Покращення чи поліпшення?

Або чому не варто радіти обіцянкам щодо «покращення вашого життя вже сьогодні»

Valentyna Kozlova
Correctarium Blog
4 min readMay 9, 2019

--

Нещодавно один з наших клієнтів запитав: «Як правильно: покращувати побут чи поліпшувати побут»?

Якщо стисло, то:

  • Поліпшувати — це робити досконалішим якістю чи властивістю, робити більш досконалим, задовільним: поліпшувати умови праці, поліпшувати якість.
  • Покращувати треба вживати тоді, коли йдеться про красу: покращувати зачіску, покращувати вигляд.

Саме тому гасло про «покращення життя» неправильне з лексичного погляду, але водночас правдиве, бо справжнього поліпшення життя автори й не планували :)

А якщо серйозно, то ось наша повна відповідь клієнтові (на випадок, якщо ви захочете зануритися в цю тему трохи глибше).

«Поліпшення» і «покращення» — як правильно?

У сучасній українській літературній мові дієслова «поліпшувати» й «покращувати» відрізняються сполучуваністю. «Поліпшувати» вживають у значенні «робити досконалішим якістю чи властивістю, робити більш досконалим, задовільним»: поліпшувати умови праці, поліпшувати якість. А «покращувати» треба вживати тоді, коли йдеться про красу: покращувати зачіску, покращувати вигляд.

Докладніше про значеннєву різницю між дієсловами «поліпшувати» й «покращувати» можна прочитати, наприклад, у праці авторитетного українського мовознавця й письменника Б. Антоненка-Давидовича «Як ми говоримо».

На підтвердження цих теоретичних положень ми спеціально перевірили сполучуваність слів «поліпшувати» й «покращувати» з іменником «побут» на багатомільйонному матеріалі якісних друкованих українських текстів і виявили значне частотне переважання випадків уживання словосполуки «поліпшувати побут». Ось лише деякі з них:

Треба, щоб у наших початкових школах прищеплювали дітям смак до шовківництва, як до заняття, що поряд з садівництвом та бджільництвом поліпшує побут робітника й колгоспника (Україна, 1946).

Спорудження газопроводу розв’язує не тільки проблему палива і поліпшує побут населення, а й дає дешеву сировину для промисловості (Комунізм — мир і щастя народів, 1962).

Все це значно поліпшує побут сім’ї, звільняючи всіх членів сім’ї і особливо жінку від багатьох сімейних клопотів, даючи їй змогу брати участь у громадській праці, набувати професії, підвищувати свій ідейний і культурний рівень (Комунізм і побут, 1963).

Як і житловій проблемі, розв’язання якої незмірно поліпшує умови життя і побут радянських людей, важливого значення надає партія скороченню робочого часу і поліпшенню умов праці на виробництві (Два світи, дві долі, 1963).

Електроенергія перетворює працю колгоспників і робітників радгоспів у різновидність індустріальної праці, різко підвищує її продуктивність, поліпшує побут і підносить культуру села (Виробництво і розподіл у період розгорнутого будівництва комунізму, 1965).

Все це поліпшує сімейний побут, відчутно полегшує обов’язки жінки в сім’ї, дає їй можливість брати участь у виробничій та громадській діяльності, мати більше часу на відпочинок та приділяти значно більше уваги вихованню дітей (Сімейний побут і звичаї українського народу, 1966).

Зміцнення громадського господарства артілі дозволяє поліпшувати побут колгоспників (Хлібороб України, 1968).

Завдяки турботам партії і уряду з кожним роком поліпшується побут села за рахунок комплексного будівництва комбінатів побутового обслуговування, спеціалізованих магазинів, харчувальних закладів (Народна творчість та етнографія, 1971).

Вже тільки це одне поліпшує побут населення, підвищує його культурний рівень (Наука і культура, 1974).

За останні роки особливо збільшився продаж товарів, які полегшують копітку домашню працю, поліпшують побут (Радянська сім’я — її сучасне і майбутнє, 1975).

Розширення шляхового будівництва, яке можна вести протягом усього року, також дозволяє поліпшувати використання трудових ресурсів, а наявність хороших шляхів сприятливо впливає на всі сторони діяльності громадського господарства і поліпшує побут людей (Економіка Радянської України, 1977).

Поліпшуючи побут трудящих, ми прагнемо до того, щоб свій вільний час кожен трудівник використовував для загальноосвітнього, культурного, духовного зростання, підвищення ідейно-політичного рівня, вироблення активної життєвої позиції (Наука і культура, 1983).

Щорс мріє засадити всю землю садами, сержант Орлюк любить сіяти, щоб росло, голова колгоспу Зарудний перебудовує село, поліпшує побут колгоспників (Радянська школа, 1984).

Рішуче поліпшувати і вдосконалювати наш побут, боротися з віджилими звичаями, впроваджувати прогресивні (Є. Гуцало. Твори, 1997).

Бідність і пригноблення сковують розумові здібності та моральне почуття селян, поселяють у них байдужість навіть до власного добробуту, налаштовують до розпусти і злочинів і, протилежно, справедливе, турботливе управління і матеріальний добробут розвивають природний розум, заохочуючи до підприємств, які поліпшують побут (Економічна думка України: від давнини до сучасності, 2000).

Треба, щоб народ бачив, що рухівці — це ті, хто допомагає поліпшувати щоденне життя, побут та економічний стан (Народний Рух України: місце в історії та політиці, 2000).

Таким чином, значна частина промислового виробництва… працювала на ринок, приносячи значні прибутки, великі капітали, які потрапляли до рук феодалів, витрачалися на закордонні вироби розкоші, вино, цукор, різні типи шовкових тканин, але майже не вкладалися в промисловість, не поліпшували побуту мас (Історія України, 2007).

Поодинокі випадки вживання словосполуки «покращувати побут» траплялися в текстах, які або не зазнали літературного редагування, або були написані особами, для яких українська мова, імовірно, не була рідною.

Автор: Анатолій Подкур, старший редактор онлайнового сервісу «Корректаріум», перекладач, мовознавець, бібліограф.

Correctarium — сервіс перевіряння текстів українською, англійською та російською. Ми робимо корегування, літературне редагування й переклади.
Надіслати текст можна за допомогою сайту — це швидко й зручно. Просто вставте його у форму на цій сторінці й побачите вартість і час обробляння ще до того, як оплатите замовлення.

--

--