Smart Watch it!

Okosóra lázban ég a gadget piac…


A piac

Az elmúlt napokban számtalan okosóra bejelentésről kaptunk hírt. Legtöbbjük a Google féle Android Wear operációs rendszerrel telepítve vásárolható majd meg, különböző gyártóktól.

Van itt Asus ZenWatch, LG G Watch (R), és persze a rég várt köralakú Moto 360. Megjelent még a hajlított kijelzős Samsung Galaxy Gear S ami ugyan nem Android Wear alapú, de virtuális billentyűzeten is lehet pötyögni (bár ez valószínűleg teljességgel használhatatlan ekkora kijelzőn).

Moto 360, LG G Watch, Samsung Gear Live
Forrás: TechCrunch

Kapcsolódási pont

Miért érdekes az okosóra piac a mi szempontunkból?
Mert már mi is fejlesztünk rá.

Nemrég kezdtünk el egy olyan applikáció-páros kifejlesztését melynek egyik végén egy szimpla Androidos készüléken futó alkalmazás, a másik végén található okosórás alkalmazásnak képes adatokat küldeni. A cél az, hogy bizonyos (sport / wellness) tevékenységek közben, amikor nincs nálunk a telefonunk, továbbra is hasznos információkkal legyünk ellátva.
Viselője folyamatosan informálva van a következő szükséges tevékenység elvégzéséről, miközben egészségi állapotára vonatkozó információkat is megtekinthet az órájára pillantva.

A rengeteg okosóra (Peeble, Tizen, stb…) közül csak a Google féle rendszer adta meg a lehetőséget arra, hogy az applikáció önmagában az órán fusson és hozzáférjen az órába épített pulzusmérőhöz. Már a vízállóság is egy komoly szűrőt jelentett, de a pulzusmérő nyílt API-ja csak a Wear-ben van jelen (a Samsung Gear-en futó Tizen SDK-ból egy updattel kivették a funkciót).
Így a platform eldőlt.

Az eszköz beszerzése nehezebb volt mint gondoltam. Magyarországon ugyanis nem lehet (vagy én nem tudtam) beszerzni. A mostani bejelentések előtt két eszközt árult közvetlenül a Google Play (magyarországra nem szállít a Google), az LG G Watch-ot és a Samsung Gear Live-ot.
Mivel a feladat megoldásához beépített pulzusmérőre volt szükségünk, így csak a Gear Live maradt (így könnyű a választás ☺).
Az órát egy kedves angliai ismerősünk és a “gyors” futárszolgálat segítségével röpke másfél hét alatt a kezünkben tarthattuk.

Megj: Az ebay-en böngészve rengeteg ilyen órát találunk, melynek nagy része a Google I/O-n “ingyen” osztogatott példányok. A fejlesztők eladják az órákat, ebből is látszik, hogy mennyire új a platform. Gyakorlatilag nem tudnak vele mit kezdeni.

Fejlesztés

A fejlesztésbe nem mennék bele mélységeiben, ha érdekel titeket, egy másik alkalommal szívesen kifejtem. Röviden annyit, hogy Android fejlesztőknek nem okoz majd különös erőfeszítést a Wear SDK használata, a megszokott eszközöket megtaláljuk az Android Studio-ban.

Ami talán említésre méltó, az eddigi Android féle dpi skálázás mellett (ez oldja fel az elképesztően sok különböző képernyőfelbontás problémáját) most már figyelhetünk a különböző alakú kijelzőkre is (squared, rounded).


Személyes vélemény

Fejlesztői szemmel érdekes tapasztalni, hogy a phabletek és tabletek után most hirtelen aprócska felületen (280x280 / 320x320) kell operálni.
Azt gondolom a UI / UX szakembereknek is új szemszögből kell majd megvizsgálni és megtervezni az okosórára készülő applikációk képernyőit. Mondhatom, nem lesz egyszerű.

Az óra viselése egyébként meglepően kényelmes. Viselőjét olyan apróságok örvendeztetik, mint az automatikus képernyő bekapcsolás a csukló fordításakor (ránézel az órádra), vagy az összes telefonon történő eseménykori diszkrét rezgés, ugyanis az órára gyakorlatilag tükröződik a csatlakoztatott telefonra érkező összes notification.

Emellett óriási feketepont jár az 1 napos akkumulátorért ami könnyen megkeserítheti az ember életét. Remélem idővel ez is javulni fog.

Néhány funkció elsőre useless, de hiszek benne, hogy itt is kialakulnak majd azok a felhasználási területek amik igazán hasznossá teszik ezt a viselhető eszközt. Ez nagyrészben rajtunk, fejlesztőkön múlik, szóval hajrá!

Jövő

A Google legújabb bejelentése szerint a Wear hamarosan óriási fejlesztéseken esik át, így tud majd offline zene lejátszást, GPS-t és letölthető óra kinézeteket (Watch Face).
Ja, és persze továbbra is izgatottan várjuk mit lép erre az Apple ☺.

Fin.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.