Прийменник + прийменник = ?

Valentyna Kozlova
Correctarium Blog
Published in
3 min readJun 10, 2020

Порушенням синтаксичних норм слід уважати вживання двох і більше прийменників поспіль:

На окрему увагу заслуговують конструкції типу прийменник + прийменник понад + числівник та (або) іменник, що останніми десятиліттями заполонили мову преси, телебачення, літератури.

Відомо, що прийменник понад, указуючи на перевищення якої-небудь кількості, норми, вживається з числівником та іменником у знахідному відмінку: понад десять років, понад тисячу кілометрів, понад три тисячі глядачів, понад норму тощо. Тож коли перед понад стоїть ще один прийменник, що вимагає по собі знахідного відмінка, нічого дивного відразу можна й не помітити:

Однак конструкції з прийменниками, що вимагають по собі інших відмінків, видаються геть штучними:

Бо, як бачимо з наведених речень, після прийменника понад числівник з іменником стоїть уже не в знахідному відмінку, а в тому, що його вимагає по собі попередній прийменник.

У будь-якому разі замість наведених конструкцій слід уживати конструкцій типу більш(е) як/ніж + прийменник + числівник та (або) іменник:

Згодитися тут можуть (з поправкою на стильові обмеження) і живомовні конструкції прийменник + числівник + з гаком / з чимось / з лишкою / з надтом / з верхом тощо + іменник:

Геть комічними видаються вислови на зразок одружений з понад на двадцять років молодшою дружиною (ще донедавна таку фразу з трьома (!) прийменниками поспіль — з, понад, на — можна було прочитати в одній зі статей українськомовної вікіпедії). Тут мало б бути одружений з більш як на двадцять років молодшою жінкою. Очевидно, інакше як мовною глухотою появу таких «шедеврів» пояснити не можна.

Зауважмо таке:

❗️ Два й більше прийменники поспіль можливі тоді, коли між ними стоять якійсь розділові знаки (тире, коми, дужки, скісні риски тощо): в українській мові чергуються прийменники у — в та з — із — зі; до первинних прийменників належать, зокрема, такі: без, в, від, для, до; архаїчний прийменник к (ік) мало не в усіх випадках в літературній мові замінив прийменник до.

❗️ Складні прийменники (наприклад, з-за, з-понад, з-посеред) та складені прийменники (наприклад, під час, у силу, згідно з) вважають за один прийменник.

❗️ Два прийменники поспіль допустимі тоді, коли один з таких прийменників субстантивується, тобто виступає в реченні в ролі іменника. Наприклад, форми з прийменником на i пiд вказують на призначення предмета, а з для — на конкретну мету використання об’єкта дiï (роль іменника виконує прийменник для); конструкції з понад вельми поширені в українській мові (роль іменника виконує прийменник понад); поєднання прийменника на з місцевим відмінком іменника найчастіше означає місце дії (роль іменника виконує прийменник на).

Автор: Анатолій Хлівний, старший редактор «Корректаріуму»

Correctarium — сервіс перевіряння текстів українською, англійською та російською. Редагуємо, переписуємо й перекладаємо.
Надіслати текст на редагування можна за допомогою сайту — це швидко й зручно. Просто вставте його у форму на цій сторінці й побачите вартість і час обробляння ще до того, як оплатите замовлення. Для інших замовлень пишіть на manager@correctarium.com

--

--