Перекладаємо design українською

Valentyna Kozlova
Correctarium Blog
Published in
2 min readFeb 8, 2022

Слова дизайн, дизайнер — англіцизми, що цілком органічно зайшли в українську мову. Однак англійські design, designer — не зовсім те саме, що їх українські омоніми.

Дизайн в українській мові — це проєктування художніх форм, зовнішнього вигляду різних виробів, фасадів будівель, інтер’єрів приміщень, вебсайтів тощо; художньо оформлений зовнішній вигляд чогось. Дизайнер, відповідно, — фахівець з дизайну. І, по суті, все.
А от зазначені англійські слова — куди багатозначніші. І про це треба добре пам’ятати, особливо під час перекладу з англійської мови, щоб, бува, не наскочити на слизьке.

В англомовному тексті, наприклад, хтось, бажаючи пограбувати банк, може вивчати його design. Описати подібну ситуацію українською мовою, використавши слово «дизайн», було б недоречно.
Зловмисникам зовсім ні до чого аналізувати інтер’єр приміщень: тут ідеться не про дизайн банку, а про його план, схему приміщень.

Коли розробники вдосконалюють design космічних ракет, то, зрозуміло, їх не цікавить зовнішній вигляд. Тут ідеться про будову апарата, тобто про його конструкцію.

Філософи часто сперечаються, чи є у Всесвіту designer? Безперечно, не про фахівця з художнього оформлення мова. Питання полягає в тому, чи має Всесвіт розумне начало, тобто творця, але аж ніяк не дизайнера.

Нижче наведено можливі переклади англійських слів українською мовою. І цей перелік далеко не вичерпний.

Design:
▫️ дизайн
▫️ намір
▫️ план
▫️ мета
▫️ творчий задум
▫️ проєкт
▫️ креслення
▫️ ескіз
▫️ рисунок
▫️ малюнок
▫️ візерунок
▫️ конструкція
▫️ композиція
▫️ оформлення
▫️ схема
▫️ зразок
▫️ фасон
▫️ модель
▫️ структура

Designer️:
▫️ дизайнер
▫️ конструктор
▫️ проєктувальник
▫️ творець
▫️ кресляр
▫️ рисувальник
▫️ оформлювач
▫️ модельєр
▫️ ілюстратор
▫️ розробник
▫️ декоратор
▫️ інтриган
▫️ змовник
▫️ шахрай

А які варіанти перекладу слів design і designer траплялися вам? Поділіться в коментарях, і ми додамо найвлучніші до допису!

Автор: Анатолій Хлівний, старший редактор «Корректаріуму»

Correctarium — сервіс перевіряння текстів українською, англійською та російською. Редагуємо, переписуємо й перекладаємо.
Надіслати нам текст можна за допомогою сайту — це швидко й зручно. Просто вставте його у форму на цій сторінці й побачите вартість і час обробляння ще до того, як оплатите замовлення.

--

--