla bilinir. Bunlardan biri araçlar üzerinde kontrol ve bilgiye erişim.

Topluluk yöneticileri, farklı sohbet kanallarına farklı yönetici yardımcıları veya moderatörler ekleme fırsatına sahiptir; bu bir kanalda yalnızca toollar kullanmasına ve denetlemesine izin verilen ancak diğerinde kullanamayan birine sahip olabileceğiniz anlamına gelir. Bu, topluluğunuz üzerinde hâlâ tam sahiplik sahibi olmanın harika bir yoludur, ancak yardıma ihtiyacınız olduğunda erişilebilirliği seçerek yetki verebilirsiniz.

Bu bazı kanalların belirli üyeler tarafından görüntülenmesini, ancak diğerleri tarafından görüntülenmesini istemiyorsanız, gizlilik için de yararlıdır. Slack’i daha önce iş sohbetlerinizde kullandıysanız, bu formata oldukça benzer.

2.Görüntülü sohbet

Sesli sohbetler çok kişisel değilse Discord, üyelerinize daha da yakınlaşmanıza yardımcı olmak için görüntülü sohbetlere de izin verir. Videoları veya canlı akışları görüntüleyebilir, müzik çalabilir ve yine de üyelerinizle konuşabilirsiniz.

Görüntülü sohbetlerinizdeki görseller, sanal arka planlar ve ızgara görünümleriyle Zoom gibi bir şey kadar özelleştirilebilir, ancak gerekirse tümü sizin için tek bir platforma entegre edilmiştir.

3. Çoklu akış

Discord’un eklediği daha yeni bir özellik, çoklu akış özelliğidir. Aynı anda birden fazla şey oluyorsa, birden çok akışı tek bir sayfada izlemenizi sağlar.

Bu Discord’u popüler video konferans yazılımında olduğu gibi Zoom’dan ayırır, aynı anda yalnızca bir görüşme yapabilirsiniz (bir Enterprise hesabı için ödeme yapmadığınız sürece).

4. Özelleştirme ve erişilebilirlik

Discord çok özelleştirilebilir ve görme engellilere yardımcı olacak erişilebilirlik özellikleri sunar. Ayrıca, topluluğunuzu yönetmeyi çok daha kolay hale getirmek için klavye kısayolları ve kısayol tuşları ayarlamanıza olanak tanır.

5. Sesli sohbet

Sesli sohbetler, başladığında Discord’un ana özelliğiydi ve ses seviyelerini değiştirmek ve mümkün olan en iyi sohbet deneyimini sağlamak için çok sayıda özelleştirilebilir seçenek sunuyor.

6. Botlar ve üçüncü taraf eklentileri

Discord’un en iyi yanı, topluluk platformunuzu güçlendirmek için farklı üçüncü taraf botlar ekleyebilmenizdir. Müzik ekleyebilmeniz için Spotify’a bağlanan botlar, topluluğunuza oyunlaştırılmış öğeler ekleyen botlar, güvenlik botları ve daha fazlası var.

7.Discord Nitro

Discord Nitro, 2022 itibariyle Discord’un ana gelir kaynağıdır. Nitro, normal, ücretsiz Discord aboneliğinize ücretli bir ektir ve aylık 26.99 TRY / 9.99 USD tutarındadır. Topluluğunuz hakkında daha ciddi görünmenizi sağlamak için ekran paylaşımı, veri depolama, özelleştirme araçları ve daha fazlasından daha yüksek kaliteli özellikler sağlar.

8. Discord Metirkleri

Son olarak bence Discord ile ilgili en önemli şey topluluğun ölçülebilmesinde ve ölçeklendirilebilmesinde çok aktif data sunar. Kanal aktifliği, yeni kullanıcı sayıları, sesli kanal kullanımı ve en aktif üyeler gibi birçok metriği kendi hazırlar ve bize sunar. Bu da topluluk yöneticileri için önemli bi kolaylıktır.

Ben CMX Connect İstanbul ekibinden Ceren 🙋🏽‍♀️. Okuduğunuz için teşekkür ederim.🤓

Önümüzdeki yazılarımızda görüşmek üzere🚀.

--

--

Ceren Tunay 
CMX Istanbul

Community Manager who is strongly passionate about the development realized by communities through innovation.