4 tips voor pret met de Omgevingswet

Annemijn Kleissen
COMcept
Published in
3 min readFeb 25, 2022

De Omgevingswet: waarschijnlijk een term die voor veel mensen wel een belletje doet rinkelen. Wij krijgen veel aanvragen van gemeenten voor ondersteuning in de communicatie met betrekking tot de Omgevingswet. Daar worden wij blij van, want communicatie rondom de Omgevingswet is altijd een mooie uitdaging!

De veranderingen die de ingang van de Omgevingswet met zich meebrengen zijn niet niks. Gemeenten moeten hun werkwijze aanpassen, er moet meer ruimte komen voor participatie en er komt één Omgevingsloket waar initiatiefnemers direct een vergunning kunnen aanvragen als blijkt dat deze nodig is. Duidelijke communicatie over deze veranderingen is key om draagvlak te creëren en om de overgang soepel te laten verlopen.

Hoe je dat doet? Communicatieadviseurs Annemijn en Suzan delen 4 tips:

1. Houd je collega’s aangehaakt

Deze komst van de Omgevingswet vraag om duidelijke interne communicatie. Een aantal medewerkers van de gemeente krijgen direct te maken met de Omgevingswet. Het is belangrijk om die groep continu te informeren over en betrekken bij de voortgang en de laatste ontwikkelingen.

2. Maak het concreet

Daarnaast is er ook een grote groep collega’s die nu nog niet zelf aan de slag is met de Omgevingswet, maar er wel zijdelings mee te maken krijgen. De grote uitdaging daarbij is om de Omgevingswet concreet te maken: Wat betekent de Omgevingswet voor jouw werk? De Omgevingswet concreet maken kan door ervaringsverhalen van collega’s delen, een duidelijke intranetpagina, een (online) inloopspreekuur of zelfs een heus Omgevingswetfestival!

3. Klantreis op orde

Hetzelfde geldt voor externe communicatie. Communicatie vanuit de gemeente richting initiatiefnemers moet naadloos aansluiten bij de nieuwe interne werkprocessen. Dit betekent dat veel middelen aangepast en herschreven moeten worden. Van brieven tot websiteteksten.

4. Communiceer op het juiste moment

Een belangrijke doelgroep voor externe communicatie zijn initiatiefnemers die regelmatig een vergunning aanvragen, ondernemers en adviesbureau’s. Informeer hen vroegtijdig, al voordat de Omgevingswet ingaat, en neem ze mee zodat ze weten wat er straks van hun verwacht wordt. Daarnaast is er een grote groep inwoners zie zelden een vergunning aanvraagt en dus ook niet gelijk met de Omgevingswet in aanraking komt. Informeer deze inwoners op het moment dat dit voor hun een rol gaat spelen: Hoe moeten ze in het vervolg een vergunning aanvragen en hoe zit het eigenlijk met participatie?

Onze communicatieadviseurs weten hoe ze collega’s, initiatiefnemers en andere betrokkenen op een creatieve, maar ook efficiënte manier informeren over en betrekken bij de Omgevingswet. Van het versturen van nieuwsbrieven, tot het organiseren van webinars of bijeenkomsten voor initiatiefnemers. Meer pret beleven met de Omgevingswet? We denken graag met je mee!

Suzan Grootens
Annemijn Kleissen

--

--