Децентрализираната мрежа на Covalent “тръгва” върху Moonbeam. Ето защо.

Yordan Yordanov
Covalent
Published in
5 min readJul 30, 2021

6 Април 2021 г.

След няколкомесечни проучвания на екипа на Covalent — с удоволствие съобщаваме, че децентрализираната Covalent мрежа ще “тръгне” върху мрежата на Moonbeam. Moonbeam е интелигентен парачейн на Polkadot, съвместим с Ethereum.

По-долу описваме процеса и матрица на решенията, за това как взехме решението да надградим Moonbeam.

На кратко

  • Covalent “тръгва’ въху Moonbeam
  • Това беше решение, взето след тримесечни проучвания
  • За повече информация, относно това как е взето това решение, прочетете предходната ми публикация в блога „Кой блокчейн е най-подходящ за вас“, публикувана в Coin Market Cap.
  • Covalent ще индексира парачейните както на Moonbeam, така и на Moonriver.

Имайки предвид, че мултичейн бъдещете започва да се превръща в реалност, поддържането на централизирана база данни се оказа техническо и регулаторно предизвикателство. Техническата архитектура се разви в степен насложност от пазар с една блокчен мрежа до мултичейн паза, където доставката на на данни идва от различни публични блокчейни и лични данни, а търсенето е търсенето е свързано с разлчини бизнес казуси, които сме длъжни да обезпечим. Понастоящем, Covalent базата данни се състои от стотици милиарди редове данни и заема терабайти място за съхранение. И този обем непрекъснато нараства, предвид все по-голямата употреба на тези блокчейн мрежи

Голяма част от процеса за вземане на решения и критериите за оценка са представени в „Кой блокчейн е най-добър за вас“ (публикуван в Coin Market Cap) в една по-задълбочена перспектива.

Защо децентрализираме?

Архитектурата, устойчива в бъдещето, ще мигрира към глобално- дистрибутирано съхранение на данни, което използва крипто-икономически структури , за да поддържа мрежата работеща. Чрез Covalent и най-малката възможност за провал се ограничава до минимум

От гледна точка на Covalent, който е изграден предимно върху Ethereum, което доведе до задълбочени познания заEVM, би било нормално за нас да извършваме индексирането и заявките върху Ethereum. Разбира се, съществуват различни причини, които правят Ethereum непрактична. Нашата архитектура изисква заявките да се извършват като микро транзакции. Това би било непосилно по отношение цената на газта (gwei).

Нашите критерии за избор на правилния блокчейн за работа

  1. Основно: Какво е интересно, ново, различно?
  2. Екосистема: Кой друг е там и кой още идва, и какви инициативи се предприемат за увеличване използването на мрежата?
  3. Технически: Колко трудно ще бъде да се изгради продукт, въз основа текущите познания на екипа
  4. Поддръжка: Какъв вид поддръжка се предлага и как изглежда от техническа и нетехническа гледна точка?
  5. Подкрепа: Има ли налично финансиране, което да ни позволи да покрием разходите за участие в тези екосистеми?

Въпреки че всички тези критерии бяха важни за нашата оценка, имаше няколко конкретни елемента, които ни накараха да обърнем по-голямо внимание на тази блокчейн мрежа

Всеки един от тези критерии повдигаше различни въпроси, които след това обвързахме с вътрешна рейтингова система, за да изчислим по-добре нашите решения за това как оценяваме всеки отговор за нашия бизнес. Тази, която не беше в списъка, е културата. Това е нещо, което трудно се определя, но ще го разпознаете, когато го видите и усетите.

Въпреки че Covalent можеше да избере кандидата, предложил най-голяма финансова помощ, това никога не е било опция. Подкрепата е хубаво и евентуално необходимо нещо, но е маловажно пред визията, технологията и страхотният екип. Някои от другите ключови елементи не бяха видими веднага, но бяха открити щом започнахме да се запознаваме с детайлите

Ето и някои допълнителни точки за вземане на решение (ще разпознаете някои от тях), които са по-специфични за бизнеса на Ковалент:

  • EVM механизъм/EVM съвместим
  • Live dApps, които могат да бъдат индексирани
  • Търсене (предстоящо търсене) на данни
  • Активна общност от потребители

Polkadot

Polkadot, която притежава една от най-големите общности от блокчейн мрежите, които наблюдавахме,беше на върха в нашия списък, и макар, че нямаме задълбочени познания в Substrate (езикът на разработчиците на Polkadot),беше нашият победител.

Въпросът тук е, че първоначалната мисъл беше, че Polkadot ще изисква от нас да изградим собствен парачейн (персонализиран блокчейн в езика на Polkadot), или да внедрим нашето решение на вече изграден парачейн. Изграждането на блокчейн не е нещо, което имаме интерес да правим, и е напълно извън основната ни компетенстност, предвид срокове и предишни изисквания.

Това ни върна за кратко в начална позиция, докато не се срещнахме с екипа в Moonabeam, където само след два телефонни разговора стана ясно, че това е най-доброто решение. Накратко, Moonbeam е едновременно съответстващ и оперативно съвместим с Ethereum. Това значително опростява разработването на базирани на Polkadot блокчейн приложения, в сравнение с внедряването на пълен парачейн или паратрейд, за което сме взели решение, че ще бъдеосновна мрежа на Ковалент.

Moonbeam

Заключение

Много сме развълнувани да бъдем част от семейството на Moonbeam и ги посрещнахме в нашия дом. Това не беше никак лесен процес и беше изпълнен с трудни решения, и компромиси.

В допълнение към използването на Moonbeam като основен слой за нашата Covalent мрежа, ние ще предоставим и пълно решение за индексиране, както за Moonbeam, така и за Moonriver. Всеки, който търси информация за он-чейн дата по начините, предоставени на други мрежи, отбелязани в библиотеката.

Въпреки че сме доволни от нашето решение, ние съветваме всяка компания, изграждаща публичен блокчейн, да оцени кое е най-доброто за техния бизнес, тъй като няма два еднакви проекта.

Следете нашия блок за повече информация относно спецификациите на нашия токън.

За Moonbeam

Moonbeam е съвместима с Ethereum платформа за умни договори в мрежата Polkadot, която улеснява изграждането на вътрешно оперативно съвместими приложения. Съвместимостта с Ethereum позволява на разработчиците да внедрят съществуващите умни договори, Solidity и dApp интерфейси към Moonbeam с минимални промени. Като парачейн, в мрежата Polkadot, Moonbeam ще се възползва от споделената сигурност на основната мрежа на Polkadot и интеграции с други мрежи, които са свързани с Polkadot. В момента, в активна разработка от PureStake, Moonbeam се очаква да достигне MainNet до средата на 2021 година. Научете повече: https://moonbeam.network/

За Covalent

Covalent използва големи масиви от данни, за да създаде стойност на основата на милиарди информациони точки, предоставяйки полезна информация за инвеститорите и позволявайки на разработчиците да разпределят ресурсите оптимално за изпълнение на целите в тяхната организация. Вместо старателно да извлича данни от няколко мрежи, Covalent събира информация от стотици източници, включително нодове и бази с данни. След това Covalent API снабдява крайния потребител с персонализирани данни по потрфейл, включително текущи и исторически инвестиционни резултати за всички видове дигитални активи. Най-важното е, че Covalent връща тези данни по бърз и последователен начин, като включва всички съответни данни в един API интерфейс.

Twitter: @Covalent_HQ

Telegram: https://t.me/CovalentHQ

Discord: https://discord.gg/M4aRubV

Ерик Ашдаун

Ръководител на екосистемата, Covalent

--

--