Amerikan Türlerinde Yavru Alımı

Cofish
Cofish Akvaryum
Published in
3 min readNov 1, 2019

Akvaryumunuzda amerikan türlerini besliyorsanız, yavru almamış olmanız çok normaldir. Orta ve Güney Amerikadan gelen özellikle cichlid türleri, Afrikalı cichlid’lere göre çok daha nadir çiftleşir ve yavrularlar. Aslında bunun sebebi, bu türün çok daha seçici olmasından kaynaklıdır. Daha önce Afrikalı cichlid türlerinden herhangi birine bakmış olanlar bilirler ki, bu tür inanılmaz çoğalır. Piyasada da çok ucuza bulunabilirler. Örneğin bir Sarı Prenses türünün yetişkin halini 1 ila 3₺ arasında bulabilirken, Amerikan türlerinin 2 -3 cm boyundaki yavruları 15₺’den başlar, türün nadirliğine göre de 75₺ gibi fiyatlara kadar çıkabilir.

Peki bu balıkların çiftleşmesini sağlamak neden bu kadar zor? Ya da soruyu şöyle de değiştirebiliriz: bu balıklardan yavru almak neden bu kadar zor?
Bazı durumlarda balıklarınız bir dişi ve bir erkek olarak denk geldiyse, eş tutarlar ve yumurtlarlar. Ancak yumurtalardan yavru çıkmayabilir, hatta yumurtalarınız anne veya baba tarafından yenebilir.

Neler yapmak gerektiği hakkında forumlarda ve gruplarda dolaşırken Dimitri Kazanova ile tanıştık. Kendisi daha önce birçok Amerikan türünden yavru aldığı için kendisi ile bir ropörtaj yaptık ve aklımızdaki soruları yönelttik. Şimdi bu konuşmamızdan çıkardığımız sonuçları sizlere maddeler halinde iletelim.

  1. Suyun pH seviyesini düşürmek gerek:

Akvaryuma koyduğunuz suyu musluktan alıyorsanız, bu suyun daha önceden bir arıtmadan geçerek geldiğini unutmayın. Özellikle dezenfektan etkisi sebebiyle içerisine klor konulan musluk suyunun pH seviyesi yüksek olabilir. Daha bazik olan bu suyun pH seviyesini düşürerek daha asidik bir ortam oluşturmak gerekiyor. Bunu sağlamak isterseniz daha önce yazdığımız “Blackwater Akvaryum Kurulumu” yazımızı okuyabilirsiniz. Suyunuzu Blackwater yaparak suyu daha asidik hale getirebilirsiniz. Dimitri Bey ise kendisinin kiraz kökü kullanarak pH seviyesini ancak 7'ye düşürdüğünü, daha da düşürmek için çay demi kullanarak 6.5 seviyelerine getirdiğini söylüyor.

2. Yumurta döktükten sonra:

Uygun ortamın sağlanmasının ardından balıklarınız da birbirini beğenmişse doğal süreç işlemeye başlar. Bu süreç sonunda balıklarınız düz bir taşı gözlerine kestirip yumurtalarını döker. Erkek üzerlerinde gezinerek yumurtaları döllerken, dönüşümlü olarak anne ve baba yumurtaların üzerlerini yellerler.

Rainbow Cichlid çifti yumurtlamaya hazırlanırken

Bu sayede yumurtaların üzerinden sürekli olarak oksijene doymuş suyun geçmesi sağlanır. Anne ve baba bu hareketleriyle yumurtaların küflenmesini engellemeye çalışsa da, akvaryum gibi kapalı sistemlerde suyun akışı her zaman ideal olmayabilir. Dimitri Bey bu sebepten dolayı kendisinin akvaryumuna malahit yeşili eklediğini söylüyor. Bu maddenin bulunduğu bazı su düzenleyici sıvıları petshop’lardan temin edebilirsiniz. Sera’nın bazı ürünleri özellikle yumurtaların küflenmemesi için içerisinde bakır içerirler. Bu süreçte bu ürünlerden de kullanabilirsiniz.

Green Severum ve yumurtaları

3. Yumurtaların açılması:

Her türün yumurtalarının açılma süresi değişkenlik gösterir. Kendi beslediğiniz türe göre yumurtaların açılma sürelerini araştırabilirsiniz. Ortalama 2–3 gün içerisinde yumurtalar açılır, ve yumurta kesesinin dışına doğru kuyruklar çıkar. Bu aşamada anne veya baba yavruların yerini değiştirip, yumurtaları daha güvenli bir yere taşıyabilir. Bu durum normaldir, eğer annenin veya babanın yumurtaları ağzına aldığını görürseniz müdahale etmeyin. Büyük ihtimalle taşıma işlemi gerçekleşiyor olabilir. Bu durumu gözlemlediğinizde olabilecek bir başka durum da, babanın yumurtaları yemesidir. Bu oluyorsa Dimitri Bey’in de söylediği üzere, baba henüz babalık konusunda acemidir ve büyük ihtimalle ilk parti yavrulama başarısız sonuçlanabilir.

Rainbow Cichlid yavruları

4. Sonra ne yapacağız?

Yumurtalar üst resimde göründüğü gibi açıldıktan sonra yavrular hızla büyümeye başlar. Bu evrede anne ve baba yavrularına bakmayı sürdürürler. Ebeveynlik yapan nadir türlerden olan cichlid’ler için, anne ve babayı yavrulardan ayırmaya gerek olmadığı yazar. Ancak ropörtajımızda da sorularımızı iletirken, babanın genelde sorun yarattığını ve yavruları yediğinden bahsettik. Böyle bir durum gözlemlerseniz sadece babanın tanktan ayrılabileceğini konuştuk. Bu dönemde anneyi artemia ile besleyebilirsiniz. Ayrıca yavruların altlarında yumurta kesesi olduğu sürece yemlenmesine gerek yoktur. Yavrular ihtiyacı olan besini bu keseden alırken, büyüdüklerinde ise anneleri yavruları beslemeye devam edecektir.

Önerileriniz ve sorunuz olursa aşağıda yorum bırakabilir, veya alttaki linklerden bize ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Dimitri Kazanova’ya Facebook profili üzerinden ulaşabilirsiniz.

Instagram adresimiz: @cofishco
Mail adresimiz: cofishco@outlook.com

--

--