Eerste deel van nieuwe Technische Voorlichting voor parkeerdaken ziet levenslicht

Jeroen Verbeeck
Confederatie Bouw Afwerking
4 min readMay 21, 2015
Cover van de nieuwe TV

Eind 2014 verscheen het eerste deel van de nieuwe Technische Voorlichting (TV) voor parkeerdaken. Die uitgave behandelt de aangrijpende belastingen, de ontwerpprincipes en de samenstelling van een parkeerdak. “De belangrijkste troef van dit document is dat het bijna alle materialen voor een parkeerdak en de verenigbaarheid van die materialen behandelt”, zegt Michel Buvé van de werkgroep rond de TV en voorzitter van BEVAD, de Belgische Vereniging van aannemers van Dichtingswerken.

Twee zaken zijn tegenwoordig onomstotelijk bewezen: Bouwgronden worden almaar schaarser en het aantal wagens in ons land blijft stijgen. Met die vaststellingen in het achterhoofd is het niet evident om voor nieuwe warenhuizen of winkelcentra voldoende parkeergelegenheid te voorzien. Parkeerdaken zijn in dat geval een handige oplossing. Alleen bestonden er voor dit type daken geen recente officiële richtlijnen met betrekking tot het ontwerp en de uitvoering hiervan. Zo moest men voor informatie aankloppen bij de fabrikanten van diverse producten of systemen voor dit daktype. Dit zijn nochtans complexe gebouwen die de twee verschillende domeinen uit de burgerlijke bouwkunde combineren: gebouwen en wegenbouw.

De Technische Voorlichting geeft uitleg aan de hand van handige tekeningen.

“Er bestond geen referentiedocument voor deze Technische Voorlichting over parkeerdaken. De grote studiebureaus hadden weliswaar de ervaring en wisten waar ze de informatie moesten halen voor de opbouw van een dergelijk dak, maar de aannemers wisten van niets. Daarom is er op de gezamenlijke vraag van BEVAD, WTCB en OCW (Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw) deze TV gekomen”, vertelt Michel Buvé, voorzitter van de werkgroep. “Voordien deden de aannemers een beroep op de omschrijvingen voor het maken van bruggen. Natuurlijk was dit geen ideale situatie, omdat er ook materialen zijn die men niet gebruikt voor een brug. Ik denk aan EPDM of PVC.”

Elementen van een parkeerdak

Het spreekt voor zich dat een parkeerdak heel wat verschillen heeft in vergelijking met een plat dak. In de eerste plaats moet de draagstructuur van een parkeerdak het gewicht aankunnen van het afwerkingssysteem en de zware statische en dynamische belastingen van voertuigen. Logischerwijs moeten ook de materialen van de dakopbouw tegen een stootje kunnen. Het WTCB haalt hier drie voorbeelden aan:

  • De isolatie moet een beperkte vervorming en een toereikende druksterkte vertonen.
  • De afdichting moet des te meer doeltreffend zijn, gelet op het feit dat ze na de afwerking van het dak niet langer (of slechts met veel moeite) bereikbaar is.
  • De rijlaag moet weerstand kunnen bieden aan de mechanische belastingen (waaronder ook puntlasten), over een zekere duurzaamheid beschikken en het comfort en de veiligheid van de gebruikers (wagens en voetgangers) waarborgen.

Twee delen

De nieuwe Technische Voorlichtingsnota bestaat uit twee delen, waarvan het eerste nu het levenslicht zag. Het geeft een beschrijving van de huidige systemen en gaat nader in op de ermee gepaard gaande specificiteiten , aanbevelingen en aandachtspunten. Zo worden bepaalde systemen aangemoedigd, terwijl andere afgeraden worden of het voorwerp uitmaken van voorbehoud. Het tweede deel, dat later dit jaar uitkomt, behandelt andere aspecten als toegangshellingen de aansluitingsdetails, de verkeersinrichtingen, het onderhoud, pathologie en renovatie.

Merk op dat de nieuwe TV enkel betrekking heeft op parkeerdaken voor licht verkeer. Hieronder verstaat men voertuigen met een maximaal toegelaten massa (MTM) van 3 ton. De maximale snelheid op het parkeerdak moet beperkt zijn tot 15 km/u.

Samenwerking federaties

De nieuwe TV is een uitgave van het WTCB en het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW). Ook de Confederatie Bouw heeft een hand in de Technische Voorlichting. Zo zaten er twee bestuursleden van BEVAD, de Belgische Vereniging van Aannemers van Dichtingswerken, in de werkgroep voor dit document. Zo is Michel Buvé ook de huidige voorzitter van BEVAD. Over het document is hij lovend: “De belangrijkste troef van dit document is dat het bijna alle materialen voor een parkeerdak en de verenigbaarheid van die materialen behandelt. U moet weten dat er voor de rijlagen alleen al bijvoorbeeld 10 tot 15 verschillende lagen zijn.”

Het spreekt voor zich dat een veelheid van materialen ook heel wat expertise vergt. Daarom passeerden verschillende beroepsfederaties de revue. “Als je zo veel verschillende materialen wil bundelen in een uitgave, is het vanzelfsprekend dat je ook de experten aan het woord laat. In de werkgroep hebben we samengezeten met heel wat federaties. Ik heb ze nooit geteld, maar het zou met niet verwonderen als het er meer dan 10 zouden zijn”, meent Buvé.

Deze tekst verscheen eerder in Roof Belgium januari/februari 2015

--

--

Confederatie Bouw Afwerking
Confederatie Bouw Afwerking

Published in Confederatie Bouw Afwerking

Een selectie van teksten die eerder verschenen in De Vlaamse Schilder, De Vlaamse Schrijnwerker, Info NaVAP en Parket-Parquet. Meer informatie: www.bouwmagazines.be