Herkese Açık Bir Topluluk

Mert Susur
Codefiction
Published in
2 min readFeb 26, 2017

Bundan 5 yil kadar önce ‘Bir topluluk kuralım ve isteyenlerin patronsuz bir şekilde freelance iş yapabilmesini sağlayalım’ diye başlamıştı Codefiction. Daha sonra zaman içerisinde fazla vakit ayıramamıştık. Ardından Deniz İrgin ve Marco Baldessari ile birlikte boş vakitlerimizde CodeEksi projesini başlatıp bunu açık kaynak kodlu bir şekilde yayınladık. Daha sonra iş yoğunluğundan olsa gerek daha fazla zaman ayıramadık.

Ara ara Deniz ile telefonda boş boş yazılım hakkında konuşuyor ve gülüp geçiyorduk. Sonra bir akşam ‘Bunu neden kaydetmiyoruz?’ diye düşündük ve Codefiction Podcast böylece doğmuş oldu. Her yaptığımız kayıtta Türkiye’de yazılım sektöründe gördüğümüz sorunları tartışacaktık ve asla ciddi bir program olmasını istemiyorduk. Zaten sorun da bu değil mi? Bir çok kaliteli içerik üreten topluluk ya da kişiler çok ciddi ve okulda ders anlatırmış gibi bunu yapıyor. Toplantılarda beylerden hanımlardan geçilmiyor, statüye saygılı davranacağız diye yanlış olduğunu bildiğimiz şeylerin yanlış gitmesine ister istemez göz yumuyoruz. Korkunç bir power distance yaratiyoruz ve gemi batana kadar kral çıplak diyemiyoruz ya da bunu sadece dedikodu yaparak tartışıyoruz.

Deniz, Fırat Özbolat ve ben bir araya gelip ilk önce video kaydı yaparak içerik oluşturmaya çalıştık ancak işin içine kamera girince bir türlü rahat konuşamadık ve biz de bir çok kişinin yaptığı gibi çok ciddi ve sıkıcı bir sohbet yapmaya başladık. Tam olarak şu andaki formatı oluşturana kadar bir sürü kaydı çöpe attık. Kaliteyi değişmez bir kriter olarak her zaman ön planda tuttuk.

Arkasından bize Barış Özaydın, Uğur Atar, Onur Aykaç, Deniz Özgen de katıldı. Bir taraftan da bizi dinleyen kişilerle iletişime geçmeye başladık, komunitemiz giderek büyümeye başladı. Hep beraber bir kitap çevirisi yapmaya başladık (bkz: typescriptbook), hep beraber Tekna Bilişim sponsorluğunda bir meetup’da buluştuk. (bkz: Codefiction Meetup) ve live coding oturumlari yapmaya başladık.

Türkiye’de kaliteli yazılımlar çıkması, bilişim çalışanlarının daha kaliteli çalışma koşullarına ulaşması için sorunları su yüzüne çıkartmaya çalışıyoruz ve yaptığımız projelerle bir yazılım kültürü oluşturmaya çalışıyoruz. İşimiz çok zor, bunun farkındayız bu yüzden de herkesin katkı sağlayabilmesini çok önemsiyoruz.

Nasıl mı? Çok basit, hemen gitter’daki odamıza gelin, kendinizi tanıtın. Sonrasında sorunuz varsa, açık kaynak kodlu bir projede yardım istiyorsanız ya da tartışmak istediğiniz bir şey varsa veya basitçe bizim yaptığımız bir şey hakkında yorumunuz ya da eleştiriniz varsa hemen tartışmaya açın. Hep beraber konuşalım ve birbirimize destek olalım.

Codefiction bir grup ya da kişiye ait bir topluluk değil. Biz sadece başlattık ancak hep beraber bundan sonrasını getirip sahiplenebiliriz. Statüler yok, herkes eşit söz hakkına sahip ve en önemlisi herkesin fikrine önem veriliyor.

Siz de gelin bu misyonumuzu hep beraber daha güçlü yerine getirelim.

--

--