Анализ на DeFi с помощта на Covalent

Nedko Panchev
Covalent
Published in
4 min readJul 15, 2021

Независимо дали сте крипто ветеран, ентусиаст на тема игровизация или сте напълно объркани от това изречение, вероятно сте наясно с шума около DeFi (Ди — Фай) напоследък. В тази статия ще научите основите на DeFi, различните му компоненти и как Covalent може да ви помогне да се ориентирате в него.

Какво е DeFi:

Децентрализираното финансиране (DeFi) е дигитална форма на финансова услуга, която е изградена върху блокчейн технологията и не разчита на традиционната банкова инфраструктура. Blockchain е технология на разпределените регистри (distributed ledger technology, DLT), която първоначално е разработена от човек, носещ псевдонима Сатоши Накамото, за да записва биткойн транзакции в публичен и неизменен регистър. На блокчейна данните се съхраняват в блокове, които са свързани помежду си в разпределена мрежа (Distributed network). Всеки път, когато се появи нова транзакция, тя трябва да бъде проверена във всички блокове във веригата и ако информацията не е валидна, транзакцията не може да се осъществи, което прави блокчейна сигурен. Много хора тясно свързват блокчейн с биткойн, но откакто технологията е създадена, многобройни блокчейн мрежи са изградени с разнообразен набор от приложения.

В случая на DeFi, интересът към търговията с криптовалути и други цифрови активи, става причина за създаването на децентрализирани борси, които позволяват на клиентите си да използват финансови протоколи, без традиционните посредници като банки и брокери. Отново, това е възможно благодарение на блокчейн и способността му да съхранява данните за транзакциите сигурно и неизменно. По-голямата част от борсите функционират върху блокчейна на Ethereum, който всъщност е гръбнакът на DeFi.

Екосистемата на Ethereum

Създадено от Nick Chonghttps://twitter.com/n2ckchong/status/1373533273398243328?s=20

Тази графика представя настоящите главни играчи в екосистемата на Ethereum, което е полезно за визуализиране на различните компоненти на DeFi. Под графата „инфраструктура“ ще видите Covalent — вашият водач за днес.

„Данните, захранващи икономиката на DeFi.“ — Covalent

Covalent предоставя унифициран приложно-програмен интерфейс (API), който позволява на потребителите да работят с блокчейн данни, за да получат информация за активите във всички блокчейн мрежи. По-долу можете да видите някои от нашите партньори в екосистемата, които също могат да бъдат намерени в графиката “Ethereum Ecosystem”.

Партньори в екосистемата — Covalent

Целта на Covalent е да съществува като ценен ресурс за участниците в икономическата структура на DeFi, като предоставя инструменти за достъп до информация. Това е от решаващо значение, тъй като въпреки, че има много предимства от децентрализацията, един недостатък е липсата на сигурност, която идва от централизираните единици.
В DeFi общността потребителите имат пълен контрол, което е предимство само когато има достатъчно налична информация за разбиране на пазара. За да прочетете повече по тази тема, щракнете тук.
Нека разгледаме няколко категории в екосистемата на Ethereum и как Covalent взаимодейства с тези области.

1. DeFi:

Това е най-големият раздел от екосистемата, в който виждате оформлението на децентрализираните приложения (Decentralized Applications)(DApps), които функционират като борси за синтетични активи/токени. Потребителите на тези борси могат да конвертират криптовалути от своите дигитални портфейли в търгуеми токени и след това да предприемат действия, които бихте видели на Нюйоркската фондова борса (NYSE).
С Covalent потребителите могат да анализират данни от блокчейна, за да вземат информирани решения относно своите инвестиции, задължения или разработването на нови децентрализирани приложения (DApps). Covalent поддържа функцията и за портфейли, изградени върху Ethereum, като предоставя необходимите данни за различни DeFi протоколи.

2. NFT:

NFT или незаменяеми токени, се използват за представяне на собствеността върху уникални дигитални активи, съхранявани върху блокчейна. Няма как две NFT-та да бъдат еднакви и доказателството за собствеността им е защитено от блокчейна. Често срещани примери за NFT са дигиталните колекционерски предмети и дигиталните произведения на изкуството.
В света на изкуството NFT-тата са вълнуващи за създателите на съдържание по същите причини, поради които DeFi е популярен — изключват посредника. С Covalent потребителите могат да изследват пазара на NFT-та, като получават данни за цените и визуализират дигиталните произведения на изкуството!

3. Данни / Анализи:

Да вземем за пример CoinGecko (един от нашите партньори). Може да ви е интересно защо Covalent попада в категорията инфраструктура, а не в данни/анализи. Това, което CoinGecko прави, е да предостави фундаментален анализ на пазара за потребителите. Те осигуряват лесна за разбиране информация и улесняват вашите действия, поради което попадат в категорията „данни”. Covalent е различен, защото не е организация, предоставяща показатели, а по-скоро инфраструктура, която позволява на потребителите да консумират данните, които сами си изберат. По същество това са градивните елементи от една страна и готовият продукт за тези, които искат да проучват свободно от друга. За да продължи своята мисия, Covalent стартира програмен пакет за разработване на софтуер (Software Development Kit — SDK), който ще позволи на разработчиците да създадат нови приложно-програмни софтуери (APIs) и да развият Covalent инфраструктурата.

Заключение:

В обобщение DeFi (Ди-фай) означава „децентрализирано финансиране“, което е финансова система, изградена върху различни блокчейн мрежи (предимно Ethereum), а ентусиастите на DeFi могат да използват Covalent за извличане на всякакви данни за активи от различни блокчейн мрежи (Ethereum, Polygon/Matic, Binance и Avalanche). Освен това разработчиците могат да изграждат DApps върху Covalent, което разширява DeFi екосистемата.
NFT-тата са уникални дигитални активи, които светът на изкуството бързо възприема, за да гарантира собствеността и стойността на произведенията, а потребителите на Covalent могат да получат достъп до тази информация. И накрая, Covalent не е извадка от данни, а по-скоро инфраструктура, която захранва икономическата структура на DeFi и насърчава хората да се интересуват от анализиране на блокчейн данни!

--

--