Мрежата на Covalent е тук!

Nedko Panchev
Covalent
Published in
4 min readJul 1, 2021

29 април 2021 г.

Накратко: Covalent, водещото решение за индексиране на заявки за блокчейн, имаше епична година. С над сто клиенти и няколко индексирани блокчейна, Covalent предоставя полезна информация на инвеститорите и позволява на разработчиците да разпределят ресурсите си за по-ефективно изпълнение на целите в рамките на техните организации. Всичко това чрез използването на един, унифициран API (приложно-програмен интерфейс). Следващата стъпка в еволюцията на Covalent е тук.

Днес сме развълнувани да обявим стартирането на Covalent мрежата — децентрализираната инфраструктура за данни на Web 3.0.

API на Covalent е подкрепен от терабайти данни и е на път да се превърне в един от най-важните елементи, без които системата не би могла да работи правилно. Това пренася платформата отвъд централизирания API за данни на блокчейн, позволявайки на притежателите на токени и на разработчиците да оперират с мрежата по нови начини. Всичко това, в добавка с изкореняването на ограниченията на централизацията. Докато Covalent прави този преход към децентрализация, няма да има абсолютно никакви проблеми за съществуващите ни клиенти или техните работни процеси.

Covalent мрежата

Covalent мрежата ще прилича на виртуалнo, глобалнo обединение за блокчейн данни и ще се управлява от Covalent Query Token (CQT) (Covalent токенът), който ще позволи на притежателите му да предлагат, гласуват и правят промени в параметрите на мрежата. Освен това Covalent мрежата ще използва Moonbeam като основа, който в момента се готви да стартира като парачейн на Polkadot.

Въведение в Block Explorer

Един от ключовите компоненти при пускане на децентрализирана мрежа е видимостта и устойчивостта и. Това е една от причините Etherscan да бъде почитан като един от маяците на прозрачността в Ethereum средите. Взимайки това предвид сме развълнувани да стартираме Covalent Network Block Explorer — CQTScan.


Ще трябва да се разровите в мрежата, за да научите повече за това как е структурирана и какви данни съдържа. Covalent Network Block Explorer обхваща всички транзакции, средното време за блок, общото количество блокове, адресите на миньорите и други. Той трябва да ви даде всички съществени показатели за токен, както следва:

  • Общият брой на монетите в обръщение
  • Брой отключени токени
  • Видимостта между веригите в екосистемата

И променливи за здравето на мрежата като:

  • Брой валидатори
  • Колко монети са стейкнати в мрежата
  • Фактор на централизация

    Предстоящите издания на block explorer ще съдържат разширени възможности по отношение на създаването на блокове и производителността на заявките в мрежата.

    Въведение в управлението на Covalent

    Пътят ни от централизирани до преминаване към децентрализация започва с установяването на управленческа рамка. Докато развиваме нашата общност от токен холдъри(притежатели), ние искаме мрежата да бъде водена от общността. И ние вярваме, че важна част от формирането на организация, ръководена от общността, е формирането на ръководство. Целта е общността да участва във вземането на решения със споделен набор от правила.

    Като първа стъпка— ние сме развълнувани да споделим с вас нашия форум за управление. Със създадения форум за управление всеки, който е част от мрежата на Covalent, може да предлага неща, които добавят стойност към мрежата. За сега имаме следните категории:
  • Управление: Общи теми за управлението и дискусии, свързани с развитието на Covalent, включително предложения за подобрения.
  • Разработка: Тази категория е за дискусии, свързани с разработването на Covalent, включително API (приложно-програмен интерфейс), индексиране, инструментариум, различни приложения и всякакви други теми, свързани с развитието.
  • Изследвания: Това е домът на всички проучвания. Ако имате идеи за проучване например за Alpha Alarm, публикувайте ги тук.
  • Общност: Тази категория е за смислена дискусия относно Covalent общността.

Ще добавяме повече категории, както и ще добавяме повече функции към форума.

В заключение, икономиката на данните се предефинира — от пазари до анализи. Следващата стъпка от тази еволюция е инфраструктурата за данни, задвижвана от мрежата на Covalent. Ще се радваме да бъдете част от това пътуване.

За Covalent

Covalent използва технологиите за големи бази от данни, за да извлече смисъл от стотици милиарди бази от данни, предоставяйки полезна информация на инвеститорите и позволявайки на разработчиците да разпределят ресурсите си за изпълнението на съществени цели, в рамките на тяхната организация. Вместо изтощителното търсене на данни от малка група вериги, Covalent събира информация от десетки източници, включително нодове (nodes –мрежови възли), вериги (chains) и потоци от данни. След това Covalent API предоставя на крайните потребители индивидуални данни по портфейл, включително текущи и исторически показатели за инвестициите във всички видове цифрови активи. Най-важното е, че Covalent връща тези данни по бърз и последователен начин, като включва всички тези данни в един приложно-програмен интерфейс (API).

--

--