Uzaktan Kimlik Doğrulama Sistemi

Sanction Scanner Türkiye
Sanction Scanner Türkiye
3 min readJun 10, 2021

Kimlik Doğrulama Nedir?

Kimlik Doğrulama , bir kamu veya özel kişi tarafından sağlanan bilgilerin doğruluğunu kontrol etmektir. Bilgileri doğrulama süreci çok önemlidir. Çünkü bilgi yanlış ise karşı taraftan aldığımız bilgilerin hiçbir önemi yoktur. İlk adım, kullanıcının kimliğini doğrulamakla başlar. İşletme, müşterinin kimliğini doğruladıktan sonra, bunun bir tehdit oluşturup oluşturmadığını kontrol eder. Bu sayede şirketler kara para aklama, rüşvet ve terörün finansmanını önleyebilir. E-ticaret, kumar, sanayi, ticaret, finans, çevrimiçi eğitim gibi birçok farklı alanda kimlik doğrulama işlemleri kullanılmaktadır.

2020 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yayınlanan Tebliğ Taslağı’na göre, müşteriler şubeye gitmeden ve ıslak imza gerekmeden banka hesabı açılabilecek. Düzenleme, bankalara yeni müşteri kazandırmak, uzaktan kimlik doğrulama yeniliğini getirmek ve pandemide oluşan iletişim sıkıntılarını çözmek için hazırlandı. Bu düzenlemenin sonucunda, 1 Ocak 2021 tarihinde Uzaktan Kimlik Doğrulama işlemi mümkün hale geldi.

Uzaktan Kimlik Tespit Sistemi Nasıl Çalışır?

Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeye göre, uzaktan kimlik tespiti sürecinde beyaz ışık altında görsel olarak ayırt edilebilen güvenlik ögelerine, fotoğraf ve imzaya sahip olan kimlik belgesi kullanılır. Yapay zeka teknolojisi ile desteklenen yüz tanıma ve algılama sistemi, müşterinin kimlik bilgileri ile eşleşir ve doğrulama gerçekleşmiş olur. Müşteri temsilcileri, görüşme sırasında kimliğe ve kimlik bilgilerine dair ekran görüntüleri alabilir, sahte yüz teknolojisine dair suçları önlemek için ekstra işlemler gerçekleştirebilir. Bu doğrulama sürecinde, Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na göre müşterilerin kimlik/kişisel bilgilerini saklayıp koruma altına almak da tamamen bankanın sorumluluğu altına giriyor.

Uzaktan Kimlik Tespit Sistemi ve AML

Dünyada birçok yerli ve küresel düzenleyici vardır. Bu düzenleyicilerin amacı mali suçları önlemektir. Mali suçların büyük bir çoğunluğu finansal sistemler üzerinden işlenmektedir. Bu nedenle, düzenleyiciler mali suçları önlemek için finansal kurumlarla birlikte hareket etmelidir. Düzenleyiciler periyodik olarak düzenlemeleri yayınlarlar ve duyururlar. Bu düzenlemeler finansal kurumlar için oluşturulmuş kurallardır. Bu düzenlemelere uymayan şirketlere büyük yaptırımlar ve para cezaları uygulanmaktadır. Hiçbir finans kurum bu cezalarla yüzleşmek istemez. Bu nedenle şirketlerin uyum görevlileri vardır. Uyum görevlileri, firmaları mali suçlardan ve cezalardan korumak için düzenlemeleri takip eder. Şirketlerin mali suçları önlemek için daha güvenli ve daha hızlı önlemler almasını sağlayan Kimlik Doğrulama yazılımı, kara para aklamayı önleme yazılımları ve müşteri yazılımlarınızı tanıma, firmaların uyum departmanına yardımcı olur.

Kimlik Doğrulama Hizmetleri, şirketlerin AML-KYC uyumluluğu elde etmesine yardımcı olur. Bu yazılım ile şirketler, AML ve KYC düzenlemelerine uyumlu hale gelmektedir. Ayrıca firmalarını mali suçlardan da korunmuş olurlar. Sanction Scanner, AML ve KYC uyumlu kara parayı aklama önleme yazılımları hizmete sunar.

Finansal kurumlar, Müşteri Durum Tespitini (CDD) elektronik kimlik doğrulama aracı olarak kullanabilir. CDD, müşteri ile ilgili bilgilerin toplandığı bir süreçtir. Finansal Kurum müşterilerini tanır ve maruz kalacağı riskleri azaltır. Bu risklerden en önemlisi kara para aklama ve terörün finansmanıdır. Ayrıca finans kuruluşlarının ML/TF risklerini azaltmak için etkin önlemler alması, değerlendirmesi ve uygulaması gerekmektedir. Yüksek riskli ve düşük riskli durumlarda basitleştirilmiş önlemler uygun olabilir. Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF), şirketlerin kimlik doğrulamaya yönelik risk tabanlı bir yaklaşım kullanarak CDD önlemlerini nasıl uygulayabilecekleri konusunda bir kılavuz sağlar.

--

--