Podcast Notları: Topluluk Yöneticiliği Nedir?

Üretim Bandı’na konuk olan Merve İşler’in topluluklar hakkında değindiği ve mutlaka okumanız gereken önemli noktalar.

Esra Kadah
CMX Istanbul
5 min readJun 30, 2021

--

Photo by Jonathan Velasquez on Unsplash

Merve İşler kimdir?

Merve Google’da topluluk yöneticiliği yapan bir Geliştirici İlişkileri Koordinatörü. 140'a yakın toplulukla çalışıyor ve bunların kurulmasından sağlıklı bir şekilde yönetilmesine kadar yer alıyor. Türkiye’yi ve yurt dışını kapsayan topluluk programları üzerinde çalışıyor ve kadınlara, girişimcilik ve teknolojiye odaklanıyor.

Üretim Bandı nedir?

Üretim Bandı Eran Filiba, Andaç Türkmen ve Ender Ahmet Yurt tarafından yayınlanan, Türkiye ve Dünya’da teknoloji şirketlerinin nasıl ürün ve yazılım geliştirdiklerini öğrenmeyi hedefleyen, iki haftada bir şirketleri misafir ederek ürün geliştirme süreçlerinden bahseden bir Türkçe podcast serisi ve aynı zamanda aktif bir topluluktur. Ürün geliştirme ve şirket yönetimi ile ilgili konularda paylaşım yaptıkları aktif bir Slack platformu bulunmakta. Bu linkten katılabilirsiniz.

Topluluk yöneticisi ne demek?

Topluluk yöneticisi o markanın canlı hali, yüzü oluyor. Özellikle teknoloji firmalarında çok artan topluluk yöneticiliği sayesinde bu markalar, kişilerin ulaşabilecekleri, sorularını sorup, duygularını paylaşabilecekleri bir şahıs haline geliyor. Markanın ilk izlenimlerini şekillendiren birisi oluyor. Dolayısıyle günümüz dünyasında çok önemli bir noktada yer alıyor.

Peki bu ihtiyaç nereden doğdu?

Teknolojinin de ilerlemesiyle insanların yarattığı bir ihtiyaca dönüştü. Dünya dijitalleştikçe seçeneklerimiz arttı ve oluşan tüketim bilinci bizi daha seçen bireyler haline getirdi. Gördüğümüz bir uygulama ya da ürünü direkt olarak indirmek yerine Kimler kullanıyor?, Ne kadar konuşuluyor?, Nasıl kullanılıyor? gibi sorular artmaya başladıkça bu cevapları karşılayabilecek bir yapılanmaya gidildi.

Photo by Patrick Perkins on Unsplash

Google’da bir topluluk yöneticisi nasıl yer alıyor?

Google ve Geliştirici teknolojilerini kullanan (Gmail, Takvim, GSuite, Chrome, Drive, Maps, Android, Flutter…) kişileri topluluklarda destekleyerek başarıya ulaşmalarını sağlıyor. Bu sayede ‘One to few to many’ (Bir markanın çok daha yüksek sayıda çoğunluğa ulaşabilecek azınlık kişilere ürün/bilgi/aktarım sağlaması) yolu ile bir çok insana erişiyor. Topluluklar oluşuyor ve bu liderler de topluluğun ihtiyacına göre teknolojik etkinlikler düzenleyerek bilgi aktarımı sağlıyor.

Geliştiricilikten topluluk yöneticiliğine geçişin nasıl oldu?

Yaklaşık 12 senedir kitlenin içerisindeyken de toplulukları destekliyordum. Geçişin asıl sebeplerinden birisi bence insanın sevdiği işi yapması. Sevdiğin işi yaptıkça iş de seni seviyor ve çok daha hızlı başarıya ulaştırıyor. Geliştirirken verdiğim destekler zamanla topluluğun stratejilerini belirlemeye ve buna yönelik çalışmalar yapmaya dönüştü ve bu noktada kendimi bulduğumu düşünüyorum.

Topluluk yöneticilerindeki önemli özellikler

  • Dışa dönük olmak
  • İletişim yetenekleri
  • Empati

Farklı kültür ve toplumlarla nasıl çalışıyorsun?

Aslında sorumlu olduğum bölge Türkiye, Orta Asya ve Kafkasya. Toplamda 10 adet ülke bulunuyor. Türkiye’den Kazakistan’a kadar uzanan bu coğrafyada birçok insanla konuşma fırsatı elde ediyorum.

Stratejik olarak belirlenen topluluk kültürünün yanı sıra, toplumların kültürü de burada rol oynuyor. Türkiye’de bir topluluk kurmak ile Afganistan’da bir topluluk kurmak aynı şekilde olmayabiliyor. İnsanların beklentileri ve kurdukları bağlar farklı oluyor. O yüzden Bir ülkede bir operasyon gerçekleştirirken lokalizasyon yani yerelleştirme çok önemli. Yerelleşmiş projeler çok daha etkili oluyor.

Her ülkeye özel bir strateji geliştiyorum. Geliştirmediğinizde sağlıklı bir topluluk oluşturmak mümkün olmuyor.

Photo by Sigmund on Unsplash

Teknoloji geçmişin olmasa teknolojik bir şirkette topluluk yöneticisi olarak çalışmak nasıl olurdu?

