Mit tanultam én a távmunkából?


Pályafutásom első két évében távmunkában, kötetlen munkaidőben dolgoztam és úgy érzem sokat profitálhattam ebből.

Ha valaki belecsöppen egy ilyen helyzetbe, főleg fiatalon az olyan képességek elsajátítására tesz szert, ami a későbbiekben csak a javára válhat. Visszagondolva, örülök, hogy így kezdtem ezt a szakmát és nem estem bele a napi 8 órás munkaidő okozta kényelmi zónába.

Megtanultam beosztani az időmet.

Ha nem az iroda kényelmes közegében dolgozol, és főleg nem kötött munkaidőben, akkor kénytelen vagy megtanulni beosztani az idődet. Munka mellett nekem ott volt még napközben az egyetem, illetve akadt egy kis magánélet is ☺. Így a mindennapjaim sokszor fel voltak tördelve, reggel munkával kezdtem a napot, délre mentem az egyetemre, délután bevásárlás / udvarlás / sport és este ismét munka. Előre el kellett terveznem a napomat, hogy mi az amit aznap meg szeretnék valósítani, mi az ami belefér az adott időszakba. Ma már úgy érzem hogy ennek köszönhetően könnyebben menedzselem az időmet és jobban reagálok az ingadozó munkatempóra.

Megtanultam pontosan becsülni

A legfontosabb dolog amit a távmunka adhat, hogy felismerjük a saját képességeinket és megtanuljunk becslést adni egy adott feladatra.

Gondolj csak bele hogy ha a napod tele van megszakításokkal és muszáj vagy a mindennapi teendőidet beütemezni, eldönteni hogy mi az a mennyiség amit az adott időszakban meg tudsz oldani, akkor bizony mindent apró feladatokra kell bontanod és megbecsülnöd, mi mennyi ideig fog tartani.

Mi mindig becslünk a CodeYard-nál, szerintünk elengedhetetlen az, hogy egy fejlesztő tisztában legyen a képességeivel. Sosem gond ha valaki egy feladatra túl sok időt becsül, ez idővel csiszolódik, a lényeg hogy tanuljunk ezekből. Érdemes tudatosan figyelni, hogy a különböző feladat típusok becslésénél mennyire voltunk pontosak, mi az amiben még fejlődnünk kellene.

Önállóságra nevelt

A távmunka nem jelenti azt hogy elszigetelődnénk a munkatársainktól, sőt! A hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen a jó kommunikáció. Viszont ez a kommunikáció nem lehet teljesen valósidőbeni, hiszen lehet hogy amikor problémánk adódik akkor a társunk éppen nem elérhető és nem tud azonnal válaszolni. Míg a munkahelyen csak odafordulunk a szomszédunkhoz és adhoc jelleggel megkérdezzük a véleményét, addig távmunkában ez mindig bizonyos időeltolódással fog járni. Főleg ha este dolgozol, vagy ha a munkatársak egy másik idő zónában vannak. Ezért kénytelen az ember önállóságot tanulva, bizonyos mértékig csak magára hagyatkozni.

Felelősség vállalást vár el

Az önállóságból adódóan néha olyan döntéseket kell hozni, amit nem tudunk megbeszélni másokkal. Kénytelenek vagyunk felelősséget vállalni, hiszen nem eshetünk át a ló túlsó oldalára azzal, hogy az időnk nagy részét a kommunikáció teszi ki. A kommunikáció az alapja mindennek, de néha ugyanolyan veszélyes is lehet mint amennyire hatékony.

Rá vagy szorulva hogy önállóan dönts, véleményt formálj, hogy alkoss és ne csak szöveget gépelj mint egy robot!

Szabadság érzetet ad

Talán nevezhetjük ezt életstílusnak is. Fontos tudni azt, hogy nem mindenki képes átérezni azt, hogy mi mindent tud nyújtani a távmunka lehetősége. A 37Signals úttörő ebben a témában, könyvet is írtak róla REMOTE néven. Ajánlom mindenkinek, remek olvasmány.

Számomra a könyv mondanivalója, hogy a távmunka egy olyan lehetőség amelyet ha az ember jól használ ki, akkor növelheti saját (vagy éppen alkalmazottai) produktivitását. Olyan szabadságot ad amelyet helyesen használva rengeteg időt és energiát szabadíthatunk fel, elkerülve a mindennapi robotmunka érzetét. Nem mindenki szereti egy zsúfolt, nyüzsgő irodában eltölteni a nap 1/3-át, ha valaki hatékonyabban tud dolgozni otthonról annak meg kell adni a lehetőséget erre.

A könyv számos példát hoz fel a távmunka mellett, nem szeretném most ezeket felsorolni tényleg hasznos írás.


A fent említett szempontok mellett amelyek hozzájárultak szakmai fejlődésemhez fontos megemlíteni hogy az IT szakma ilyen szempontból szerencsés, hiszen olyan technológiákat és megoldásokat használunk mindennap, (e-mail, HipChat, Skype, Trello stb.) amik elősegíthetik a távmunka lehetőségét, ellenben más szakmákkal (orvos, autószerelő, tanár stb.) egy laptoppal és egy élő internet kapcsolattal a világ végéről is tudunk dolgozni.

Mára már jobban szeretem az irodában, emberek között tölteni a mindennapjaimat, viszont örülök hogy a távmunka mint opció elérhető számomra.


Ha szeretnél tőlünk több bejegyzést olvasni, akkor kövess minket Facebook-on vagy böngészd tovább Medium cikkeinket.

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Imre Ujlaki’s story.