Egy reklám mentes világ?

Az okos eszközök elterjedésével új korszak kezdődött a reklámiparban is. Manapság nem csak óriási hirdetőplakátokon, TV nézés esetleg internetezés közben versenyeznek a figyelmünkért a reklámügynökségek, hiszen már egyenesen a zsebünkből is hirdetések folynak.

Az alkalmazások amelyeket mindennap használunk tele vannak hirdetésekkel és úgy vettük észre, hogy a legtöbb felhasználóban ellenszenvet vált ki, ha valaki ezáltal szeretne bevételhez jutni.

De miért is lehet ez?

Az ingyenes ( Freemium ) mobil alkalmazásoknál a leggyakoribb üzleti model az, hogy a teljesen ingyenesen letölthető appokban hírdetéseket helyeznek el amiket In-App Purchase-el (alkalmazáson belüli fizetési mód) lehet eltüntetni ha valakit idegesítenek. A legtöbb játéknál észre sem lehet ezeket venni elsőre, idővel amikorra már a felhasználó megszerette és rá is érzett a játékra: egyre gyakoribbak lesznek a felugró hirdetések, blokkolva az egész játékmenetet.
A legtöbb alkalmazás még mindig erre építkezik és egy hasonló helyzet állt elő mint a website-oknál: reklám-reklám hátán, minél ügyesebben elhelyezve, hogy rászedjük a gyanútlan felhasználót.

Úgy gondolom ezért tekintenek az emberek rossz szemmel a mobil hirdetésekre, mert a legtöbbjük feltünő, idegesítő és ami a legrosszabb: irreleváns.
A mobil hirdetéseket szolgáltató platformok ( mint például a Google AdMob vagy a Facebookon belüli hirdetések) a mennyiségre és nem a minőségre helyezik a hangsúlyt. Főleg megjelenés alapján működnek így a hirdetésre szánt keret pillanatok alatt elég.

Pár ezer forintból már több ezer, sőt több tízezer embert érhetünk el. Viszont a nagyszámok törvényéhez ez kevés, ekkora számoknál a konverziós rátánk még mindig csekélyke lesz.

Nem hiszem, hogy a mobil hirdetések világa jó irányba haladna, hiszen a fent említett pénzégetés nem jó a hirdetőnek: hatalmas összegeket kell megmozgatnia ahhoz hogy elérjen akár 0.5-1%-os konverziót is, de főleg nem jó a felhasználónak: irreleváns, idegesítő, pofátlan hirdetéseket kapnak az arcukba.

Mint üzleti model kétségtelenül működőképes, sőt sokszor lehet találkozni egyedi megoldásokkal amelyek színvilágban, designban és mondanivalójukban is beleilleszkednek az alkalmazásba. Az így szerzett látogatók nem véletlen kattintással, vagy valamilyen furmányos módon rákényszerített átirányítással jutnak el a hirdetni kívánt termékhez/oldalra/szolgáltatáshoz. Lehet hogy a klikkek száma kevesebb lesz, de a konverzió nagyobb, hiszen aki rákattintott az valóban potenciális ügyfél, nem pedig egy véletlen áldozat.

Olyan, hogy reklám mentes világ már nem létezik, de vajon a tedencia megmarad és szép lassan elárasztanak minket a mobil hirdetések végeláthatatlan áradata vagy lesz-e igény egyedi, igényesen összeállított és megfelelően targetált megoldásokra is a piacon?