Açıkçası böyle bir beklenti yok. Bizde de teknoloji alanında geçmişi olmayan kişiler de var. Ama, teknoloji geçmişi olmayan kişiler burada topluluklarla ilgilenirken yanlarında teknoloji geçmişi olan birisi ile geçici olarak beraber çalışıyorlar. Çünkü bir noktada karşı tarafı iyi anlayıp, empatiyi kurabilmek bu işin en önemli noktası. Geçmişin olması, hobi olarak da olsa bence gerekiyor. Bölümü bitirmek bir zorunluluk değil ama bilmek kesinlikle sizi rahatlatıyor ve çok daha iyi ilerliyorsunuz. Enerjiniz ve hakimiyetiniz çok önemli. Eğer ürünü, olayı siz çok anlayamamışsanız bunu karşı taraf kesinlikle farkediyor.

Özellikle çalıştığın bölgede kadın topluklarından, yapılanlardan ve desteklerden bahseder misin?

40'a yakın topluluk var ve bu kadın toplulukları ile beraber birçok kadının teknoloji sektörü ve girişimcilik alanlarına girmesini, bu alanlarda daha görünür olmalarını amaçlıyoruz. Kadınların teknoloji dünyasındaki yeri yapılan araştırmalarda da görüleceği üzere oldukça düşük kalıyor ve bunun en büyük sebeplerinden birisi rol model sayısının azalması. Geçmişe baktığımızda aslında bir çok rol model kadını görebiliyoruz. İlk yazılımcılar, tasarımcılar, Türkiye’nin ilk bilgisayar programlayan kişisine kadar aslında bir çok kadını direkt görebiliyoruz. Fakat günümüzde tercih edilmeyen bir duruma doğru gidiyor. Bu topluluklar sayesinde teknoloji sektöründe de çeşitliliği yakalamaya çalışıyoruz.

Sıfırdan topluluk kültürü nasıl oluşuyor?

Kitleden ilerlemek önemli. Örneğin kadın topluluklarında bunu şehir bazlı yapıyoruz. Google Geliştirici Grupları tarafında daha genel, daha ürünlerden geridönüş alabileceğimiz ve şehir bazlı oluyorlar. Öğrenci topluluklarımız ise üniversite bazlı oluyor. İstanbul’da 25–30'dan fazla üniversite olduğu için mesela İstanbul’da onlar çok daha fazla.

Burada genelde bana direkt olarak ulaşıyorlar. Ben bana ulaşan kişileri ilgili gruplara, topluluklara katılması ve destek olması için yönlendiriyorum ya da bunu beraber kuruyoruz. Zaten yeterli uyum, gelişme ve aktifliği yakaladığında bu topluluğun lideri de olabiliyor.

Photo by Mimi Thian on Unsplash

Pandemi ile neler değişti ve nasıl etkilendiniz?

Genel olarak tablomuz ve sayılarımız çok büyüdü. Fakat yüzyüze yaptığımız 1600 kişiden fazla katılımcının olduğu geliştirici festivallerimiz, sahnede konuşmacı olmak, teknolojileri duyurmak çok farklıydı. Şu anda her gün canlı yayınlara çıkarak bunları anlatıyorum. Başlarda gerçekten oraya gitmişim gibi hissediyordum ve o heyecanı hissediyordum. Hala da hissediyorum ve 250'den fazla yayın oldu. Yoğunluğumuz ve iletişimimiz de oldukça arttı. Hitap ettiğimiz kitle ise geçen senenin 3–4 katına çıkmış oldu. Herkes daha erişilebilir oldu ve bilgiye ulaşmamız çok daha kolaylaştı.

Topluluk yöneticisi olmak için neler yapmak gerekiyor?

Bir topluluğu yönetmek istiyorsanız, öncelikle o toplulukla alakalı ilgili olmaları ve bilgi sahibi olmaları gerekiyor. Ben de yönetme kısmına geçmeden önce organizasyonda yer alıyordum ve bu teknolojilere gerçekten ilgi duyduğum için bir parçası olmuştum. İnsanları sevmiyorsanız topluluk yönetimine girmeyin. Çünkü işiniz insanlarla ve insanların başına gelen birçok problemi çözmekle geçiyor. İnsanları, öğrenmeyi, gezmeyi ve farklı kültürlerdeki insanlarla çalışmayı seviyorsanız bu yolda ilerleyebilirsiniz. Kendinizi sürekli güncel tutmanız gerekiyor.

Photo by Wilhelm Gunkel on Unsplash

Podcast’i dinlemek ve Üretim Bandı’na ulaşmak için buraya, Merve İşler’e ulaşmak için ise buraya tıklayabilirsiniz.

Yazımızı keyifle okuduğunuzu umuyoruz. Topluluklar hakkında önde gelen etkinliklere katılmak ve bu etkinliklerde yer almak için bizi destekleyip takip etmeyi unutmayın, toplulukla kalın!

Yeni içeriklerde görüşmek üzere! 🤓

CMX Connect İstanbul ekibinden Esra Kadah.

🎉 Youtube / Instagram / Linkedin / Twitter/ Etkinlikler

--

--

Esra Kadah
CMX Istanbul

Flutter Developer 🌿 Co-Organizer @GDGCloudIst & @CMXIstanbul💙