Door het oog van de recruiter: tips om (nog) effectief(ver) te solliciteren

Co-Searching
Co-Searching blog
Published in
5 min readJun 9, 2021

--

Blijf je maar met vragen zitten over het solliciteren? Twijfel je aan je CV en motivatiebrief? Een tip: leer kijken door het oog van de recruiter. Het biedt je een ander perspectief op het hele gebeuren. Zo kun je inspiratie vinden om (nog) effectief(ver) te solliciteren. Lees er meer over in deze blog!

Photo by bruce mars on Unsplash

Rekruteren is meer dan ooit een hectische bedrijvigheid. Recruiters zouden het liefst alle kandidaturen rustig en uitgebreid kunnen bestuderen (met een gezellige mok dampende koffie erbij). De werkelijkheid verloopt echter vaak anders... Ze worden dikwijls geconfronteerd met een hoge werkdruk:

 • Leidinggevenden komen soms last minute met een (urgente) aanwervingsvraag omdat de werkdruk bij henzelf ook al hoog ligt;
 • Aanwervingsbudgetten worden soms op de valreep goedgekeurd. Dan is het ook alle hens aan dek om snel te rekruteren;
 • Naast het beoordelen van kandidaten, nemen recruiters ook verschillende taken van het selectieproces voor hun rekening: zorgen voor een goede communicatie met alle partijen (leidinggevende, sollicitanten), vacatures publiceren en de administratie ervan opvolgen, interviews inplannen, contracten mee helpen voorbereiden en controleren, vragen van leidinggevende/sollicitanten beantwoorden, etc.;
 • Bovendien spelen ze ook een proactieve rol (en worden ze verondersteld een voortrekker te zijn) bij het ontwerpen van efficiënte strategieën voor selectie, employer branding campagnes, het analyseren van nieuwe rekruteringstrends, innoveren van selectieprocessen, enz.
Photo by Agence Olloweb on Unsplash

Recruitment- en leestechnieken

Recruiters hebben bijgevolg al snel een bomvolle agenda. Ze schipperen voortdurend tussen het streven naar een goed selectieproces, een goede relatie met de leidinggevende en het correct, transparant en efficiënt afhandelen van het sollicitatieproces t.o.v. de sollicitanten.

Daarom gebruiken recruiters verschillende technieken om CV’s met de nodige aandacht maar ook voldoende snel te screenen:

 • Een brief en CV diagonaal lezen of ‘scannen’;
 • Kijken naar relevante sleutelwoorden in een CV en motivatiebrief en die vergelijken met de vacature;
 • Focussen op feitelijke informatie in een CV;
 • Selectiecriteria vooraf duidelijk definiëren en kandidaturen zo goed mogelijk screenen volgens die criteria.

Je solliciteert… bij de recruiter!

Als sollicitant kan je de recruiter een dienst bewijzen door je motivatiebrief en CV zodanig op te stellen dat de recruiter sneller en efficiënter jouw kandidatuur behandelt… om op die manier als sollicitant meer kans te maken op een selectie! Het lijkt een vreemde “win-winsituatie”, maar toch loont het de moeite.

Beeld je even in dat je als recruiter werkt en wel honderden kandidaturen ziet binnenstromen voor 1 vacature… Ga je dan ook niet wat sneller beknibbelen op je screening tijd voor ieder CV? Ga je dan ook niet wat diagonaler lezen en naar de juiste sleutelwoorden zoeken?

Image by mohamed Hassan from Pixabay

Tips om jouw kandidatuur ‘recruiterproof’ te maken

Sleutelwoorden:

 • Analyseer de vacature waarvoor je wil solliciteren en duid sleutelwoorden aan in de taakomschrijving: welke woorden komen vaak terug ? Welke beschrijven de essentie van de job? Neem die woorden over in je CV én motivatiebrief, liefst zelfs letterlijk, dus zonder synoniemen te gebruiken.
 • Groepeer kernwoorden in 1 alinea, dan weer in een volgende alinea enz. Doe dit zowel in je CV als je motivatiebrief.
 • Markeer eventueel de kernwoorden in je CV en motivatiebrief: zet ze bijv. in het “vet”. Wanneer de recruiter jouw CV en motivatiebrief naast de vacature legt, vallen de gelijkenissen meer op

“Bij acuut tijdsgebrek en honderden te screenen CV’s, zullen recruiters jammer genoeg niet bellen naar sollicitanten om “vergeten informatie” te checken.”

Feitelijke informatie in duidelijke CV-rubrieken

 • Recruiters zullen eerst kijken naar je opleiding, je werkervaring en andere feitelijke informatie zoals stages of een project die aansluiten bij de vacature. Dat is een “must have” waarop in een eerste selectieronde hard wordt gescreend.
 • Door je CV op te delen in duidelijke rubrieken met een titel, vindt de recruiter sneller deze informatie terug. Als hij moet zoeken, bestaat er een kans dat hij dit niet doet of sneller besluit dat jouw CV niet in aanmerking komt.
 • Pas nadat een recruiter jouw profiel heeft gekozen, zal hij/zij — in een later stadium, als voorbereiding op het interview — lezen wat jij schrijft over je persoonlijkheid en hobby’s, om die informatie af te toetsen tijdens het interview of om zich te vergewissen van zijn/haar keuze.
 • Neem niet alleen de gevraagde criteria uit de vacature over in je CV en motivatiebrief, maar vermeld er ook je kennisniveau bij: de job vereist dat je vlot Engels kan spreken? Dat je handig bent met Office 365? Sollicitanten vergeten soms die selectiecriteria te vermelden, alsook hun kennisniveau. Bij acuut tijdsgebrek en honderden te screenen CV’s, zullen recruiters jammer genoeg niet bellen naar sollicitanten om die “vergeten informatie” te checken. En belandt een CV daardoor al eens sneller in de prullenmand…dit kun je vermijden door een vacature grondig te lezen.
 • De recruiter is (helaas nog) geen helderziende: schrijf wat een recruiter moet lezen over je vaardigheden en je ervaring. Verwacht dus niet dat de recruiter alle informatie gaat uitspitten. Hij/zij leest en analyseert wat er staat, en linkt dit altijd weer aan de vacature. Duidelijk, “to the point” en volledig zijn, daar gaat het om!
Image by Oli Lynch from Pixabay

Conclusie

Jaren geleden ging ik de mist in door recruiters te willen overtuigen van mijn administratief talent door een motivatiebrief in de vorm van een literair epistel. :-) Het duurde een tijdje vooraleer ik begreep dat solliciteren, naast het menselijke aspect, ook een proces is waarin efficiëntie en duidelijkheid, zoals helder omschreven competenties, ervaringen, een gegronde motivatie en beknoptheid een essentiële rol spelen. Door te solliciteren door de ogen van een recruiter, kun je de hele sollicitatieprocedure niet alleen gemakkelijker maken voor de recruiters… maar ook (vooral) voor jezelf. Succes!

Geschreven door Maïté Lerate

--

--