Mi kell egy mobil alkalmazás fejlesztéséhez?

TL;DR: egy jól kidolgozott koncepció / ötlet / termék, a többiről mi gondoskodunk…

Na jó ennél azért kicsit bonyolultabb a helyzet...

Közel 5 éve foglalkozunk mobil alkalmazás fejlesztéssel és ennyi idő alatt jópár projekthez volt szerencsénk különböző méretben és teljesen eltérő iparágakból.

Az elmúlt években a mobil appok fejlesztésére egyre nagyobb igény jelentkezett hiszen a technológiai fejlődés elbillent a hordozható, okos eszközök (nem csak mobil, hanem óra, karkötő, iOT stb.) irányába, mivel a modern ember folyamatosan úton, rohanásban van és már nem vagyunk helyhez kötve. A XXI. századi aranyláz a startup vállalkozási forma, ezzel szerintem kár is vitatkozni és ma már ritka az a technológiai (sőt bármilyen) startup amelyhez nincs (vagy ne lehetne) mobil alkalmazást fejleszteni.

# Ha van ilyen startupod, írj nekünk a business@codeyard.eu címre és szívesen segítünk kitalálni milyen mobil appot lehetne fejleszteni a termékedhez😉

Megnőtt az igény a mobil appok fejlesztésére, de mégis mi az amit egy ügyfélnek tudnia kell(ene) mielőtt elhatározza, hogy felkeresne egy szoftver fejlesztő céget?

Mint minden technológiai projektnél, úgy a mobil appok fejlesztésénél is ökölszabály, hogy minél jobban átgondolt / kidolgozott az ötlet / koncepció / termék annál gördülékenyebb lesz a fejlesztés. Minél konkrétabb igényekkel érkezik hozzánk az ügyfél, annál pontosabb árajánlatot tudunk neki adni a várható fejlesztési időről.

Természetesen segítünk kidolgozni a részleteket, viszont gyakran találkozunk olyan igényekkel amelyek kimerülnek az “…egy Temple Run féle játékot szeretnék…” egymondatos “brief”-fel. Az ilyen projektek általában hamar elvéreznek, nem csak nálunk, mindenhol…

Azzal nincs semmi baj, ha az ügyfél tud konkrét példákat hozni, pl.: tetszik neki az Uber navigációs megoldása és valami hasonlót szeretne a saját alkalmazásába is mert úgy gondolja, hogy UX szempontból ez lenne számára a legmegfelelőbb. Ez nem másolás, ez inspirálódás 😇

Tehát fontos, hogy legyen a megrendelőnek elképzelése arról, hogy mit is szeretne és ez legalább egy pár oldalas dokumentumban le legyen rögzítve. Ez a dokumentum még nem lesz specifikáció, de ennyiből már képesek vagyunk megérteni az ügyfél vízióját és így már van alapja a beszélgetéseknek.

A megbeszélések során az ügyfélnek több kérdésre is választ kell adnia, amelyek fontosak számunkra már a projekt elején. Ilyenekre kell gondolni, természetesen a teljesség igénye nélkül:

  • Milyen platformokat szeretne támogatni? (Android, iOS, Web, WinPhone, stb.)
  • Az egyes platformokon belül milyen verziókat kell támogatni?
  • Offline / Online alkalmazást szeretne: tehát internet nélkül is lehessen használni az appot vagy esetleg csak korlátozva (pl.: feltöltés ilyenkor értelemszerűen nincs)
  • Milyen fizetési módot szeretne az alkalmazáson belül? (In-App Purchase, PayPal stb.)
  • Kik a versenytársak?
  • Ki lesz a célcsoport, esetleg az “early adopter”-ek?
  • Honnan lesz pénz? — Igen ezt is megszoktuk kérdezni, hiszen értenünk kell az üzletet a termék mögött.
  • Mi történik a kiadás után? — Milyen marketing kampánnyal készülnek, milyen csatornákon?
  • Milyen hosszú terméktámogatást szeretne?
  • Van-e már bármilyen prototípus, design terv esetleg vázlat?

TIPP: Ezeket a kérdéseket nagyjából minden mobil alkalmazás fejlesztő cég fel fogja tenni, így érdemes átgondolni mielőtt felkeressük őket. Vagy minket 😉


Az a legszerencsésebb ha az ügyfélnek már megvan mindenre a külön embere / csapata (pl.: design, marketing / PR, üzemeltető stb.) és már kész tervekkel, vázlatokkal érkezik hozzánk. Persze ez ritka mert ahogy megbízható fejlesztő csapatot nehéz találni ugyanez igaz a fenti szerepkörökre is. Szerencsére mi csak megbízható emberekkel dolgozunk együtt, így ha mondjuk designerre vagy marketingesre lenne szükség, bátran tudjuk ajánlani partnereinket.

Ha már a meglévő üzletét szeretné valaki támogatni mobil platformmal, akkor mindenképpen be kell vonni a megbeszélésekbe további szereplőket is. Tegyük fel, hogy egy régóta működő, jól bevált webáruházhoz szeretne valaki egy mobil alkalmazást fejleszteni, ilyenkor szükség lesz a fejlesztő cég közreműködésére, esetleg a rendszergazdák / üzemeltetők közbenjárására, a már meglévő arculat tervezőjére és még sorolhatnánk nap estig.

Ha megvan a teljes csapat, letisztázódtak a szerepkörök illetve elkészült az elfogadott specifikáció és megegyeztünk a scope-ban, akkor jön a fejlesztés amiről egy külön bejegyzésben fogunk mesélni.

Remélem látszik, hogy egy mobil alkalmazás fejlesztése rendkívűl összetett művelet, amit nem érdemes félválról venni vagy meggondolatlanul belevágni. A nem jól átgondolt projektek általában nem sokáig jutnak el a piacon és szerintem nem árulok el nagy titkot azzal, hogy sokat tud egy megrendelő spórolni azon, hogy ha már konkrét tervekkel jön hozzánk és elkerüli a menetközbeni módosítások fejlesztési költségeit illetve az ezekkel járó fejtöréseket, kellemetlenségeket.


Hogy kik vagyunk? A CodeYard csapata.

Hogy mit csinálunk? Kiváló alkalmazásokat készítünk, mobil és webes platformokra.

Miért? Mert ehhez értünk és imádjuk!