Прозрачност в дигиталната икономика

Yordan Yordanov
Covalent
Published in
4 min readJul 30, 2021

Как Covalent прави разликата

Прозрачността може да бъде термин с различно значение, що се отнася до дигиталната икономиката. Най-общо се отнася до степента, в която данните са достъпни за участниците на пазара и им осигурява възможност да вземат информирани решения. Пазарите и институциите се възприемат като прозрачни, когато участващие страни публикуват информация относно тяхното финансово състояние, бизнес практики и цялостното състояние на бизнеса. Основата за икономическа прозрачност е, че тя благоприятства растежа, като намалява корупцията и информационната асиметрия, които са икономически неефективни.

По традиция, институции като централните банки, Световният икономически форум (WEF), Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) и други насърчават прозрачността, чрез публикуване на доклади и други информационни материали. Това дава възможност на бизнес участниците да вземат информирани решения относно своите инвестиции и дейности, като оценяват показатели като риск и алтернативни разходи.

През последните десетилетия, технологичния прогрес е брандиран като основно решение на различни информационни проблеми, благодарение на способността съвременните технологии да съхраняват и осигуряват достъп до данни, които са лесно достъпни. Технологичните решения обаче все още изискват съответствие и поддръжка, което може да бъде голямо предизвикателство предвид скоростта на цифрова трансформация. Добър пример е цифровата икономика, където криптовалутата и други базирани на блокчейн активи са изключително волативни и финансовата индустрия се опитва да бъде в крак с тази непрестанна динамика.

И така, какво е състоянието на прозрачност в дигиталната икономика? Трудно е да се отговори на този въпрос, тъй като променливите стойности на дигиталните активи са трудни за дефиниране и остойностяване. Знаем, че институциите се нуждаят от време за развитие, но също така знаем, че виждаме технологичен напредък с безпрецедентна скорост. Цифровата икономика също така е фундаментално различна от другите пазари поради „ирационалността“ на своите потребители. Хората не инвестират единствено въз основа на доходността, а по-скоро на популярността на „мемета“ и инфлуенсърите в социалните мрежи.

Енигматичният характер на криптовалутите , блокчейн и DeFi (децентрализирани финанси) затруднява участниците при вземането на информирани решения на този пазар. Може би зависимостта от социалните медии може да се обясни с липсата на прозрачност по отношение на информационните масиви с данни за блокчейн мрежите и отделните криптовалути.

Тук идва и мястото на Covalent. Мисията на Covalent е да „осигури прозрачност и достъп до масивите с данни на всички блокчейн мрежи“ — CovalentHQ. С индексирани над 25 милиарда транзакции, Covalent е водещият доставчик на блокчейн данни в цифровата икономика. Тези данни се предоставят под формата на ковалентен API. Използвайки Covalent, всеки може да направи акаунт и да получи безплатен API ключ, който ще му позволи да декодира логове , да извлича данни за адреси- собственици от различни смарт договори (smart contracts) , да получава текущи и историчрски стойности на различни крптовалути и много други. Потребители могат да събират данни, за да вземат по-информирани инвестиционни решения в сферата на DeFi. Освен това, разработчиците могат да изграждат dApps върху Covalent, което насърчава развитието на децентрализираната екосистема.

Какви са последиците от това? Данните за блокчейн винаги са били технически достъпни, но доскоро бяха скъпи и трудни за извличане. Подобни бариери пречат на прозрачността. Приложните програмни интерфейси (API) на Covalent правят възможен анализа на данни от различните блокчейн мрежи за тези, които преди това не са разполагали с нужните ресурси. Имайки достъп до тези данни, потребителите могат да намерят информация, която им помага да взимат по-информирани решения, а не тазива добени от текущия хайп на пазара.

Функционалността на унифицирания приложен програмен интерфейс (API) на Covalent може да се използва за редица бизнес казуси, но е сигруно, той добавя стойност към суровите блокчейн данни. Допринасяйки за осигуряване на прозрачност, Covalent помага за премахване на сгигмата върху дигиталните пазари

В крайна сметка светът се дигитализира по начин, който все още е трудно да се предвиди и разбере. Това, което знаем, е, че много от настоящите ни институции не са в състояние да следят технологичния напредък, което води до появата на нови такива.Тъй като пазарът на цифрови активи бързо се разширява, има огромна възможност хората да участват в по-децентрализирана финансова система. Въпреки това, все още има изобилие от дезинформация около общността DeFi, която може да провокира страх и несигурност у тези, които планират инвестиции.

Covalent въоражава участниците в цифровата икономика с информационни инструменти, за да гарантира, че тези пазари остават прозрачни и достъпни. Това не само осигурява стойност за потребителите в дигиталната икономика, но и за самия бизнеса. Ако си припомним изложените по-горе икономически принципи, информационната асиметрия създава неефективност, която може да потисне растежа. С всички погледи към блокчейн, криптовалутите и DeFi, прозрачността е критичен фактор за растежа на тези пазари, а Covalent стои в основата на този растеж. Един унифициран API. Един милиард възможности.

За да научите повече, разгледайте уебсайта на Covalent, включете се в някое от събитията, или разгледайте нашата Алхимист програма за изпитатели и посланници!!!

Twitter: @Covalent_HQ

Telegram: https://t.me/CovalentHQ

Discord: https://discord.gg/M4aRubV

--

--