Mobil alkalmazás fejlesztés — A mobil fejlesztésről több felvonásban

Mi a CodeVision-nél évek óta foglalkozunk mobil alkalmazás fejlesztéssel. Az első mobil alkalmazásainkat még az ún. Feature Phone-okra fejlesztettük a méltán hírhedt Mobil Java (J2ME) platformon — annak minden szépségével együtt. De ezt talán hagyjuk is, mert mindez mára már csak történelem…

Ugye ismerős a logó? :)

Az elmúlt 6 év tapasztalatait a legkülönbözőbb alkalmazások tervezése és készítése közben szereztük, ugyanis lehetőségünk volt a lényegében egyképernyős marketing alkalmazások fejlesztésétől kezdve, az ipari környezetben üzemelő mission-critical alkalmazások készítésén át a több ezer emberórás, nagyvállalati környezetben, nagy felhasználószámmal üzemelő alkalmazások fejlesztésére is. Ezek közül talán a “legpikánsabbnak” (ha szabad így fogalmaznom) egy erdészeti alkalmazás mondható, amely egy farakásról szemből illetve oldalról készített fénykép alapján kiszámolta a farakásban lévő rönkök össztérfogatát. De hasonlóan “izgalmasnak” tekinthető például az az alkalmazás, amely Android és iOS platformon pusztán a kamera segítségével mérte meg a felhasználó pulzusát egy szíverősítő táplálékkiegészítő készítmény promóciós alkalmazásaként.

A fentieken túl persze egyedi kihívásokat jelentettek a nagyvállalati mobil alkalmazások, amelyek egy egészen más világba engedtek betekintést számunkra. Szakterülettől függetlenül, ha valaki már dolgozott együtt klasszikus mamutvállalattal (egyes terminológiákban ezt corporate-típusú fejlesztésként is emlegetik), akkor pontosan tudja, hogy mind a döntéshozás, mind pedig a kollegiális együttműködés merőben eltér a kisebb vállalkozásoknál megszokottaktól. Nem rosszabb, nem jobb, csak más.

Forrás: http://www.techitweb.com/top-5-best-mobile-apps-for-engineers/

Amit viszont a mobil alkalmazás fejlesztés szakterületén már a kezdetektől fogva kis- és nagyvállalati környezetben egyaránt tapasztalhattunk, az “a távolról szemlélés és az egészséges félelem a témától”. Úgy érzékeltük ugyanis, hogy a döntéshozók (gondoljunk itt egy kis/közép vállalkozás ügyvezetőjére vagy egy multinacionális vállalkozás középvezetői rétegére) kezdettől fogva tisztában voltak azzal, hogy szükségük van saját mobil alkalmazásra. A mobil alkalmazáshoz — mint eszközhöz, azonban nem nyúltak biztos kézzel és nem igazán tudtak mit kezdeni a helyzettel.

Ez a hozzáállás azért lepett meg bennünket, mert a legtöbb döntéshozó addigra már sikeresen túl volt a weboldalak/webshopok készítésén: átélték annak kudarcait és a fáradalmas tervezési illetve kivitelezési munkák végeztével pedig egy működő online megjelenéssel és tetemes online tapasztalattal a hátuk mögött érkeztek meg a mobil alkalmazások világának kapujába. Meglátásunk szerint azonban a legtöbb esetben az online transzformáció során szerzett tapasztalataikat egyáltalán nem vagy nem megfelelően tudták adaptálni a mobil transzformáció során. 2012–2013 környékén az utólag megfelelőnek mondható hozzáállás mellett (hiszen volt ilyen is!) két tipikus véleményformálás volt jellemző: a “Legyen pont olyan, mint a weben, mert ott jó” illetve a “Mindegy, csak legyen mobilon is”.

Forrás: http://barnraisersllc.com/2013/08/mobile-app-mobile-website-14-decision-makers/

Mára már azt hiszem a legtöbben rendelkezünk olyan mobil kultúrával, amely alapján rögvest láthatjuk, hogy a “Legyen pont olyan, mint a weben, mert ott jó” típusú gondolkodásmód igazából nem célravezető. Ennek a gondolatmenetnek alapvető problémája, hogy felhasználói szemmel nézve minek töltsek le egy mobil alkalmazást, ami pont ugyanazt adja, mint egy reszponzív weboldal? Minek foglalja a helyet a mobilomon? Minek adjak neki hozzáférési engedélyeket olyan dolgokhoz, amiket talán nem is értek? Nyilvánvaló, hogy ha a felhasználó fejében a fentiek közül csak egy kérdés is felmerül, akkor már nem tölti le az alkalmazást, nem hogy ha esetleg mindhárom egyszerre. Következésképpen tehát az ilyen weboldal “mobilizációs” termékeket nem igazán kedvelték meg a potenciális felhasználók, hiszen azzal szemben bizalmatlanok voltak.

A “Mindegy, csak legyen mobilon is” típusú gondolatmenetek hasonló eredményre juttatták az alkalmazásokat, hiszen a felhasználók az egy-két képernyős, igazából mindig a webre irányító alkalmazások esetében szintén nem látták meg azt a hozzáadott értéket, amiért “beengedték volna az alkalmazást a telefonjukba”.


Azt tehát az eddigiek alapján megállapíthatjuk, hogy vannak “Hogyan ne csináljuk” minták, amelyeket talán már a legtöbben ismernek is. Az viszont még mindig kérdéses, hogy akkor “Hogyan csináljuk?”. Cikksorozatunkban a jövőben olyan alapgondolatokat és eseteket szeretnénk publikálni, amely gondolatébresztő hatással lehet a mobil alkalmazás fejlesztéshez való hozzáállásra, a szükséges munkafolyamatokra illetve a mobil transzformáció nyújtotta lehetőségek felismerésére. Bízunk benne, hogy eme törekvésünkben sikerrel járunk és ebben Te is örömödet leled, kedves Olvasó!


Hasznosnak tartottad a cikket? Ha igen, kérlek adj hangot véleményednek az ajánlás funkció használatával.

Ha érdeklődnél vagy csak beszélgetnél a témáról, várjuk megkeresésedet alábbi elérhetőségeink egyikén:

Facebook: https://www.facebook.com/codevisionHU

Twitter: https://twitter.com/codevisionHU

E-mail: hello@codevision.hu

A mobil alkalmazás fejlesztési üzletágunkról további információkat a http://www.mobilalkalmazasfejlesztes.hu oldalon találhatsz.