Ieder kind heeft het recht zijn droom te leven

#conceptontwikkeling

INC
Concept ontwikkeling

--

Inc. geeft je 52 weken een blik achter de schermen waar we werken aan organisatie- en conceptontwikkeling. In week 22 praten we over ons sponsortraject in samenwerking met de Mariaschool in Reutum en de Linde in Oldenzaal. Samen met hen ontwikkelen wij een concept dat een bijdrage kan leveren aan een driedimensionaal beeld die kinderen dichterbij het waarmaken van hun dromen brengt.

Met het predicaat Excellent voor de Mariaschool in Reutum en een stijgend leerlingenaantal sinds 2009 voor de Linde kunnen Gerard aan de Stegge (Mariaschool) en Gert-Jan Egberink (de Linde) tevreden richting hun beide scholen kijken. Beide scholen bouwen continue aan de optimale leeromstandigheden voor hun leerlingen en zijn niet bang om de status quo ter discussie te stellen. Bij de Linde bijvoorbeeld hebben ze het pestbeleid vervangen door Positive Behaviour Support (PBS). Een methode gericht op het expliciet maken en stimuleren van gewenst gedrag in plaats van het afstraffen van het ongewenste. “Nu”, vinden beide heren, “is het tijd om de manier waarop wij kinderen van advies voorzien onder de loep te nemen.” De vraag die centraal staat: “kunnen wij kinderen meer meegeven dan een rapport en CITO-score?

De essentie van het concept: zichtbare toekomst.

Cognitief vermogen: ik kan

Ieder kind heeft het recht om zijn droom te leven, maar helaas is de droom vaak een ondergeschoven kindje. Het systeem bepaalt grotendeels op basis van een rapport en de CITO-score de route die een leerling aflegt. Het biedt inzicht in het cognitieve niveau, maar hoe zit het met zijn of haar drijfveren? Wat vindt hij of zij leuk om te doen? Welke voorkeuren laat hij of zij buiten school zien? Heeft het kind zelf een beeld bij wat hij zou willen? En kunnen we dit, naast inzicht in het cognitieve vermogen, aan hem meegeven?

Ontdekken: ik doe

Volgens beide schoolleiders gaat het vooral om het creëren van een omgeving waarin kinderen door te leren, te ervaren en te onderzoeken erachter kunnen komen wat hun talent is en waar ze plezier in hebben. Door te onderzoeken en de wereld te ervaren kunnen kinderen hun talenten leren kennen.

“Ik zie een school voor me waarin zij op hun eigen niveau de basisvakken (rekenen, taal en lezen) leren, waar ze op sociaal emotioneel niveau met hun leeftijdsgenoten samenwerken en waar ze op allerlei gebieden (techniek, wetenschap, ICT, kunst en cultuur) kennis maken met de wereld.” — Gert-Jan Egberink, de Linde

Hiervoor dient het schoolteam in samenwerking met experts op verschillende gebieden een aanbod te creëren waar kinderen de wereld kunnen ontdekken, onderzoeken en ervaren. Dit vraagt van leerkrachten om door te gaan met hun pedagogische en vakinhoudelijke inzet op de basisvakken en dat leerkrachten op een vakgebied (techniek, wetenschap, ICT, kunst en cultuur) hun talent verder ontwikkelen om aan te kunnen sluiten bij de talenten van de leerlingen. Deze vakgebieden worden aangevuld door een netwerk van bedrijven, organisaties en instellingen die de kinderen mee laten lopen in de praktijk. Ook ouders kunnen een rol spelen in dit netwerk door bijvoorbeeld kinderen een dag mee te laten lopen in hun werkgebied of in hun vrije tijd, door activiteiten te organiseren.

Zichtbaar maken: ik wil

Kinderen laten vaak op jonge leeftijd zien waar hun interesses en talenten liggen. Door de leerlingen op creatieve manieren uit te dagen om na te denken over de toekomst en hoe die volgens hem uit zou kunnen zien kunnen we een mogelijk patroon zichtbaar maken. Elk jaar van de basisschool wordt het kind de mogelijkheid gegeven om zijn beeld op de wereld van nu of in de toekomst zichtbaar te maken. Dit wordt vervolgens gekoppeld aan een activiteit, bijvoorbeeld door een gastles of een bedrijfsbezoek.

Een completer beeld

Samen met de Mariaschool en de Linde onderzoeken wij de mogelijkheden om dit concept verder te ontwikkelen. Het concept kan een bijdrage leveren aan het inzichtelijk maken van de dromen, drijfveren, voorkeuren, talenten en het cognitieve vermogen die het niveau van de droom weergeeft. Aan de hand van een tijdlijn die gedurende 8 jaar basisschool bij houdt wat het kind wil, doet en kan kunnen scholen een completer uitstroomprofiel aan bieden. Een driedimensionaal beeld die kinderen dichterbij het waarmaken van hun dromen brengt.

Inc. ondersteunt de Mariaschool en de Linde bij het ontwikkelen van onderwijsvisies en de vertaling naar concrete concepten. Wil jij meer weten over dit concept of wil je een bijdrage leveren? Neem contact op via 0541-672011 of hallo@incmerkbeleving.nl.

--

--