Android’de Data Binding Kullanımı

Mehmet U. Aykol
Coding Wizards
2 min readMar 4, 2022

--

Android’de Data Binding Kullanımı

Merhabalar, bu yazıda Data Binding’i (veri bağlantısı) Android üzerinde nasıl kullanabileceğimizi basit bir örnek üzerinden anlatmaya çalışacağım. Ayrıca yazımın sonunda, konuyu anlatmak için oluşturduğum örnek projeye de paylaştığım repo üzerinden ulaşabileceğinizi belirtmek isterim.

Bu yöntem ile birlikte Layout’umuz ile kodlarımız arasındaki data akışı için kullandığımız kod miktarını minimuma indirmiş ve daha okunabilir bir kod yapısına erişmiş oluyoruz. Başta lüzumsuz ve uğraştırıcı bir yöntem gibi görünebilir fakat oldukça faydalı bir yöntem olduğunu bu yazıda anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle bu özelliği aktive etmek için yapmamız gereken adımları sonrasında ise bu özelliği nasıl kullancağımızı adım adım görelim.

DATA BINDING’İ NASIL AKTİVE EDERIZ?

Data Binding’i kullanmaya öncelikle bu özelliği aktive ederek başlamalıyız. Bunun için projemizin build.gradle konfigürasyonlarına dataBinding kullanacağımızı aşağıdaki şekilde tanımlayabiliriz. Bu tanımlamalar sonrasında gradle bizden projemizi “syncronize” etmemizi isteyecektir. Bu adıma dikkat edelim.

ACTIVITYMİZDE DATA BINDING İÇİN TANIMLAMALARIMIZI YAPALIM

Aşağıdaki kodlar ile de üzerinden data binding yapacak olduğumuz nesnemizi oluşturabiliriz. Artık binding nesnemiz Data Binding işlevlerini yerine getirmek için hazır durumda. Bu sayede binding yaptığımız dataları layoutumuz ile sorunsuz bir şekilde paylaşabileceğiz.

Sırada Binding için kullanacağımız Data’yı oluşturmak var. Burada Android’e Kotlin ile birlikte gelen data class yapısını kullanarak Animal adında bir sınıf oluşturalım.

LAYOUT EKLEMELERİMİZİ YAPALIM

Artık Layout’umuz üzerinde yapacağımız değişikliklere geçebiliriz. Data Binding yapabilmemiz için activity_main.xml ‘imizin, <layout> </layout> Xml tanımlamalarının arasında yapacağımız <data> </data> tanımlamalarımız bulunmalı. Aşağıdaki tanımlamalar ile birlikte firstAnimal, secondAnimal ve thirdAnimal adında Animal sınıfından üç adet değişkeni layout üzerinde tanımlamış olduk. Bu değişkenlere MainActivity üzerindeki binding yaparak erişebileceğiz ve istediğimiz nesnenin referansını bu değişkenlere tanımlayarak bu nesne üzerindeki tüm verilere activity_main.xml üzerinden de erişebiliyor olacağız.

Layout üzerinde tanımlamalarımızı yaptığımıza göre MainActivity’mize geri dönebiliriz. Binding üzerinden Layout içerisinde oluşturduğumuz değişkenlere oluşturduğumuz nesneleri tanımlayalım.

Gerekli tüm tanımlamaları yaptığımıza göre bu değişkenlere Layout içerisinde bulunan diğer View’lerimiz içerisinden nasıl ulaşabileceğimize bakalım. Bu değişkenlere ulaşabilmemizin iki farklı yolu bulunmaktadır. Birincisi @={} ikincisi ise @{} şeklindedir. Güzel parantezler içerisinde ise değişkenimize atanmış olan nesne içerisindeki tüm verilere ulaşabiliriz. Aşağıdaki eklemelerimizide Layout’umuza yapıp nesnelerimize ait verilere erişip erişemediğimizi kontrol edelim.

Bu sayede tanımladığımız değişkenlere erişmiş ve bu değişkenlere ait verileri ekrana kolaylıkla yazdırmış olduk.

Ekran Çıktısı

Bu yazımızda basit bir örnek üzerinden Data Binding’i nasıl aktive edebileceğimizi ve Android’deki bu özelliği efektif bir şekilde nasıl kullanabileceğimizi basit bir örnek üzerinde görmüş olduk. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Esenlikler Dilerim…

Kaynak Kodlar:

--

--