Ya geçersiz oy kullanırsan?

Su Demir
comd434
Published in
3 min readMar 27, 2019

Vatandaşların 31 Mart 2019 günü oy kullanırken dikkat etmesi gereken unsurları bir araya topladık.

Son 16 yılda 11 seçim gören Türkiye yerel seçimlere gün sayıyor. 31 Mart 2019'a yalnızca birkaç gün kalmışken, vatandaşların geçersiz oy kullanmaktan kaçınmak adına dikkat etmesi gereken unsurlar bulunuyor. Özellikle ilk kez oy kullanacak olan vatandaşların bu konuda daha dikkatli olmaları gerekiyor. Haydi sırasıyla izlenmesi gereken adımları hatırlayalım:

Nerede oy kullanacaksınız

Oy kullanacak olan vatandaşların öncelikle oy kullanacakları yeri öğrenmeleri gerekiyor. Vatandaşların herhangi bir ikametgah adresine kayıtlı olduğundan emin olmaları gerekiyor. Genellikle seçmen kağıdının ikametgaha ulaşması ile sandık yerlerini öğrenen seçmenler seçmen kağıdının ellerine ulaşmadığı takdirde şu yolları izleyebiliyor:

· YSK İnternet Sitesi

http://ysk.gov.tr/

· E-Devlet

https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/

· Seçmen Sorgulama Mobil uygulaması

Kimlik belgeniz

Oy kullanacak olan seçmenler seçim günü yanlarında üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası taşıyan belgelerini bulundurmak zorunda. Bu belgeler Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, nüfus cüzdanı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı gibi resmi nitelik taşıyan belgeler olmak durumunda.

Cep telefonu yasak

Oy verme kabinine cep telefonu ve ya görüntü kaydedebilecek herhangi bir elektronik cihazla girilmesi yasak. Oy kullanacak olan vatandaşlar bu tür cihazlarını oy vermeden önce sandık kuruluna bırakıp, oy verdikten sonra teslim alabilecekler.

Mühür

Vatandaşlar oy kullanmak için kabine girdiklerinde “EVET” mührünü görecekler. Geçerli oy kullanabilmek adına vatandaş “EVET” mührü dışında oy pusulasına her hangi bir işaretleme yapmamalı. Tercih ettiği adayın alanına “EVET” mührünü basan vatandaşlar sonrasında oy pusulasını düzgün bir şekilde katlayıp zarfa koymalı. Zarfa oy pusulası dışında herhangi bir şey konulması yasak.

Geçerli ve geçersiz oy pusula örnekleri

Yenisi yok

Vatandaş yanlış oy kullandığı takdirde yeni bir oy pusulası verilmiyor.

Büyük şehirler için

Büyük şehir olan illerimizde oy kullanacak olan vatandaşlar “büyük şehir belediye başkanı”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ve “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oylarını kullanacak. 3 farklı pusulaya “EVET” mührünü basması gereken vatandaş, muhtarlık oyunu ise masanın üstünde bulunan muhtar isimlerinden istediğini zarfın içine koyarak gerçekleştirecek. Büyük şehir olan illerimizi hatırlatmakta fayda var: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van.

Büyük şehir olmayan iller için

Büyük şehir olmayan illerde yaşayan vatandaşlar “il meclis üyeliği”, “belediye başkanı”, “belediye meclis üyeliği” ve “muhtarlık ve ihtiyar heyeti” için oy verecekler.

Köyler için

Köylerde yaşayan vatandaşlarımız “il meclis üyeliği” ve “muhtarlık ve ihtiyar meclisi” için oy kullanacaklar.

Tüm oy pusulalarının tek bir zarfa konulması gerekiyor.

Son adım: imza

Oy kullanan vatandaşlar zarfı sandığa attıktan sonra sandık kurulunun yanına giderek adının karşısına imza atacak. Vatandaşların böylelikle oy kullanma süreci tamamlayacak.

Oy kullanmamanın bedeli ne kadar?

Vatandaşların oy kullanmaması durumunda YSK tarafından cezai işlem uygulanıyor. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde oy kullanmamanın cezası henüz belli değil fakat geçmişe baktığımızda 2017 yılı Referandum seçimlerinde oy kullanmama cezası 22 TL olarak belirlenmişti.

Haber: Bengi Su Demir

--

--