31 Mart Yerel Seçimleri Kullanma Kılavuzu

Tutku Canbolat
comd434
Published in
2 min readMar 30, 2019
Örnek Oy Pusulası

31 Mart Yerel Seçimlerine bir haftadan kısa bir süre kaldı, seçimlerde Türkiye genelinde 57 milyon 93 bin 984 seçmen, 194 bin 310 sandıkta oy kullanacak. Bu seçmenlerin 1 milyon 2 bin 392 tanesi ise ilk kez 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde oy kullanıyor olacak.

Peki seçimlerde kaç adet oy pusulası olacak? Geçerli oy kullanabilmek için dikkat edilmesi gereken noktalar neler? Oy kullanma işlemi hangi saatler arasında gerçekleşecek? Gelin haberimizde birlikte göz atalım.

2019 Yerel Seçimlerinde oy pusulaları nasıl düzenlendi?

Yüksek Seçim Kurulu tarafından bu seçimlerde kullanılmak üzere üç farklı oy pusulası düzenlendi. Oy pusulalarının renk dağılımları şu şekilde:

-Büyükşehir belediye başkanlığı oy pusulası: Beyaz

-Büyükşehir olmayan illerde belediye başkanlığı oy pusulası: Turuncu

-İlçe belediyesi oy pusulası: Mavi

-Belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için kullanılacak oy pusulası: Sarı

Oy pusulalarında, her bir partinin yukarıdan aşağıya amblemleri, parti isimleri ve aday isimleri bulunuyor. Oy pusulaları için daha önce çekilen kura ile belirlenen soldan sağa parti dizilimi ise şu şekilde:

Örnek Oy Pusulası

Seçmenler oylarını kullandıktan sonra üç oy pusulasını da üzerinde YSK filigranı bulunan sarı renkteki zarfa koyup şeffaf seçim sandıklarına atacaklar.

Hangi şehirler, hangi saatte oy kullanacak?

Oy kullanma işlemi Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kilis, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Trabzon, Tunceli ve Van’da diğer illerden farklı olarak bir saat erken başlayıp bir saat erken sona erecek. Geri kalan illerdeki seçmenler ise oylarını 08:00 ile 17:00 arasında kullanabilecekler.

Oy verme işlemi sırasında dikkat edilmesi gereken unsurlar neler?

Seçmenlerin sandık başına giderken oy kullanabilmek için yanlarında üzerinde T.C. Kimlik Numarası bulunan, nüfus cüzdanı ya da pasaport gibi resmi nitelikli bir belge bulundurmaları gerekiyor. Seçmenlerin, oy kullanacakları sandıklara gittikten sonra birleşik oy pusulalarını, zarfı ve mühürü sandık görevlilerinden teslim alarak oy kullanacakları kabine geçip tercih edecekleri adayın isminin altında bulunan yuvarlağa mühürü basmaları gerekiyor. Kullanılan oyun sayım sırasında geçerli sayılabilmesi için oy kullanan seçmenin tek bir adaya oy vermiş olması gerekiyor. Birden çok adayın işaretlendiği oy pusulaları geçersiz oy olarak sayılıyor. Seçmenlerin oy verme işlemlerini tamamladıktan sonra zarfın ağzını kapatarak sandığa atmaları ve son olarak seçmen listesinde adlarını bularak imza atmaları gerekiyor.

Haber: Hazal Şener/Tutku Canbolat

--

--