“Magic through the screen” Μέρος 10ο.

Όπως υποσχεθήκαμε στο 8ο μέρος του αφιερώματος, θα αναφερθούμε στα 2 ιστορικά comeback του αναλογικού φιλμ από την The Impossible, που έφερε πίσω την Polaroid φιλοσοφία του στιγμιαίου φιλμ και την Lomography, που έφερε πίσω τα διάφορα format του Celluloid (αναλογικό φιλμ).

Όλα ξεκίνησαν από ένα ταξίδι φοιτητών από την Βιέννη στην Πράγα μετά από την κατάρρευση του ανατολικού block στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ως φανατικοί λάτρεις της φωτογραφίας βρέθηκαν τυχαία σε ένα μαγαζί που πούλαγε φωτογραφικές μηχανές και διάφορα είδη φωτογραφικά του ανατολικού κατασκευαστικού χώρου και έφτασε στα χέρια ενός φοιτητή μια Ρώσικη κάμερα με την ονομασία LOMO, το περίεργο αλλά εκπληκτικό design της μηχανής έκανε τον φοιτητή να την παζαρεύσει και να την αγοράσει.

Η τελευταία κάμερα πριν κλείσει η LOMO (αριστερά), η πρώτη κάμερα του 1930 (δεξιά)

Την επόμενη μέρα γεννήθηκε η ιδέα να μάθει η παρέα των φοιτητών το background της ιστορίας των φωτογραφικών μηχανών και της φωτογραφίας γενικά, που επικρατούσε στο ανατολικό block με την τότε Μετρόπολη, την Σοβιετική Ένωση. Και αυτό ήταν η αρχή για ένα δεκαετή αγώνα για επανάκτηση αυτού του θυσαυρού που ήταν άγνωστο για πολλούς λάτρεις της φωτογραφίας στο δυτικό κόσμο.

Έτσι, γεννήθηκε, χάρις αυτήν την τυχαία συνάντηση της Ρώσικης LOMO, η Lomographic Society International (LSI), που ξεκίνησε σαν fan club της ιδέας του φωτογραφικού κόσμου από την Ανατολή, κάτι που στην συνέχεια απέκτησε επαγγελματική οντότητα στον χώρο της cult φωτογραφίας παγκοσμίως. Εδώ και περίπου 8 χρόνια η Lomography είναι από τα δυνατά brand name στον χώρο.

Η Lomography σήκωσε το ανέστημα της, θαρραλέα θα έλεγα, μέσα σε μια εποχή που τα digital μέσα φωτογραφίας κυριαρχούν ολοκληρωτικά το μερίδιο της αγοράς. Ωστόσο, αυτή η ρομαντική, συναισθηματική επιστροφή στο αναλογικό φιλμ κέρδισε πολλούς, όχι μόνο ανθρώπους που ήξεραν και έζησαν το φιλμ, κέρδισε επίσης και ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας που έψαχνε κάτι διαφορετικό μέσα στην καλλιτεχνική φωτογραφία.

Η τυχαία ιστορία με τους φοιτητές από την Βιέννη με την ανακάλυψά τους της LOMO από την δεκαετία του ’90, δεν απέχει και πολύ από την ιστορία της τυχαίας συνάντησής μου με την Lomography.

Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα, καθώς περνούσα από το κέντρο της Αθήνας συναντάω σε μια βιτρίνα (Σκιαδόπουλος, αντιπροσωπεία Leica) μια παιδική κάμερα (Diana). Σαν συλλέκτης είχα αυτήν την κάμερα ξεχασμένη σε μια αποθήκη, μια που η εποχή της είναι από την δεκαετία του ’60. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι το τι ήθελε στην -πιο φημισμένη brand name- βιτρίνα της Leica η φωτογραφική μηχανή Diana.

Diana F+ (2012) (αριστερά), Diana (από την δεκαετία ’60) (δεξιά)

Την επόμενη μέρα ήμουν ήδη από το πρωί στην συγκεκριμένη εταιρεία έχοντας μαζί μου την ίδια Diana που είχαν στην βιτρίνα αλλα το μοντέλο του 1962 και άλλες δύο της ίδιας σειράς σε διάφορες εκδόσεις. Εκείνη την στιγμή αντίκρισα μια γωνία με απίστευτη ποικίλια προϊόντων της αναλογικής φωτογραφίας από φιλμ, κάμερες και αξεσουάρ, το οποίο με έκανε να αισθάνομαι ότι κάποιος έχει σταματήσει τον χρόνο στην δεκαετία του ‘60.

Στο μαγαζί ήταν οι δυο γλυκύτατες κοπέλες, η Ναταλία και η Διονυσία, παρέα με τον εξυπηρετικότατο Δημήτρη, που με ενημέρωσαν για την Lomographic Society International (LSI). Ήταν το 2009, η πρώτη μου επαφή με την LOMO κουλτούρα και δεν σας κρύβω ότι αυτή η μαγική νοσταλγία του αναλογικού φιλμ δεν είναι προνόμιο μεγάλων ηλικιών αλλά πολλά παιδιά έχουν βρει την χαρά της δημιουργίας μέσα από την Lomography.

Αυτή ήταν η ιστορία του μεγάλου comeback του αναλογικού φιλμ με όλα του τα περιφερειακά δημιουργικά επιτεύγματα. Αυτές είναι οι 2 απίστευτες ιστορίες, που θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε “Η αντίσταση στο fast-forward στον χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας”. Επίσης, είναι μια απόδειξη ότι όταν αγαπάς κάτι πολύ δεν πεθαίνει ποτέ μέσα σου.

Φωτογραφίες από κάμερες Lomography

P.S. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ναταλία, την Διονυσία και τον Δημήτρη (Σκιαδόπουλος φωτογραφικά) για την συμπαράστασή τους όλα αυτά τα χρονια στις αδυναμίες μας, που είναι η αγάπη μας για την φωτογραφία.

Εδώ θα βρείτε το link για την Lomography και του Skiadopoulos:

Show your support

Clapping shows how much you appreciated Ufo Abarth’s story.