Як писати «онлайн»

Valentyna Kozlova
Correctarium Blog
Published in
3 min readApr 1, 2021

Про написання компонента «онлайн» з іншими словами в новому правописі, на жаль, не йдеться. Розбираємося, писати його разом, через дефіс або окремо, своїми силами.

Правопис слова «онлайн»

То як пишеться саме слово «онлайн»?

Неправильні варіанти:
⛔️ on line, on-line, online, он лайн, он-лайн

Правильно:
✅ онлайн

Саме по собі це слово пишеться українською разом. Відповідно до тлумачного словника, його вживають у значенні прислівника, іменника або прикметника.

Як прислівник: Замовив одяг онлайн.
Як іменник: Захід відбувся в онлайні.
Як прикметник: Заяви слід подавати в режимі онлайн.

Складні слова з першим компонентом «онлайн»

У новому правописі про «онлайн», на жаль, не написано ні слова, але ось наша думка щодо цього.

Ми можемо констатувати тенденцію спрощувати написання слів: багато слів, що раніше писали через дефіс, тепер треба писати разом. Зокрема, укладачі правопису визначили, що слова з першими регулярно вживаними іншомовними компонентами мають писатися разом (§ 35, п. 5, 2).

Вважаємо, що «онлайн» можна зарахувати до регулярно вживаних компонентів (особливо останнім часом). До того ж українська мова знає прикметник «онлайновий», і складні слова з першим компонентом «онлайн» можна сприймати як складноскорочені слова, які теж слід писати разом (§ 35, п. 5, 1). Наприклад, онлайнова гра = онлайнгра.

Однак є й інше правило: з дефісом пишемо складні іменники, у яких перший незмінюваний компонент визначає певну прикмету чи особливість предмета, особи, явища, названих другим іменником: бізнес-проєкт, допінг-контроль, інтернет-видання (§ 36, п. 2, 1, Б, а).

Формально і під це правило можна підвести написання компонента «онлайн» через дефіс. А по суті — треба новий ортографічний словник. Його, однак, немає і ще довго не буде. Тож що робити?

Варіант 1. Вам більше подобається один з варіантів

Чудово! Виберіть його та використовуйте послідовно.

Варіант 2. Ви ще не визначилися

У такому разі рекомендуємо уникати ситуацій, де «онлайн» треба писати з іншим словом, натомість використовуючи прикметник «онлайновий»: онлайновий курс, онлайновий шопінг. Мовознавці, до речі, радять більше послуговуватися саме повноцінними прикметниками*.

У деяких випадках «онлайн» можна замінити на «інтернет»: інтернет-магазин.

На нашу думку, більше підстав писати онлайн з дальшим словом разом, а не через дефіс: онлайнкурс, онлайншопінг тощо.

*Зверніть увагу: 2009 року проф. Городенська пише «онлайн» через дефіс. Як і «медіа». А тепер «медіа» слід писати разом. А ось витяг з протоколу засідання погоджувальної комісії з проблемних питань українського слововживання, словотворення та написання слів за той-таки 2009 рік. На засіданні присутня та ж таки Катерина Городенська. І от комісія рекомендує писати разом усе, що можна вважати мішаною абревіатурою, утвореною внаслідок поєднання скороченої прикметникової основи і цілого слова. Виходить, що й онлайн слід писати разом з дальшим іменником, як скорочену прикметникову основу, бо слово онлайновий точно є.

Автор: Анатолій Хлівний, старший редактор «Корректаріуму»

Correctarium — сервіс перевіряння текстів українською, англійською та російською. Редагуємо, переписуємо й перекладаємо.
Надіслати текст на редагування та переклад можна за допомогою сайту — це швидко й зручно. Просто вставте його у форму на цій сторінці й побачите вартість і час обробляння ще до того, як оплатите замовлення. Для інших замовлень пишіть на manager@correctarium.com

--

--