Запознайте се с Covalent, гръбнакът на блокчейн данните

Nedko Panchev
Covalent
Published in
4 min readJul 1, 2021

Какво е Covalent

Covalent е технологична компания, която решава проблеми с инфраструктурата на данни. Тези проблеми пречат на блокчейн индустрията да расте и да стане по-широко възприета.
Covalent прилага различни решения, за да разработи индекс на блокчейн данни, да ги стандартизира и да ги направи външно достъпни за разработчици в индустрията чрез Covalent API (приложно-програмен интерфейс).

Визията на Covalent е да даде възможност на пионерите на утрешния ден, като осигури най-богатата и най-устойчива инфраструктура от данни за цялата блокчейн екосистема. И в крайна сметка да донесе прозрачност на данните и видимост на цифровите активи.

Covalent предоставя унифициран приложно-програмен интерфейс (API) за всички активи, защитени от блокчейн мрежа. Разработчиците получават прости API, които позволяват бърза интеграция в нови или вече съществуващи продукти. В момента са индексирани 25 милиарда транзакции, включително всяка транзакция от създаването на първите блокове от шест блокчейна. Налични са за заявки над 200 000 смарт контракта с вътрешните структури от данни. Над 30 000 ценови емисии за фиатни и крипто двойки, всички с 30 секунди честота на опресняване.

Защо Covalent е важен

Данните от блокчейн, както всички данни, са много полезни и ценни. Тези данни обаче имат няколко проблема. Индексирането им е скъпо, тъй като изисква използването на архивиращи нодове и писане на скриптове за разархивирането им. За да се случи това, трябва да бъдат наети елитни софтуерни инженери. Данните са не само трудни за извличане, но и трудни за разчитане. Те трябва да бъдат структурирани, така че разработчиците да могат лесно да ги използват. Всички тези проблеми правят индексирането много трудоемко, a съществуващите инструменти не са достатъчно ефективни.

Както вече беше споменато, Covalent решава този проблем. С надеждния API на Covalent разработчиците и техните потребители могат да получат прозрачност и видимост на активите във всички блокчейн мрежи. Covalent структурира разбърканите данни от блокчейна и ги анализира чрез собствената си технология, за да достави специфични отговори. Covalent помага на бизнеса да получи достъп до синтезирани блокчейн данни, благодарение на което да придобие по-задълбочени познания и да подобри процесите на вземане на решения. Covalent е решение без код, това означава, че няма сложни SQL запитвания, няма поддръжка и разработка на Subgraph.

За по-задълбочено четиво, за това, защо протоколите се нуждаят от индексиране на данни, вижте тази статия: Why protocols need data indexing.

За да разгледате нашето проучване по определен казус, използвайки Covalent, вижте тази статия: Case study of the data availability gap in DeFi using Covalent.

Кои мрежи и проекти поддържа Covalent

Covalent поддържа множество от най-добрите блокчейн мрежи, както е показано по-долу.

Към момента над сто от най-перспективните проекти работят с Covalent API. Някои от тях можете да видите по-долу.

Подкрепа

Covalent наскоро затвори етапа на стратегическо финансиране от 2 милиона щатски долара за стартиране на своята децентрализирана мрежа за заявки за данни. Водещи инвеститори бяха Hashed, с участието на Binance Labs, Coinbase Ventures, Delphi Ventures и други партньори от екосистемата. Новото финансиране ще съкрати сроковете за пускане на децентрализирана версия на Covalent API.

Предишното финансиране от 3,1 милиона долара през лятото на 2020 г. с инвестиции от Alameda Research, CoinGecko, 1kx, AU21 и други, доведе до драстичен растеж във всички бизнес показатели:

Traction — Броят на проектите, които се развиват и успяват с Covalent API, нарасна до над сто.

Екип — екипът е нарасна от 3 до над 25 страстни крипто ветерани

Поддръжка на индексиране — Приложно-програмният интерфейс (API) се разшири, за да поддържа шест други блокчейна, освен Ethereum, както беше споменато по-рано.

Екипът

Covalent има 25 души екип, със сто години кумулативен крипто опит. Всички членове на екипа работят от Ванкувър, Канада.

Присъединете се към дискусията в нашата общност:

Twitter: @Covalent_HQ

Telegram: https://t.me/CovalentHQ

Discord: https://discord.gg/M4aRubV

Twitter BG: @CovalentBG

Telegram BG: https://t.me/covalent_bulgaria

--

--