John Coose is de nieuwe voorzitter van de Confederatie Bouw Isolatiebedrijven

Isolatiebedrijven, verenigt u!

De Confederatie Bouw Isolatiebedrijven is een beroepsvereniging voor alle aannemers die gevelisolatie plaatsen. Kersvers voorzitter John Coose wil de vereniging een nieuw elan geven en benadrukt de meerwaarde van een lidmaatschap: “Ervaringen uitwisselen kan het verschil maken tussen een succes of een faillissement.”

Wie een beetje bekend is met het isolatiewereldje, kan moeilijk om de naam van Coose heen. De nieuwe voorzitter van de Confederatie Bouw Isolatiebedrijven (CBI) is al meer dan 40 jaar actief in de isolatiesector. Bovendien toont hij daar een verregaand engagement. Zo begeleidt hij al drie jaar jonge bouwondernemers binnen het BRICS-leertraject van de Vlaamse Confederatie Bouw en maakt hij deel uit van het Technisch Comité Akoestiek van het WTCB. Zijn aanstelling tot voorzitter is dus niet bepaald een toeval, want zijn enthousiasme, charisma en beroepskennis moeten andere aannemers warm maken om samen de vereniging van isolatiebedrijven een nieuw elan te geven.

“Ik kan toch moeilijk voorzitter van mezelf zijn?”

Het valt op hoezeer John Coose in zijn hele betoog de kaart van de leden trekt. Zij vormen volgens hem een essentieel onderdeel van de vereniging. “Zonder onze leden staan we nergens. De vereniging heeft nood aan aannemers die feedback geven en op regelmatige tijdstippen samenkomen om de standpunten en krijtlijnen van onze vereniging te bepalen. Samen zijn we sterker en kunnen we onze krachten bundelen. Ik zie me als de woordvoerder van de sector, want het is niet mijn mening die telt. Ik moet er voor iedere aannemer zijn. Ik kan toch moeilijk voorzitter van mezelf zijn”, lacht hij joviaal.

Werkpunten

Coose wil onder zijn voorzitterschap heel wat zaken in gang zetten. “Met een sterke vereniging, die veel leden representeert, kunnen we druk uitoefenen op heel wat dossiers. Daarom zijn onze leden erg waardevolle partners. Denk maar aan de groepsaankopen van spouw- en buitenmuurisolatie. Er staan daar vaak veel te weinig specificaties in het lastenboek, waardoor de aannemers niet met gelijkwaardige offertes kunnen uitpakken. Daarenboven moeten de selectiecriteria een pak strenger worden. Je kan het niet maken om een consument op te zadelen met een bijna failliete aannemer die geen enkele garantie meer kan bieden voor zijn product.”

De nieuwe voorzitter toont zich strijdbaar en het ontbreekt hem niet aan ideeën. Zo wil hij ook graag meewerken aan het Renovatiepact en de woningpas, een document dat in kaart moet brengen welke energetische verbouwingen wanneer werden uitgevoerd bij een woning. “Momenteel zijn we vanuit de Vlaamse Confederatie Bouw druk in de weer om te kijken welke zaken er opgenomen moeten worden in zo’n woningpas. Die zou onze sector ten goede komen. Consumenten kunnen bij de aankoop van een huis in een oogopslag zien hoe goed een woning presteert. Op die manier wordt het ook overzichtelijker voor de aannemer.

Ook voor het Renovatiepact, waarbij alle woningen tegen 2050 energiezuinig moeten zijn, kan het CBI met zijn technische achtergrond een belangrijke rol spelen. Wij kennen de praktijk, laat ons daar helpen!”

Langetermijndenken

“Isolatiebedrijven hebben dezelfde noden!”

De ideeën die Coose aanhaalt zijn volgens hem ook een signaal naar de aannemers isolatiewerken. “Het toont dat je op lange termijn moet denken. Dat geldt niet alleen voor de sector, maar ook binnen het eigen bedrijf. Ik heb met Eltherm altijd bewust ingezet op meerdere isolatieactiviteiten: spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zolderisolatie en nog zo veel meer. Met de CBI willen we aannemers bewust maken van die lange termijnstrategie. Ooit zijn alle spouwmuren opgevuld en wat dan?”

In dat opzicht wil hij in de toekomst naar een verbreding van de CBI. “Momenteel zijn het voornamelijk aannemers van spouwmuurisolatie die lid zijn, maar op termijn willen we ook de aannemers van buitengevelisolatie en binnenisolatie betrekken. Zij mogen altijd contact met ons opnemen, want wij hebben allemaal dezelfde noden.”

Langetermijndenken kan overigens ook slaan op een doordacht personeelsbeleid. “Binnen mijn eigen bedrijf krijgen de oudere werknemers aangepaste jobs en proberen we steeds een deeltijdse tewerkstelling te regelen. Op die manier blijft de ervaring binnen je bedrijf. Mijn oudste arbeider is momenteel 60 jaar! Ook dat is vooruitdenken!”

Jeugdig engagement

Coose gelooft dan ook erg in het overbrengen van ervaringen. Hij denkt zelfs dat het een erg grote troef is van de CBI. “Een starter moet je goed begeleiden. Jonge bedrijven die onder de prijs duiken om werk te hebben, zijn geen uitzondering. Maar te vaak loopt dat verkeerd af. Door zich aan te sluiten bij CBI kom je in een netwerk van ervaring terecht. Het kan misschien wel het verschil maken tussen een rendabel bedrijf en een faillissement.”

De nieuwe voorzitter heeft overigens een boontje voor de jonge generatie. “Ik laat me in mijn bedrijf omringen door jonge mensen. Schoolverlaters zijn bijvoorbeeld fantastisch. Ze brengen nieuwe inzichten en ideeën, waarmee je de onderneming kan verrijken. In dat opzicht hebben we bij de CBI een erg geëngageerde en gemotiveerde ondervoorzitter met Bart Desseyn. Hij is een jonge ondernemer die er helemaal voor gaat. Zowel voor zijn bedrijf als voor de vereniging. Samen met hem en met onze leden gaan we een nieuwe wind blazen doorheen de vereniging”, besluit Coose.

Helpt u de sector sterker worden?

Wil u na het lezen van dit artikel ook deel uitmaken van de Confederatie Bouw Isolatiebedrijven? Dat kan! Voor meer informatie kan u contact opnemen met Dirk Van Kerckhove (dirk.vankerckhove@confederatiebouw.be of 
02 545 57 11). De verenging is op zoek naar alle soorten isolatiebedrijven: spouwmuurisolatie, buitengevelisolatie en binnenisolatie. Op die manier helpt u mee met het uitbouwen van een sterke isolatiesector.

Meer informatie: www.cbi-cci.be

Dit artikel verscheen eerder in het februari-nummer van Façade.