Derde schilderstrip ziet het levenslicht

Scholen enthousiast over de avonturen van Schilderbedrijf Robert

Jeroen Verbeeck
Confederatie Bouw Afwerking

--

De derde strip over de avonturen van schildersbedrijf Robert rolde onlangs van de persen. Het album bewijst dat de stripreeks, die een brug slaat tussen het werkveld en het onderwijs, stilaan een succes is.

De cover van de derde strip

Schildersbedrijf Robert krijgt een grote opdracht om de lokalen van het spiksplinternieuwe havengebouw te schilderen. De stripfiguren moeten alles opschuren en afwerken, maar krijgen te maken met ongenodigde gasten. Dat is in een notendop het verhaal dat de derde strip uit de doeken doet. Doorheen dit avontuur krijgt de lezer ook verschillende vaktechnische schildertips mee en net die maken van het geheel een leerrijke ervaring.

“Als vakvereniging waren we op zoek naar een instrument om meerdere partners aan te spreken”, vertelt Cyriel Smets van de Confederatie Bouw — Belgische Schilders. “Het idee voor de strip kwam van een van onze vorige voorzitters. Vervolgens richtten we een werkgroep op die brainstormde over de vaktechnische elementen en vonden we met Patriek Roelens een tekenaar. Hij bedenkt bovendien de verhaallijn en we geven hem ook de vrijheid om een aantal zaken ludiek in de verf te zetten. In de tweede strip zette een eigenzinnige zeemeeuw de boel op stelten en ook voor het derde nummer is er een groep dieren die zijn gang gaat.” Het bestuurslid looft ook de evolutie van de albums. “Ik heb het gevoel dat er een positieve evolutie in de albums zit. De tekenaar en werkgroep raken steeds beter op elkaar ingespeeld.”

Een kijkje in het stripalbum

De werkgroep rond het stripalbum maakte bovendien levensgrote hoofden van de stripfiguren. Daarmee promoten ze het album op de scholen. Voormalig voorzitter André Mertens getuigde in het vorige nummer nog dat ze eens in een oude Volkswagen op elkaar gepropt zaten met de grote hoofden van de stripfiguren. Dit met hilarische beelden als gevolg.

Onderwijs

De stripreeks dient in de eerste plaats om een brug te slaan tussen het werkveld en het onderwijs. Die laatste pikt de stripalbums gretig op en gebruikt ze ook in de lessen. “In de eerste strip stonden bijvoorbeeld de richtlijnen voor het gebruik van stellingen centraal. Het is beter om de schilderstudenten op zo’n manier te benaderen, dan enkel maar een saaie cursus te geven”, legt Smets uit. “De hoofddoelstelling is bovendien om het 1e jaar secundair extra te motiveren en bewust te laten kiezen voor het schilderberoep. Daarom moeten we het zo positief mogelijk etaleren. Vroeger waren we te vaak afhankelijk van afvallers uit andere richtingen. We zien nu dat, mede door het stripalbum, het tij aan het keren is.”

Niet alles loopt van een leien dakje

Idealiter zou de strip ook het laatste jaar van het lager onderwijs moeten bereiken, want zij moeten de keuze voor een studierichting nog maken. “Spijtig genoeg zijn daar nog geen middelen voor, want je moet weten dat dit project voornamelijk draait op vrijwilligers.”

Ondanks die beperking steekt Smets de ambities niet onder stoelen of banken. “Het zou toch geweldig zijn als we deze stripalbums ook kunnen aanbieden in het buitenland? De manier van onderwijs verschilt weliswaar in andere landen, maar de taal van het schilderberoep blijft wel universeel.”

De man achter de tekeningen: Patriek Roelens

(c) Patriek Roelens

Stripfiguren komen niet zomaar tot leven, maar groeien uit de pen van een tekenaar. Voor de strips over Schildersbedrijf Robert is dat Patriek Roelens. Hij tekende eerder de K3-strips en kwam onlangs nog in de media omdat hij 6 strippanelen van 2 op 3 meter maakte over de Britse boysband One Direction. Die beelden werden maar liefst 1,5 miljoen keer bekeken op het internet. Schildersbedrijf Robert spreekt misschien minder tot de verbeelding dan de voorgaande muziekgroepen, maar dat is voor Roelens geen probleem. “Een striptekenaar moet altijd fantasierijk te werk gaan, maar steeds een goede mix van fictie en realiteit voor ogen houden”, meent hij. “Ik ben het ook gewend om vaak in een ander beroepsleven te zitten omdat ik verschillende opdrachten doe.” Voor het derde album had Roelens alle touwtjes zelf in handen. Hij tekende al de figuren en mocht zich bovendien ontfermen over het scenario.

Dat de strip een middel is om jongeren te bereiken, juicht Roelens toe. Zelf geeft hij ook les op de kunstacademie in Waregem. “Op die manier heb ik toch wel voeling met de leefwereld van jongeren. Je weet hoe je met hen moet omgaan. Uit ondervinding weet ik dat het erg moeilijk is om ellenlange pagina’s tekst over te brengen. Less is more en daarom vind ik de strips een geweldig initiatief,” besluit hij.

De stripreeks Schildersbedrijf Robert is een initiatief van de Confederatie Bouw Vlaamse Schilders en het IVP, de beroepsvereniging van verfproducenten. Voor meer informatie en bestellingen kan je terecht op www.schildersbedrijfrobert.be en www.facebook.com/schildersbedrijfrobert

(Deze tekst verscheen eerder in De Vlaamse Schilder 34)

--

--